VG-test på nye Gardermoen: Den beste og verste flyplassmaten GARDERMOEN (VG) Det har blitt flere spisesteder, mer å velge mellom og mindre fokus på bagetter. Her får du VGs vurdering av 10 av de nye spisestedene. AV NINA ANDERSEN OG TROND SOLBERG PUBLISERT 19.05.2017 - OPPDATERT 19.05.2017 12:05 – Med så høye priser leverer man ikke bitte små kjøttslintrer og kaller det biffsandwich, sier Mona Halvorsen om retten til 189 kroner som for det meste besto av salatblader og en altfor tykk brødskive. TESTERNE: Espen Smith og Mona Halvorsen på vei inn bak sikkerhetssperrene for å teste matutvalget på «nye» Oslo Lufthavn Gardermoen. Foto: TROND SOLBERG. Knappe tre uker etter åpningen tok VG med seg restaurant- og cateringdronning Mona Halvorsen og mat- og drikkeekspert Espen Smith, for å sjekke matopplevelsene på 10 av de nye serveringsstedene: En i avgangshallen, ni innenfor sikkerhetssjekken. Det ble raskt klart at hvis man velger spise og drikke på flyplassen før avreise, kan det gjøre store innhugg i feriebudsjettet. Her er noen eksempler: Grillet entrecôte 340 kroner. Focaccia brie og salami 119 kroner. Smørbrød med lakereker 133 kroner. Wrap med reinsdyrkjøtt 199 kroner. Et glass hvitvin 149 kroner. Så godt som all mat og drikke må bestilles og hentes ved disken. DYRT OG DÅRLIG Gjengangeren på norske flyplasser har vært at maten har vært for dyr og dårlig. Det er heller ingen tvil om at en god matbit gjør reisen bedre. Frem til 2017 har mattilbudet innenfor sikkerhetssjekken på Oslo Lufthavn Gardermoen, med et par unntak mest minnet om et stort gatekjøkken. HAVSALT: Vi fikk ingen kongekrabbe, selv om menyen fristet oss med den eksklusive godbiten som også lå i disken. Foto: NINA ANDERSEN. Men etter at utbyggingen av Norges største flyplass ble klar i april, er mattilbudet på innenlands- og utenlandsterminalen utvidet. Ifølge Avinor kan du nå velge mellom 37 spisesteder på flyplassen. Mange profilerer seg på norske ingredienser med lokal opprinnelse. I løpet av en dag smakte VGs testpanel på mer enn 20 forskjellige retter. Halvorsen og Smith vet at noe av det viktigste med maten på flyplasser er at den smaker godt, er laget av gode råvarer og er raskt tilgjengelig. – Ingenting setter deg i dårligere humør enn dårlig mat og treg servering, sier Smith som har mer enn 120 reisedøgn i året som arrangør av øl- og matsafarier i Europa. Men slurv, treghet og mangel på komposisjon og sammensetning av smaker var en gjenganger da VG testet mattilbudet i forrige uke. Menyene og stedene kan ved første øyekast imponere, men flere av stedene hadde ikke det de lovet på menyen da VG besøkte spisestedene. Bølgen & Mois Food Garage hadde ikke Mama Moi`s Komper. – Dette har vi ikke, var svaret da vi prøvde å bestille signaturretten. SLIK GJORDE VI TESTEN: * VG har testet maten på «nye» Oslo Lufthavn Gardermoen på ni spisesteder innenfor sikkerhetssperrene, og en i avgangshallen. * Testen ble utført i uke 19. Til sammen 10 nye spisesteder fordelt på innlands- og utenlandsterminalene ble testet på samme dag. * VG meldte ikke sin ankomst, og vi betalte selv for maten. Vi kjøpte i hovedsak to-tre retter på hvert sted. * Maten er vurdert på en skala fra en til seks, med kriteriene smak, pris, miljø og service. Smak og pris er vektet tyngre enn miljø og service. Stedene vi oppsøkte