Har du lurt på hvorfor du på en del flyplasser må vise boardingkort for å kjøpe en cola eller en pose potetgull? Årsaken er at butikkene forsøker å unngå å betale moms på varer som eksporteres ut av EU. Du, som kunde, nyter ikke godt av dette da det er samme pris for alle, men butikken sitter igjen med momsbeløpet selv. De plassene jeg kommer på i farta er Heathrow og Munchen. På Gardermoen ser vi noe av det samme, men det er ikke så synlig. Der reklamerer (gjorde hvertfall det tidligere) parfyme-butikken på innland med at det er samme priser som i tax-free på utland. Med andre ord så har de enten vesentlig dårligere fortjeneste på innland, eller så melker de ekstra godt på utland. Koster solkremen 125 kroner begge steder så tjener de 25 kroner mer på utlandssalget. http://www.independent.co.uk/news/u...ounts-on-airport-dutyfree-sales-10446111.html I bunn og grunn er det vel bare å sjekke prisene i forhold til hva man er villig til å betale, men det er jo veldig mange som tror at tax-free betyr at det er billigere og at man hvertfall sparer avgifter/moms på det man kjøper.
Husker jeg skulle kjøpe en cola i kiosken på Munchen, måtte vise både boardingkort og pass. Både jeg og samtlige andre kunder der ytret gladelig vår mening om dette.... Karen i kassa svarte så godt han kunne at han var helt enig og at de hatet dette selv, så tydeligvis får de mye kjeft i løpet av en dag. Bare synd at det går ut over de på gulvet. Når det gjelder tax-free har jeg gitt opp, og kjøper sjelden noe annet enn øl og snus til min bedre halvdel. En fordel som vi har nå kontra før er at det er lett å sjekke via mobilen hva ting koster andre steder.
Er vel ikke helt enig i at dette er å lure kundene. Økt inntjenting et sted, kan føre til at man gir større rabatt et annet sted osv. Faktisk kan det hende at varene ville vært dyrer uten denne ordningen. Når det gjelder OSL er jeg ganske sikker på at det ikke er en slik ordning. Så her tjener de nok mindre ja.
For Heathrow sitt vedkommende så er prisene på LHR (omtrent) det samme som i vanlige butikker (ref. artikkelen), dvs. når man reiser ut av EU så tjener de mer på produktene. Hvis man skal handel noe i disse butikkene som bedrift (med mva-regnskap) så lønner det seg jo å kjøpe på innland/som EU-reisende for da er nettorpisen lavere.
Husker at det var en tid der et par flyplasser oppererte med to priser i Tax-Free`n, der en var EU pris og en Non-EU pris..
Ja, de fleste EU-plassene skiller på tobakk og sprit. På MUC og LHR (og det artikkelen nevner) er alle andre butikker og andre ting som selges på flyplassen som sjokolade, vesker, potetgull og sånn.
Jo, men det betyr vel uansett at det er utland som betaler gildet og at hele pakka bare er tull? Høres det ikke ut som en jobb for fru Flesland? De kalles tax free men er det egentlig ikke.
Kjøpte noen DVD'er på Heathrow en gang, og stusset litt på at de ikke spurte om boaridngkort eller flightnummer.Da jeg kikket på kvitteringen etterpå, stod det at jeg skulle til JFK med BA177 (elller noe sånt). Boardingkortet sa Oslo. I mitt tilfelle var det forsåvidt ikke noe "problem", men om jeg egentlig skulle til en destinasjon innen EU....
Saken ruller videre i UK http://www.telegraph.co.uk/travel/t...to-show-boarding-passes-to-airport-shops.html
Og nå starter man en folkebevegelse! http://milesfromblighty.boardingare...ng-against-vat-fiddle-at-uk-airports-that-is/
Med tanke på at dette fra myndighetenes side kan klassifiseres som svindel og skatteundragelse så hadde det ikke skadet om britiske skattemyndigheter slo til med noen stikkontroller...
Og som noen kommenterte i en av artiklene... Jeg nekter plent å la andre scanne for meg dersom boardingkortet ligger på mobilen. Heldigvis har gjengen i Svindelmann på OSL forstått dette og satt opp scanner på kundens side av kassen.