Med et reisefølge som har glutenallergi oppstod det plutselig et behov som er fryktelig dårlig dokumentert på nettet ser det ut som: glutenfri mat i business. Så i et forsøk på å bidra til tilgjengelig informasjon slenger jeg noen erfaringer her. SK 1461 OSL - CPH, SAS Plus, glutenfri special meal bestilt og bekreftet av [email protected] et par dager før avreise Standard frokostpakke, ikke glutenfritt brød eller tilpasset müsli. So much for special meal.. SK 613 CPH - GVA, SAS Plus: Standard frokostpakke, ikke glutenfritt brød eller tilpasset müsli. So much for special meal.. LX 022 GVA - JFK, Swiss business, glutenfri special meal bekreftet av Swiss tre dager før avreise Forrett med krydrede kikerter og stekt haloumi som etter sigende smakte ok. Hovedretten var "noe ris og tomatsaus" og ble omtalt som den kjedeligste maten vedkommende hadde spist på et fly. Det ble hevdet at det ikke var lastet noe glutenfri dessert så da utgikk den Pre-landing snack: Kyllingsalat, men siden crew så at det var bestilt special meal ble kyllingen til alt overmål plukket av før servering..? SQ 25 JFK - FRA, Singapore business, glutenfri special meal bestilt online noen dager før avreise. Middagen ble av reisefølget omtalt som den kjipeste og tørreste måltidet inntatt i luften noen gang. Til og med Swiss ovenfor var bedre. Frokost var "helt ok", men ingenting å skrive hjem om LH 864 FRA - OSL, Lufthansa business, glutenfri special meal bekreftet sammen med bestillingen til Swiss, men her var det registrert glutenfri på både meg og reisefølget. Første gang på reisen ble det servert noe som så ut som et normalt måltid og smaken var det vist heller ikke noe å si på Opplevelsen kan oppsummeres som at hvis man reiser i business og trenger special meal er det setet man betaler for, ikke maten. Det er heldigvis ikke gluten i vin..
@snus_mumrikken har skrevet endel om hvilke måltider som gis glutenfritt pga partner med glutenallergi. Glimrende reisebrev fra han altså, anbefales! Jeg har også skrevet i denne tråden. Men ja, det er ganske skralt med tilbud. SAS har som krav at flight må være over 80 minutter for å få bestilt spesialmåltid. Overraskende at SQ ikke tilbyr biff lengre. Men det kan ha noe med at de kjøper tjenester lokalt på JFK og er prisgitt catering der. I Asia er SQ bedre, siden de kan ta med fra hub. En SK-vert kunne fortelle at det er en tidsbegrensning på hvor mange timer de får lov å oppbevare mat på flyet. Gjelder nok for SQ også. Men de kan selvsagt ha "forbedret" bort god service på spesialmat etter pandemien. Enig i oppsummeringen din: Man flyr C el F kun for setet. Spesialmåltidet er det samme på økonomi, business eller first på de aller fleste selskap. Mange som ikke vet dette.
Noen som har en Gluten&Laktosefri eksempelmeny for SAS Business? Har en reise til NY der jeg må bestille dette til ene i reisefølget. Har lave forventninger og blir å ta med nistepakke, men har ikke funnet noen eksempler fra SAS Business, så vet ikke helt hva vi kan forvente.
Jeg tror reisefølget dessverre må forvente å få det samme spesialmåltidet som serveres i økonomi og plus, bare servert på porselen. Og heller bli positivt overrasket hvis noe annet skjer. Dersom personen bare trenger å unngå en av delene så er det helt sikkert mulig å få enkeltretter fra den vanlige menyen også. For eksempel ostefatet for en glutenallergiker.
Reist med glutenfritt reisefølge i SAS Business flere ganger og spesialmåltidet (som alle andre flymåltider) varierer, men det har aldri vært behov for matpakke. Jeg vil nesten si at det også varierer med crew, for flere ganger har crew anbefalt å heller velge andre retter fra menyen de har pekt ut som glutenfrie. Man må i så fall selvsagt stole på at de har kontroll og at risikoen for at det kan ha vært krysskontaminering noe høyere, men har gått fint så langt. Det er dumt og unødvendig at de har slått sammen glutenfritt og laktosefritt, men tilsynelatende lite å gjøre med.
Her burde crew vite bedre. Det er helt umulig for dem å vite hvilken mat som er glutenfri. MEGET strenge krav til krysskontaminering og behandling. Og ikke alltid alle ingrediensene er listet. Men ja, spesialmat har ikke blitt noe særlig bedre. Går i tørr kylling med noe tomatpuré i et hjørne, eller tørr laks. Noen ganger glutenfri pasta med tomatsaus (ofte interkontinentale flighter med ulike selskap).
Takker, da høres det ut som lav forventning strategien er fornuftig. Utfordringen her er både Gluten og Melkeprotein (så laktosefritt holder ikke), så det eneste eg forventer er spiselig er varme cashewnøtter og frukt… og hvis det skulle vise seg at noen annet går an, så får det være en bonus. Er ikke alvorlig allergi, men under utredning, så må holde seg unna så godt en kan, og vondt i magen vil en jo prøve å unngå når en er på tur.
Kan jo oppdatere med erfaring om hvordan Glutenfri på SAS Business var. Fra CPH til EWR Forrett - Tofu med sylta grønnsaker og pure.... Hovedrett - Grilla Tofu... Ikke noe dessert hun kunne spise pga Melkeallergi. Måltid før landing - Samme som vanlig laksesmørbrød men med glutenfritt brød Overraskende bra presentasjon, men falt ikke i smak hos reisefølget. Så naboen hadde Vegetarmåltid, og fikk samme Tofoen. Er ikke gluten i kjøtt eller fisk, så litt dårlig å kjøre to måltid Tofo. glemte å servere brød til forrett, så fikk et ekstra brød og laktosefritt smør til siste måltid. Fra EWR til CPH Forrett - Tomatsalat med kylling. Ihvertfall kjøtt. Fikk ikke sett flere, da reisefølget var trøtt og ville heller sove.
Kanskje me skulle endra navn på denne tråden til glutenfritt på fly? Så blir den enklare og finne ha ein samletråd?
Enig, er jo samme måltidet som serveres uavhengig av klasse (Bortsett fra SQ og BA). Hvilken moderator kan endre?