Island med SAS biz, golden circle ++

Tråd i 'Reisebrev' startet av Ida, 11. des 2013.

 1. Ida

  Ida Spoiler mixer

  Innlegg:
  3,422
  Likes mottatt:
  2,887
  Bonuspoeng:
  113
  Her kommer et reisebrev fra 2011, juletur til Island :)

  4 Desember
  TOS-OSL
  SK4423 - LN-RPO
  Economy
  Sete: 15A (nødutgang)


  Nå sov jeg stort sett hele denne turen, så det er ikke så mye å nevne. Men det er verdt å nevne at stolene på "originale SAS-fly" er utrolig gode. Jeg elsker løsninga med hodestøtten, så jeg sov godt uten å bli stiv i nakken. Plassen var upåklagelig, utsikten var ikke noe å bry seg om for det er mørketid i Tromsø, og Oslo var mørkt når jeg landa. Heftig landing på Gardermoen med gusting 32 knots på tvers, jeg ble litt småsvett på innsida av hendene og følte vi kom til å lande på ræva eller med en vinge i grøfta.... Da jeg gikk av flyet måtte jeg spørre flyvertinna om et noe kuriøst spørsmål - "var det mye turbulens?" (har ikke opplevd så mye turbulens etter jeg kom over verste flyskrekken). Hun påstod nå det var moderat turbulens og det var lov å synes det var ubehagelig uansett flyskrekk eller ei, så jeg ble fornøyd med at "det ikke bare var nervene mine" som sa det var ubehagelig.

  5 Desember
  OSL-KEF
  SK4787 - LN-BRQ
  Business class
  Sete: 1F


  Mitt første møte med businessclass intra Europa! Stipulert ca 3:30 timer til Reykjavik - fikk en haug med aviser og blader før avgang. Synes det var litt trist at kjæresten min var plassert på 1D "for your comfort" så jeg fikk han til å flytte seg til 1E, "for my comfort" ;) Og takk gud for at han var ytterst så han kunne vise meg hva jeg skulle gjøre med alle disse business-class tingene. Er jo ikke bare bare å forstå hva du skal med alt.. *kremt* Først fikk jeg en varm og fuktig vaskeklut jeg visst skulle vaske hendene på. Så fikk vi litt refreshments ala kjekspose og alt vi nå måtte ønske av drikke free of charge. Schmakte godt.

  Deretter var det tid for varm mat! Første gangen for meg ombord et fly. Eller, det er en løgn, jeg fikk faktisk varmmaten til en kaptein her om dagen jeg satt på jumpseat, men om vi nå sier den ikke teller så var det første gangen. Maten på veg til Island var litt "sånn passelig", for noen som sleit veldig med kvalme var ikke muggost førstevalget innen dessert… ;) Middagen bestod av hva jeg best kan beskrive som en skikkelig KJØTTKLUMP AV KU. Med store bokstaver. Men det var en god og mør kjøttklump, selv om den så litt uapetittelig ut i sin form og utstrålning. God saus, potet og grønnsaker til. Ellers var det god service og kjempehyggelig crew hele veien, jeg sov etter middag og over havet før jeg ble vekket til en skyfri Islandsk kyst. Fantastisk syn for geologen i meg, og pulsen gikk fra hvilemodus til oppspilt-modus på kort tid. Artig innflyvning til Keflavik, hvor vi passerte flyplassen på vår høyre side, fløy "forbi" hele Island og fortsatte ut på havet før vi snudde og landet. En annen morsom ting å nevne, det var jeg ikke klar over, var at man kjente svovellukta allerede på innflyvninga. At det er en aktiv spredningssone er ikke til å legge under noen tvil!

  [​IMG]
  Første møte med Islands kyst.

  [​IMG]
  Reykjavik sentrum, du kan også se Reykjavik lufthavn på bildet.

  [​IMG]
  Keflavik lufthavn. Vi landet på den andre banen .... hehe.

  Etter vi landet bar det rett til AVIS for ukens leiebil, verdens mest elendige 4-hjulstrekker: Hyundai ix35. Hyundai sier selv på sine hjemmesider: "Nye Hyundai ix35 er en kompakt SUV med moderne design, god innvendig plass, praktiske detaljer og sist, men ikke minst; drivstofføkonomisk" - løgn løgn løgn! Det var den mest drivstoffhungrige SUV'en vi noen sinne har kjørt. Dessuten var den såkalte firehjulstrekken tohjulstrekk, da vi satt oss fast på sørlige Islands mest øde veg. Mer om det i neste del.

  [​IMG]
  To Reykjavik, yes!

  [​IMG]
  Den bedritne 4hjulstrekkern vårs.
   