profilerer seg på matutvalget. På sjømatrestauranten Havsalt bestilte vi «Kongekrabbe Singapore style», men ble i stedet anbefalt å ta et skalldyrsmørbrød i mangel av kongekrabbe. Flere av spisestedene reklamerer for bruk av norske råvarer og lokalt øl og drikke. KVALITETSSIKRING Hos Humle & Malt får du lokalt brygget kvalitetsøl – og et eget øl brygget eksklusivt for Oslo Lufthavn. – Men hvorfor utstyre et lokalt øl fra Jessheim med det engelske navnet Gate Way, når spisestedet profilerer seg på bruk av norske råvarer, sier ølekspert Smith. Begge etterlyser bedre kvalitetssikring av maten som går ut til gjestene på både innenlands- og utenlandsterminalen. Flere av rettene var overdynget med store mengder salatblader eller annet tilbehør som ikke tilførte retten noe. – Når rettene komponeres feil, gjør det noe med både smaken og totalopplevelsen, mener begge. To steder var laksesmørbrødene skiltet på svensk som «varmrökt laks», med «smoked salmon» i parentes. Skjerpings! Varmrökt laks er ikke det samme som røykelaks. Lettvinte løsninger kan også gå utover kvaliteten. Den ferdiglagde og plastinnpakkede Skagentoasten smakte lite etter å ha ligget i kjøleskap en stund, og var milevis unna det vi forbinder med den kjente retten. FAKTA Maten på Gardermoen * Med 37 nye serveringssteder på Oslo Lufthavn kan man velge i internasjonale og norske menyer. * Spisestedene driftes av HMS Blender, SSP, BIT, Joe & The Juice og Reitan Convenience. * Oslo Lufthavn har ifølge Avinor cirka 24 millioner reisende og mer enn 235 000 flybevegelser per år. MINNER OM GRYTEKJØTT Bølgen & Moi Food Garage reklamerer med velsmakende og frydefulle matopplevelser. Men stedets grillede entrecôte til 340 kroner kom halvlunken og ferdig skåret opp på en altfor liten fjøl dekket av papir, som i tillegg fulgte med på gaffelen. Fiskesuppen smakte atskillig bedre, men var ikke særlig varm. Det var derimot smøret som fløt utover brødet. Pizza og burgere har etter oppgraderingen flere steder blitt byttet ut med nordisk mattilbud. Men hvorfor er menyene på engelsk og ikke norsk? Dårligst ut kom Jamie's Deli, med «Pizza Funghi» til 84 kroner som var under enhver kritikk. – Smakløs, vassen og langt unna det vi forbinder med en pizza. Men det var også smakfulle lyspunkter å spore på den nyåpnede flyplassen. HUMLE & MALT: – Av 28 ølsorter var kun 8 norske på baren som profilerer seg med norske råvarer. Skuffende, mente VGs testpanel. Fiskeriets perfekte «Fish & Chips» og Hunter Bar sin «Elgbratwurst med mandelpotetstappe» var suverent best av matutvalget VG testet og endte med terningkast seks. «Hunter» ligger lengst ut ved gate D9 på utenlandsterminalen, men er absolutt verdt et besøk, mener VGs anmeldere. ØLPRISER: Stive ølpriser har i flere år vært et gjennomgangstema. På «nye» Gardermoen må du regne med å betale fra 79,- til 111,- kroner for 0,6 l øl på de stedene VG besøkte. AVINOR: LOVER Å FØLGE OPP SPISESTEDENE Etter VGs test lover Avinor å følge opp spisestedene tett i tiden fremover. – «Verdi for pengene» til kunden er selvfølgelig viktig for oss i Avinor og tilbakemeldingene fra denne testen må vi selvsagt ta på største alvor. Vi skulle selvsagt ønske at tilbakemeldingene var bedre, og skal følge opp spisestedene tett i tiden fremover for å få gode matopplevelser på Oslo Lufthavn, sier