Dette er et tema som opptar mange, og siden jeg ikke fant en egnet tråd blir det en ny. Regner med mange varianter grevling nedover her. Så vi får begynne på min langreise i år: hjem til Harstad. Der gikk det i boknafesk og andre delikatesser, men dagens spesial på det lokale gatekjøkkenet så slik ut: Da vet man at man er kommet til Nordnorge! Og selvfølgelig kan man ikke gå forbi slike delikatesser, så da røk nordlendingen rett på herremåltidet (kjørte så kunne ikke Mackøl som retten egentlig fortjener )
Torsketunge er skikkelig snadder I Trøndelag kan vi by på kokte grillpølser, sodd og karsk. En kulinarisk opplevelse vil nå jeg si
Torsketunge er veldig godt ja. Gikk nesten på en overdose under VM i Skreifiske for noen år siden. Og da var de så ferske at de nesten rakte tunge til deg på tallerkenen enda!
Artig tråd. Kommer nok mye rart her. I Bergsdalen, rett utenfor Voss, traff vi på denne karen. Kundene fra utlandet var storfornøyd og litt skremt:
Støtte på den her i Malaysia for ett par uker siden: Shaved Ice (ikke vanlig iskrem altså) med ris, bønner og mais (og noe grønt som jeg ikke vet hva er) i kokosmelk. I følge hun jeg besøkte så kom folk fra hele landet til Seremban for å spise denne på den plassen vi spiste på. De hadde også en type med frukten Durian (google it hvis du ikke vet hva det er).
Ble tilbudt retten sannakji (산낙지) når jeg var i Korea for et par år siden. Det er små blekksprut som levende klippes opp i små biter og serveres med en gang. Dyppes i sterk, rød pepper saus og spises. Viktig å tygge godt før man svelger. Det hender med jevne mellomrom at noen ikke tygger godt nok og sugekoppene på tentaklene suger seg fast i spiserøret og personen kveles. Snakk om den ultimate hevnen...you eat me,I kill you
Mye vakker mat som ikke egner seg for sarte sjeler i Japan. En av favorittene for å skremme utlendinger er jumping prawn/ drunken prawn longdrink. Det består av levende ferskvannsreker som er så små at de er nesten gjennomsiktige. Så blir et par stykker droppet oppi et glass med Vodka, og da begynner de å hoppe som besatt. Og da skal man selvfølgelig shotte hele mixturen rett ned mens de enda hopper. Underlig nok er det mange som ikke klarer å drikke dette. Kan det være aversjon mot Vodka?
Durian ja. Den eneste frukten som er absolutt forbudt på hoteller, flyplasser osv. For de som ikke har vært i nærheten når man åpner en slikt bærfrukt, så stinker det død og fordervelse; skikkelig vondt altså. Gammelost marinert i råttent sild stått i solen et par dager, bare værre. Men smaken er nå ikke så værst
Sweet meat soup, direkte oversatt til bikkje. Kjøttet minnet litt om sau, bare litt søtere i smaken. Prøvd i Nord-Korea i sommer
Kan jo legge til denne da. Nå har vel ganske mange etterhvert sett & smakt litt insekter / krypdyr, men selv selgerne i Beijing advarte at akkurat disse var nok for de mest garvede insektspisere, så jeg feiget ut. ( ca 20 cm lange & fingertykke )
I Korea, Kina og Japan har jeg møtt på mye rart ja, men har stort sett stått over å smake, bortsett fra i Kina. Da smakte jeg på både kuhjerne og noe "innmat" (fuglene må vite HVA det var.. ). Ellers en morsom historie om vår nederlandske kamerat som var på besøk her. Han er en skikkelig friluftsmann, driver og sykler fra Nederland til Norge, går på lange turer i fjellet, lager all mat i mikroen (yak) osv... osv... Da vi var på landet var han med å sette teiner og vi fikk krabber. Noe han aldri før hadde smakt, sånn "rett fra sjøen". Derfor ville han gjerne at jeg skulle koke en krabbe selv om vi hadde det litt travelt. Fruen kokte, mannen ble spak da vi åpnet krabben og han ble rett og slett grønnere og grønnere i trynet, men smake skulle han. Det endte med at han hadde seg en time i skogen, alene, etterpå... Jeg tror ikke han likte krabbe... Xxx.
"The chef asks if you want to try something special he has made" Kunne selvsagt ikke si nei til det. Det viste seg å være "tête de veau", eller kokt kalvehode. Fransk spesialitet. Før: Ferdig tilberedt: Geléaktig og noe spesielt, men med en lett syrlige og knallgod saus til gikk det ned.
Mulig det får gå på oversettelsen, men i Japan spiste jeg "fried anus meat". Tipper det er noe tarmgreier. Både maten og jeg var godt marinert, så det var faktisk ikke så verst.