  Last edited: 13. des 2013
  tommy777 and Henning like this.
 2. Ida

  Ida Spoiler mixer

  Innlegg:
  3,422
  Likes mottatt:
  2,887
  Bonuspoeng:
  113
  Radisson Blu 1919 Hotel Reykjavik, Golden Circle og Reykjavik +++

  I Reykjavik bodde vi "midt" i byen: på Radisson Blu 1919 hotel Reykjavik. Fikk rom i gamle delen av hotellet, grei standard som bærer preg av noe slitasje, men på badet var det svartmugg i dusjen. Dusjen var stor nok til å ha dusjfest med hele familien på 5 pluss bikkja, så man klarte nå heldigvis å unngå å trø på mugget... hehe. Rommet var ellers litt i minste laget, om man nå virkelig skal være kritisk. Minus i boka til hotellet for dårlig oppvarmet rom. Den dagen vi sjekka inn var det minus 16 grader ute, og det var iskaldt på rommet. Tok litt tid før den gigantiske varmovnen fungerte, så i mellomtiden dro vi til den Blå Lagune for å varme kråsen. Jeg har hatt vannskrekk, bassengskrekk, kan ikke svømme og hater generelt store ansamlinger vann - men den blå lagune var som en oase i et iskaldt hvitt land. Herregud så herlig! Ble helt salig og varmet helt inn til skjelettet…. Jeg veit folk anbefaler å dra dit, men med min bassengskrekk (evt bassengHAT) trodde jeg ikke jeg ville trives. Nå har jeg lært, tror ikke det er et menneske i verden som IKKE trives i den blå lagune. Verdt den 45 minutter lange kjøreturen ut av Reykjavik, 100%. Moderne og fine fasiliteter, så her er det bare å dra så fort du har muligheten!

  [​IMG]
  På vei inn til Reykjavik

  [​IMG]
  Hotellet

  Dag 2 var jeg varm og god, klar for sightseeing rundt den gyldne sirkel. Dette er en "dagstur" (vi starta 10:00 ca og kom tilbake ca 18:00) - hvor man kjører for å se på diverse geologiske fenomener på Island. Du krysser kort sagt den midt-atlantiske spredningssone fra den nord-amerikanske plate, til den eurasiske platen - og tilbake igjen, via Thingvellir (spredningssonen), Geysir (varme imponerende kilder) og Gullfoss (mektig foss som tar pusten fra deg).

  [​IMG]
  Nesten fullstendig whiteout på tur til Thingvellir. Var en ekstrem vind og snøføyk, men vi stolte på værmeldinga som sa klarvær resten av dagen….

  [​IMG]
  ...og finvær ble det. Vi fant fram ;)

  [​IMG]
  Kart over området

  [​IMG]
  For å si det på godt nord-norsk: "Medt i sprekka!"

  [​IMG]
  Fine farger :)

  [​IMG]
  Self-explainatory

  [​IMG]
  BLUBB

  [​IMG]
  PFSHHHHH

  [​IMG]
  Gullfoss

  [​IMG]
  Nærstudie av de fantastiske isfjormasjonene

  Det er forøvrig fantastiske veier på Island, og brøytingen var god. Kan ikke fatte at selv et land som er konkurs har bedre veier og infrastruktur enn Norge, men det overrasker jo ikke :rolleyes:

  [​IMG]
  De har sånne artige strøm-ting (jernteppe) på Island, føler de står "på hodet". Hehe.
   
  tommy777 liker dette
 3. Ida

  Ida Spoiler mixer

  Innlegg:
  3,422
  Likes mottatt:
  2,887
  Bonuspoeng:
  113
  Fra hotellet er det kort vei til mye god mat (og det er vanvittig mye gode fast-food sjapper, kafeer og restauer på Island, aldri vært borti så mange steder å spise OVERALT. Mye amerikansk ala Taco Bell og KFC) - av gode restauer vil jeg anbefale to vi spiste ved. Vi ble selv anbefalt disse, nemlig Fiskekompaniet i Reykjavik og 3 frakker. Koselige omgivelser, skikkelig 4-stjerners-restaurant-preg med smaksopplevelser av en annen verden. På fiskekompaniet fikk jeg bl.a et smør som smakte hele barndommen min i juleminner. Kulinarisk opplevelse deluxe! Spiste for første gang i mitt liv fersk hvalbiff på 3 frakker (her kan du også prøve råtten håkjerring, lundefuglbryst, indrefilet av islandshest og noe kjøtt tørket/stekt på flammen av sauebæsj). Prisene er også sinnsyke. For 2 store burgere, 2 brus og 1 milkshake betalte vi 230 kroner TOTALT hos TGIF. På restaurantene betalte vi vel max 600 kr totalt for begge to med hovedrett, dessert og øl/drikke.

  [​IMG]
  Vanvittig juledessert på fiskekompaniet.