kommersiell direktør Torgeir Kjos Sørensen. HUNTER BAR – UTENLANDSTERMINALEN Stedet: Meny basert på norske råvarer. Reinsdyrwrap, elgburger, eller norsk elgbratwurst pølse med hjemmelaget mandelpotetpuré. Men også brunostblingser. Pluss for juniorporsjoner med elg og reinsdyr. Opplevelsen: Hyggelig og lun bar lengst ned ved gate D9. Her har de tenkt helhet, hyggelig interiør som matcher rustikke tallerkener. Vi spiste: Wild bratwurst: kr. 189,- Wrap m/reinsdyrskav kr. 199,- RUSTIKK MAT: – Bratwurst av elg, øl-sjy, syltet rød løk og mandelpotetstappe: Flott presentert på rustikk tallerken med to pølser stilt opp mot anelse grov mandelpotetstappe. Testvinner!. REINSDYRSKAV: – God smak av reinsdyr, men stiv og tørr maislompe trekker ned. Det gjør også den altfor søte rømmesausen med tyttebærsyltetøy i wrappen. Dropp wrap! Bruk norske lefser eller lomper. FISKERIET- UTENLANDSTERMINALEN Stedet: Ferske reker, smørbrød med lakereker og krepsehaler, Fish & Chips, Fiskeburger og Fiskekaker med brød og remulade. Opplevelsen: Lyst og trivelig lokale med småbord, men interiøret signaliserer dårlig at det servers fiskeretter. Fristende fiskemeny. Vi spiste: Fish & chips kr. 169,- Fiskekaker m/ brød kr. 143,- Smørbrød med reker kr. 133,- TESTVINNER: – Flott presentert fish & chips, suveren fisk som flaker og smaker veldig godt. Pluss for remuladesaus med kapers. PS: Dropp flaksalt som pynt!. TIL BARNA: – Barn liker smaken av god mat, men det finnes bedre fiskekaker i markedet enn dette. Her mangler det smør og sitron!. KLASSIKER: – Smørbrød med reker ser fristende ut, men hvorfor ligger det ferske reker med skall til salgs i disken, når de ferdigsmurte rekesmørbrødene er dekket av mindre smakfulle lakereker? Dyr skuffelse. Forts. pga maks antall tegn.
FJØLA- UTENLANDSTERMINALEN Stedet: – Her serveres norsk mat av kortreiste råvarer. Blant signaturrettene er Fjølas burger, salat med kyllingconfit, nystekt eplekake og Steak sandwich à la Christer Rødseth. Opplevelsen: Rikholdig meny, mye å velge mellom. Kortreist drikke med saft og eplemost fra blant annet Egge gård i Lier. Vi spiste: Skagentoast m/ skalldyrrøre kr. 159,- Steak sandwich kr. 189,- PAKKET I PLAST: – Skagentoast m/skalldyrrøre kom plastpakket og flatklemt rett fra kjøleskapet. Frister lite med flatklemte og vasne krepsehaler på tykk og seig brødskive. Smakte mest dill. Dyrt og dårlig. MEST SALAT: – Lite kjøtt og altfor mange salatblader til den prisen. Testens tykkeste brødskive. Her ser det ikke ut som om noen har kvalitetssjekket maten før den går ut til gjestene. Pluss for sprø chips!. HAGEN- UTENLANDSTERMINALEN Stedet: – Grønnsaker, frukt og bær i form av supper, salater, juice og smoothies. Også rawfood kaker. Kortreist og økologisk. Opplevelsen: Alternativ for dem som ser etter et frukt- og grønnsaksbasert mattilbud. Prisen på kaker og grønnkålchips er galskap. Kun smakfulle smoothies og økologisk øl er verdt pengene. Vi spiste: Sjokoladekake kr. 99,- Grønnkålchips kr. 60,- Smoothie kr. 62,- pr stk. OREO-KAKE: – Den kalles oreo-kake i disken, men den «raw» kaken var milevis unna å smake som navnebroren. Stiv pris!. – Smoothie: Green Machine og Berry Buddy (over h). Veldig gode smaksvarianter, men husk å få frukten most. Det opplyses ikke!. CHIPS: – Knasende sprø grønnkålchips (t.h.) i beger på