  Ellers kjørte vi litt rundt og så på alt av standard turistfeller, fikk julestemning av å tusle langs nydelig julepyntede storgater og prøvde å lære oss islandsk på et naturhistorisk museum som IKKE var tekstet på engelsk. Det var ikke helt som planlagt, hehe. En annen morsom ting å nevne er når vi kjørte oss fast på vei ned for å se på en "vulkan". Det så ut som veien var brøytet, men det var skjømt og sannheten var at det var et hardt skarelag over drøyt 30-50cm dyp snø. Bang, der satt vi fast bare noen meter fra veien. Pytt pytt, vi har jo firehjulstrekker? :D Neida. Den trakk bare på to hjul uansett hvor mange knapper man trykket på; differensialer låst og ditten og datten, 4hjulstrekk på og av. Ikke hadde vi spade i bilen (det burde være standard på alle islandske leiebiler, tyckar jag..) og ikke var vi kledd for å stå å måke. Begge i dongeribukse, bummer... Ikke hadde vi møtt noen biler på tur nedover, og det var strengt tatt en rimelig øde veg 2-3 timer midt oppi fjellheimen utenfor Reykjavik. Vi bestemte oss for å i det lengste vente på å ringe etter hjelp, da blir det jo bare dyrt og kjipt. Måtte jo komme NOEN! Og heldigvis, etter 2 timer kom det en bil. Halleluja, det var en SUV og den hadde trekketau. We were saved! :p Så ikke noen flere biler før vi kom helt tilbake til Grindavik, så det var maksimalt med flaks….

  [​IMG]
  Islendinger har en fetisj med å putte juleluer på alt. Tilogmed kamskjellene og de uttørka blekksprutene hadde juleluer på seg, men denne var jo ekstra sjarmis!

  [​IMG]
  Mektig kirke, med et heftig orgel inni.

  [​IMG]
  Det ser liksom ikke sånn ut, men der stod vi bom fast….. Latterlig 4hjulstrekker? Jess sir. Og ja, vi prøvde rikking på rattet, graving rundt hjulene, dytting, enda mer graving. Mannfolket er ikke bortkommen når det gjelder bilkjøring, for å si det sånn.

  [​IMG]
  Sunset at Kleifarvatn, mens vi venter på hjelp :p

  [​IMG]
  Fikk til slutt sett hva vi kom for ;) Nom nom nom nom, hilsen geologen.

  KEF-OSL
  9 Desember
  SK4788 - LN-RPZ
  Business class
  Sete: 2A


  Ikke like god plass på denne 600'ern fra SAS, som på 400'ern... hehe. Var ikke store business-seksjonen heller, rad 1-2 var avsatt business og vi var de eneste ;) Middagen var en skikkelig skuffelse, en sterkt transmakende laks på en seng av noe guffe jeg ikke veit hva er (risotto?), igjen en eller annen ekkel ost til dessert. Det beste var de varme rundstykkene med smør, som jeg spiste 4 stk av. Ja, og den gode økologiske sjokoladen man får. Ellers gikk tiden til soving og titting ut av vinduet, jeg var smånervøs pga stormen under oss, men det var ikke mye risting. Satt allikevel og ventet på turbulens - noe som irriterte meg noget. Den landinga på Gardermoen satte visst dessverre en støkker i meg. Landet turbulensfritt på GM, etter 3:00 omtrent.

  [​IMG]
  Sunset….

  OSL-BDU-TOS
  11 Desember
  SK4424 - LN-RRG
  Sete: 4F (med blokkert midtsete)


  Sov nesten hele vegen nordover. Etterhvert begynte jeg å synes at det drøyde med innflyvninga… Sjekka kompasset som er innebygget i jakka mi, vi lå på en østlig kurs og ikke nordlig. Var pussig. Så kom kapt'n på speakeranlegget. Bear in mind at han er svensk, og skånsk, så du forstår jo ikke 100% av det han sier. De hadde nå tenkt mye, snakket med teknisk…. og jeg tenker "Å HERREGUD TEKNISK HÆ, FÅR DE IKKE UT HJULENE?" - vi skulle visst divertere til Bardufoss. "ÆÆÆÆÆ" På grunn av været i tromsø. Puhhh…. Det var ikke verre. Lander i Bardufoss og forteller mamma jeg ikke rekker hjem til alpelammet hun har forberedt :( Vi får tilbud om å ta buss til Tromsø, eller vente litt på videre instrukser. Tromsø lufthavn hadde stengt i løpet av ettermiddagen og var på ubestemt tid stengt. Det var snakk om iallefall 1 ekstra time tellende fra tidspunktet vi landet på i Bardufoss. Heldigvis har jeg en innsider som hvisket meg i øret om at han skulle ordne flyet til Tromsø. Valgte derfor å bli igjen på flyet. Det må jeg si; det hadde jeg ALDRI drømt om for 2 år siden. Hadde vært halvt hysterisk, og regelrett løpt etter den bussen. At jeg tok et valg om å heller vente inne i et fly, og fly til Tromsø med visshet om at det var guffent vær… Det var litt spesielt for meg. Følte 100% trygghet for flyet, for kapteinen og for alle som vurderte vær, landingsvekt og forholdene ved Tromsø Lufthavn. Vi ventet vel 1,5 timer på Bardufoss lufthavn, med god stemning ombord. Kapteinen hadde god humor, en lett tone og holdt oss godt oppdatert. Han gjorde det beste ut av situasjonen og jeg lo flere gang pga hans oppdateringer på PA-anlegget. Vi satt alle og ventet og ventet på gunstige forhold fra værgudene. Det ble en heftig og spesiell tur fra Bardufoss til Tromsø, ca 10-15 minutters flytur gjennom hagl og snø deluxe. Landet endelig på TOS rett før 20:45, bittelitt over 2 timer forsinka. Vel verdt ventinga på flyet. Også har jeg attpåtil fått prøve en ny lufthavn: Bardufoss! ;)