størrelse med en kopp. Verdt prisen på 60 kroner?. HAVSALT – UTENLANDSTERMINALEN Stedet: Sjømatbar med norsk sjømat, hummerskjell, sild og forskjellige fiskeslag. Signaturretten er Fiskesuppe à la Terje Næss. Opplevelsen: Lyst og åpent spisested i en stor sirkel. Krepsehaler og lakereker på smørbrød dominerer i disken. Sjømatbaren hadde ikke «Kongekrabbe Singapore style», selv om den sto på menyen. Skuffende! Vi spiste: Blini (3 stk.) kr. 119,- SØLETE: – Blini med rømme og tre varianter av rogn. Lagt på blomkålpure. Smakfullt innslag av rogn, men de små pannekakene smakte mest semulepudding, Sølete med blomkålpure. Stivt priset!. JAMIE`S DELI- INNLANDSTERMINALEN Stedet: Ferskt tilberedte superfood-salater, superfood wraps, hjemmelaget pizza og sandwicher. Opplevelsen: Hurtigmat rett fra disken. Vanskelig å orientere seg. Ingen menyer, kun en liten tavle oppe på disken. Vi spiste: Pizza fungi kr. 84,-. Superfood-salat fra disken (liten) kr. 49,- SUPERFOOD: – Feta, svartoliven, bønner og frø. Salat satt sammen fra disken smakte nesten ingenting, bare ekkelt syrlig. Blir ikke vegetarianer av dette. PIZZA: – Nei, dette kan ikke kalles pizza. Bunnen besto av dårlig stekt deig, smakløst og syrlig fyll, med ekkel konsistens. Dyrt og dårlig. Kommer i pappbeger. HUMLE & MALT – INNLANDSTERMINALEN Stedet: 28 ølsorter, men kun åtte lokalt brygget øl, hvorav et brygget spesielt for Oslo Lufthavn. På menyen ølbrød med norsk spekeskinke og norsk brie, viltburger og delemeny på planke, men også sandwicher og snacks Opplevelsen: Rustikt, fint anrettet mat, men veldig tregt kjøkken. Lyst og innbydende, kult nordisk design på interiøret. Barkrakker og små bord. Burde ligget på utenlandsterminalen. Vi spiste: Reinsdyrburger m/ekstra bacon og ost kr. 239,-, Bangers & Mash kr. 179,-, Sharing Meat Platter kr. 219,- Anbefalt øl: Gateway lager kr. 89,- og Lervik Hoppy Joe kr. 109,- RUSTIKK MAT: – Pluss for god smak og konsistens, men i overkant søtt medrømmesaus blandet med tyttebær i tillegg til søtpoteter. Lag chips av norsk fjellmandelpotet!. DELEPLATTE: – Gode råvarer, men akk så dyrt! Kjedelig ølbrød, men smakfull St. Krisitinaskinke. Kjøttbollene kom halvveis ut i måltidet. ENKELT OG GODT: – Bangers & Mash eller deilig potetstappe med utsøkt bratwurst. Her får du mye for pengene. Forts.
BØLGEN & MOI-FOOD GARAGE -INNLANDSTERMINALEN Stedet: Kald og varm mat. Signaturrettene er Mamma Moi’s komper med kålrot og saltet lam, og Trond Moi’s fiskesuppe Opplevelsen: Stort og uoversiktlig lokale. Lang kø, stresset personale bak disken. Tomt for pizzaslicer og bakverk. Fullt ved nesten alle bord. Ingen spørsmål om steking av biff. Hadde ikke signaturretten kompe, ukjent for personalet. GJENNOMSTEKT: – Vi ba om medium, men fikk entrecôten gjennomstekt. Kom halvlunken og oppskåret. Kjøttsaften var rent ut, og det var vanskelig å spise fra planken uten å søle. Papiret hang fast i gaffelen. Lunken bearnéssaus. Pluss for smakfullt tilbehør, men forsvarer u\ikke den høye prisen. FISKESUPPE: - God smak av skalldyr. Mye blåskjell, men styr unna de små og overkokte rekene. Skålen med brød og smør som kom ved siden av hadde smeltet og var udelikat. Må ha stått på varmeplate. PARKEN – INNLANDSTERMINALEN Stedet: Kaffe, sandwicher, focaccia og småretter. Hjemmelaget yoghurt og smoothie, friskpresset