  [​IMG]
  Mye forsinkelser og drit på TOS denne kvelden… (og ja jeg måtte vente lenge på baggasjen min, vi landa 20:45 som nevnt...). Verst var det for DY som skulle gå til Oslo den kvelden "new info 00:00" stod det. Køa ved Røros flyservice var milelang og folk var pisse sure.
   
  Islending, tommy777, Henning and 5 others like this.
 4. Fnate

  Fnate Halvstudert Røver

  Innlegg:
  3,558
  Likes mottatt:
  6,490
  Bonuspoeng:
  113
  Takker for fjong retro rapport... SAS business class og Concorde er ting jeg savner.

  Island også, men der kan jeg jo bare dra om jeg vil.
   
 5. Ida

  Ida Spoiler mixer

  Innlegg:
  3,422
  Likes mottatt:
  2,887
  Bonuspoeng:
  113
  Exactly, bare å reis! ;) Takk sjæl, kan ikke helt tro det er 2 år siden allerede. Tiden går så fort at jeg har lyst å ta ut speed brakes og roe an ned litt...
   
 6. Ruby

  Ruby Tomleskolt

  Innlegg:
  1,473
  Likes mottatt:
  1,227
  Bonuspoeng:
  113
  Takk for rapport, utrolig fine bilder fra den mektige naturen der ute på "øen". Selv om jeg egentlig tror, eller liker å tro, at jeg selv liker varmere strøk kontra kalde strøk, så ser Island meget fristende ut ja.
  Psst, er enig med deg vedrørende setene på de originale SAS flyene, de er bare knall gode ;)
   
 7. Ida

  Ida Spoiler mixer

  Innlegg:
  3,422
  Likes mottatt:
  2,887
  Bonuspoeng:
  113
  Arktiske/nordlige områder har en særegen tiltrekningskraft man ikke kommer i fra :) Selv etter 2 besøk trekker jeg enda mot Island. Vet du om det enda finnes slike seter ombord på SAS-flyene? Jeg har bare flydd med recaro i det siste... @ruby1968l
   
 8. Cecilie

  Cecilie Se! Jeg sitter i en flymotor.

  Innlegg:
  2,191
  Likes mottatt:
  2,357
  Bonuspoeng:
  113
  Tusen takk for nok en fin rapport fra den kanten ;) Herlige naturbilder. Helt supert. Skjønner det er mer å få med seg på Sagaøya enn Sagaloungen på Keflavik :p
   
  Ida liker dette
 9. Ruby

  Ruby Tomleskolt

  Innlegg:
  1,473
  Likes mottatt:
  1,227
  Bonuspoeng:
  113
  Er litt usikker men ser ikke bort i fra at det fortsatt kan fly noen 738. Sist jeg fløy med de gode blå var sommeren 2011.
   
 10. Ida

  Ida Spoiler mixer

  Innlegg:
  3,422
  Likes mottatt:
  2,887
  Bonuspoeng:
  113
  Såpass ja, kanskje @Cecilie vet? :p Det har jo vært mye bytting av kabinoppsett siden 2011, kanskje alle er borte? Får leve med de gode minner, ellerno... hehe :)
   
 11. Ida

  Ida Spoiler mixer

  Innlegg:
  3,422
  Likes mottatt:
  2,887
  Bonuspoeng:
  113
  I går fløy jeg en 737-700, LN-RNO, og den hadde de deilige gode gamle setene! :D
   
 12. Hickok

  Hickok Medlem

  Innlegg:
  89
  Likes mottatt:
  39
  Bonuspoeng:
  18
  Alle -600 som ble overført til norsk produksjon nylig har de gamle setene. Det samme har mange -700. Ingen -800 har gamle seter lenger.
   
  Ida liker dette

Del denne siden