juice. Opplevelsen: Bord og sittebenker tett i tett i en hyggelig oase av grønne «trær», i enden av avgangshall A. Rask og effektiv service. Tydelig populært sted. Vi spiste: Wraps m/parmaskinke kr. 82,-, Focaccia Brie & salami kr. 119,- Ciabatta ost & skinke kr. 82,- WRAPS: – Mye lefse, lite skinke som stopper halvveis ned i lefsa. Pluss for mozzarella, men skinkesmaken kommer dårlig frem. LITE INNHOLD: – Ciabatta med OK smak av røkt skinke og ost, men minus for høy pris og lite mat. METTENDE: – Focaccia med brie og salami var saftig og smakfull, gode råvarer, anelse sennep i bunnen. Høy pris. FLYBAR- AVGANGSHALLEN Stedet: Ny bar og kafé med wraps, paier, havregrøt, smoothies, ferskpressede juicer og kaffe. Opplevelsen: Kult nytt interiørkonsept lengst ned i avgangshallen. Perfekt plassert for «kiss & goodbye». Flyplassens billigste øl til 79 kroner for 0,6 l! Bra med ladepunkter. Vi spiste: Gresskarstykke m/varmrøykt laks kr. 79,- Cæsarsalat kr. 139,- MYE BRØD: – Gresskarstykke med varmrøykt laks smakte godt, men særegen smak på brødet overdøver og dreper smaken av laks. CÆSAR: – En verdensberømt klassiker, men denne er langt unna det vi forventer av en cæsarsalat. Smakløs, bare osten vekker smaksløkene. Mangler romanosalat. MATEN PÅ GARDERMOEN ■ Serveringssteder på Oslo Lufthavn driftes nå av HMS Blender, SSP, BIT, Joe & The Juice og Reitan Convenience. ■ Oslo Lufthavn har ifølge Avinor cirka 24 millioner reisende og mer enn 235 000 flybevegelser per år. DETTE SVARER DE SOM FIKK TERNINGKAST 2: BØLGEN & MOI-FOOD GARAGE: – Vårt ønske er at alle våre gjester skal ha en god måltidsopplevelse og om vi ikke lykkes, at vi får mulighet til å rette opp umiddelbart. VG sin «dom» vil vi bruke for å bli enda bedre, svarer Per Christensen, HMS Host-Umoe F & B Company. HAGEN: – Vi tar selvfølgelig VGs test på alvor og skal gjøre alt vi kan for å bedre produktene de tester, slik at kundene fremover vil oppleve å få «value for money». Kaken som VG testet er ikke lenger er en del av menyen. Konseptet er nytt og vi lover mange spennende nyheter fremover for dem som gjerne velger det sunne, sier Morten Solberg Nilsen, SSP. FJØLA: – Vi tar alle tilbakemeldingene fra kundene på alvor og siden denne avdelingen kun har vært åpen i tre uker er menyen fortsatt under testing og evaluering. Det at disse produktene ikke falt i smak hos dere, vil vi selvfølgelig ta med oss i det videre arbeidet med menyen, Morten Solberg Nilsen, SSP. JAMIE`S DELI: – Vi synes det er leit at produktene VG testet ikke falt i smak. Jamies Deli er det raske alternativet med fokus på gode og «rettferdige» ingredienser: Dyrevelferd, ærlig mat med få tilsetningsstoffer, lokalmat og ikke minst balanse i kosten er viktig i konseptet, svarer Morten Solberg Nilsen, SSP.
Hadde de i tillegg tatt en tur ut til "Northland" i nye Nord-piren ville 1'erne haglet. Fullstendig smakløst med minimalt med pålegg i ciabattaene... (Reitan convenience følger opp siste tids merkevarebygging...)
Aftenposten har nå vært å testet også og de er nok ganske enige med VG. De har testet alle de nye og det er mye skuffende... http://www.aftenposten.no/osloby/Aftenposten-har-testet-mattilbudet-pa-Oslo-Lufthavn-620783b.html
No hadde det passa bra med 3000 EB-poeng for 30 dagar prøveabonnement på Aftenposten digital for ei krone.
Ooops tenkte ikke på at det var bak betalingsmur.... her er anmeldelsene: UTLAND HUNTER BAR KARAKTER: 4 Stedet: Langt ute på D-fløyen. Moderne. Lyst, flott treverk, duse jordfarger, puffer, småbord og veggsofaer Menyen: Kjøttmat, grill, vilt. Smørbrød. Maten: Steak-sandwichen var litt for gjennomstekt, men god sennepsdressing på brødet. Frisk salat. Elgburgeren var altfor hardt stekt, men pluss for tyttebær/rømmedressingen. Tørt burgerbrød. Pommesen var ok, men ikke mer. Ikke saltet. Hunter’s steak er mør og god, men mangler krydder. Den ligger i ølsausen som er oversaltet. Noen møre og noen steinharde rotgrønnsaker til. Hunter: «Tørt burgerbrød. Pommesen var ok, men ikke mer.» Smørbukk Verdi for pengene: 220 for en medium størrelse steak sandwich er mye. Elgburgeren m/pommes koster 249, i overkant. Barnevennlig: Nei, dette er voksensted. Pluss: Rolig og avslappet område. Stilig design. Lyst tre med fargerike puffer i høstens farger. Et sted å gå til om du har god tid. Minus: Dyr mat. Tok lang tid før maten kom. Konklusjon: Grei mat til stive priser på et hyggelig og avslappende område. HAVSALT KARAKTER: 4 Stedet: Åpent og romslig sted ved taxfreen hvor det er luftig og høyt under taket med trebord og brune fargenyanser. Menyen: Mye forskjellig sjømat, smørbrød, sushi og fiskesuppe à la Terje Ness. Maten: Sushien kom i en ferdigpakket plastboks fra ekstern produsent. Ti greie sushi/maki-biter som er forhåndsprodusert. Åtte biter kongekrabbe med svak smak av chili og tomatsalsa. Kjøttet var småtørt og trælete. Det beste er fiskesuppen med deilig skalldyrkraft, gode blåskjell og passe harde grønnsaker. Det eneste å klage på er porsjonen som er for liten, og det kjipe, tørre brødet ved siden av. Havsalt: «Sushien kom i en ferdigpakket plastboks fra ekstern produsent». Smørbukk Verdi for pengene: 200 kr for sushi og 299 for krabben er for dyrt og lite mettende. 179 kr for suppen er også dyrt. Det er mer mat for pengene på fiskeriet. Barnevennlig: Sushi og en del smørbrød de minste vil sette pris på. Ellers mest voksenpreg på stedet. Pluss: De sa fra at kongekrabben ville ta 20 minutter. Minus: Kongekrabben var ikke verd pengene Konklusjon: Flott lokale og variert meny, men maten lever ikke opp til forventningene. FJØLA KARAKTER: 3 Stedet: Forseggjort og tilbaketrukket spisested i brune og svarte farger med grønne planter innimellom. Menyen: Kortreist norsk mat med bl.a. salat med kyllingconfit, steak sandwich, burger og entrecôte. Kult med spesialiteter. Maten: Hardstekt burger det smaker mye av, men slappe chips til. Deilig stekt løk. Steak sandwich med gigantisk, tommeltykk brødskive med aioli og salt og tomat. Ekstremt lite og usedvanlig seigt kjøtt. Entrecôten var mør, men kryddersvak, tarragonsausen til smaker ingenting, og også her er chipsene som slappe svamplegemer. Fjøla: «Hardstekt burger det smaker mye av, men slappe chips til.» Smørbukk Verdi for pengene: 189 kr for burger og sandwich er i overkant dyrt, men spesielt sandwichen føles som en et ran. 329 kr for entrecôten er overhodet ikke verdt pengene. Barnevennlig: Nei. Pluss: Veldig hyggelig lokale med koselige servitører som kommer til bordet med maten. Minus: Tar litt tid med maten. Steak sandwichen var både dyr og dårlig. Ikke verdt pengene. Konklusjon: Et hyggelig sted med middels mat. FOODMARKET KARAKTER: 1 Stedet: Cafépreget lokale med selvbetjening. Blå og svarte stoler med stein- og trebord. Golde sitteområder hvor det fort blir trangt. Fin utsikt fra vinduene. Menyen: Stort utvalg retter med både pizza, grillretter, salatbar, baguetter, sushi, nudelwok og baguetter. Maten: En smakløs liten pizza med tørr kylling. Meget skuffende. Burgeren er stekt altfor lenge og hardt og krever en mye tygging. Den smaker heller ingenting, osten oppå er ikke smeltet og brødet er altfor tørt. Foodmarket: «175 kr for pizzaen føles som et ran. 249 kr for burgeren føles som om man blir både ranet og slått ned.» Smørbukk Verdi for pengene: 175 kr for pizzaen føles som et ran. 249 kr for burgeren føles som om man blir både ranet og slått ned. Barnevennlig: Ja! Egen barnemeny, glutenfrie alternativer og mye å velge i. Pluss: Fristende salatbar. Går kjapt å få maten. Bra utvalg. Minus: Smakløs mat. Vask og rydd oftere! For dårlig mat. Konklusjon: Gardermoens kjipeste mat sammen med Ritazza og Pizza Hut. Du får bedre mat like kjapt andre steder på flyplassen. FISKERIET KARAKTER: 5 Stedet: Trangt sted med rundt 30 sitteplasser med trebord og turkise og brune farger. Beskjeden utsikt. Menyen: Fish & chips, suppe, fiskeburger, reker og taste of norway-stil. Maten: God og smakfull fiskesuppe med mye laks, passe harde grønnsaker og brød med aioli til. Stort stykke fisk og mye chips, aioli, syltet løk og sylteagurk. Fin frityrskorpe, men fisken i seg selv smakte litt melet. Ellers meget bra valuta for pengene. Fiskeriet: «God og smakfull fiskesuppe med mye laks, passe harde grønnsaker og brød med aioli til.» Smørbukk Verdi for pengene: Et av Gardermoen beste kjøp med mye mat for pengene. Barnevennlig: Fish & chips er en slager for de fleste barn. Pluss: Mye for pengene, god, varm suppe. Går fort å få maten. Minus: Trangt lokale. Varmt ved vinduet når solen steker. Konklusjon: God mat for en grei pris sammenlignet med de fleste andre stedene. O´LEARYS KARAKTER: 2 Stedet: «Hemsen» over Foodmarket sammen med Aquavit bar. Trangt, men tøft amerikansk pubinteriør med mange gjenstander på veggene. Menyen: Burgere, spareribs, texmex og amerikansk comfort food. Maten: Tre typer spareribs og burger med bacon, ost og blåmuggostdressing. Mye pommes, lite dressing (hvor var blåmuggostsmaken?), tørr burger og smakløse ribs. Men de var i det minste møre. O’Learys: Mye pommes, lite dressing (hvor var blåmuggostsmaken?), tørr burger og smakløse ribs. Men de var i det minste møre. Smørbukk Verdi for pengene: Like dyrt som i Oslo sentrum, men man blir for så vidt mett. Barnevennlig: Nei. Pluss: Mye mat. Minus: Kjedelig mat. Konklusjon: Et sted man møter gutta og tar et par øl og kanskje en rett på deling. HAVEN KARAKTER: 4 Stedet: Lyst og trivelig sted med mye grønt på bordet og i taket. Gule harde stoler og lyse trebord. Menyen: Enkel vegetarmeny med salater quiche, smoothie og stor plukk selv salatbar med 22 ulike ingredienser. Maten: Myk og saftig lefse med vel mye kikerter. Godt med blandingen av fetaost og kikerter, men salaten er litt slapp. Betesalaten er meget god, frisk og er mye mat for pengene. Haven: «Myk og saftig lefse med vel mye kikerter. Godt med blandingen av fetaost og kikerter, men salaten er litt slapp». Olav Olsen Verdi for pengene: Ja, flere gode valg til en grei pris. 109 kr for wrapsen er dyrt, men 119 kr for betesalaten er et godt og mettende kjøp. Barnevennlig: Nei. Pluss: Lyst og trivelig lokale. Det sunne alternativet. Stor salatbar. Minus: Enkle, harde sitteplasser. Her sitter du ikke lenge. Ingen utsikt. Utsikt til tax free og folk som rusher forbi. Konklusjon: Et bra valg for deg som vil ha med noe godt i farten.
JAMIE’S ITALIAN KARAKTER: 4 Stedet: Opp en trapp, behagelig atmosfære, man føler ikke at man er på en flyplass. Tilbaketrukket med fin design, bar, sofagrupper, båser og lounge. Fint for både små og store grupper. Menyen: Variert med snacks, småretter, pasta pizza og andre hovedretter. Maten: Pizza med kjøttboller hadde ventet en god stund mens pastaen ble ferdig. Kjøttbollene manglet sting, men sausen hadde både sødme og styrke. Sprø bunn og saftig saus. Rekepastaen hadde gode, saftige reker med sting, mye pasta, men kunne vært kokt litt mindre. Sausen hadde kryddersorter og mye smak. En av de bedre rettene vi fikk på Gardermoen. Jamies Italian: «Et bra sted å spise hvis du har noenlunde god tid før flyet går.» Smørbukk Verdi for pengene: Pizzaen var ikke stor, men mettet. Pastaretten forsvarte prisen. Barnevennlig: Ja. Pluss: God pizza og pasta, hyggelig service, fint lokale. Minus: Pizzaen var lunken og hadde ventet på pastaen i flere minutter. Dårlig timing. Konklusjon: Et bra sted å spise hvis du har noenlunde god tid før flyet går. NORTHLAND KARAKTER: 1 Stedet: Anonymt, ligner på et venterom/gate. Menyen: Baguetter, salater, enkle retter du kan ta raskt med. Maten: Baguettene har mindre fyll enn de fleste konkurrentene på Gardermoen. De har også ligget i disken en stund og er ikke sprø som hos BIT Union. Kyllingen er knusktørr og skuffende til 97 kroner. 104 kroner for rekebaguetten er også et ran, med få, gummiaktige reker. Verdi for pengene: Baguettene koster litt mindre enn hos BIT, men byr på mindre fyll og kjipere baguetter. Northland: «Baguettene har mindre fyll enn de fleste konkurrentene på Gardermoen. De har også ligget i disken en stund og er ikke sprø som hos BIT Union». Smørbukk Barnevennlig: Ja, mange baguettevarianter. Pluss: Går fort å få maten siden alt er ferdiglaget. Minus: De var tomme for noen typer baguette, men kunne lage nye. Hvis du har det travelt, er det et aber. Konklusjon: BIT ligger på meter unna og byr på mye bedre baguetter til samme pris. SAMSON KARAKTER: 4 Stedet: Meget lyst og lekkert sted med en hel vegg med grønne planter. Et av de flotteste stedene på Gardermoen. Menyen: Sandwicher, salater, pizza og mange bakervarer. Har glutenfri pizza. Maten: Lite bacon i Cæsarsalaten, men knasende sprø salat, god kylling og brødterninger for 150 kr. Pizzaen må vi vente på i 20 minutter, men den er fint stekt og sprø i kantene. Greit tomatsaus, god bacon, men den syltede løken stjeler for mye av smaksbildet. Meget god sopp. Verdi for pengene: 150 kr for salaten er i overkant, men pizzaen er nokså stor og forsvarer 169 kroner. Da blir man god og mett. Blant de bedre kjøpene på flyplassen. Samson: «Meget lyst og lekkert sted med en hel vegg med grønne planter. Et av de flotteste stedene på Gardermoen.» Smørbukk Barnevennlig: Ja, mange pizzavarianter. Pluss: Lyst, luftig og lekkert lokale. God mat til en grei pris. Hyggelig betjening. Minus: Mye kø i perioder. Litt få bak kassen til å ta unna. Kan ta tid. Konklusjon: Hyggelig sted med god mat og hyggelig betjening. Har du tid til å stå i kø, er dette et fint sted å vente på flyet. BIT UNION KARAKTER: 5 Stedet: Sentralt, lyst, oversiktlig, stedet med flest på jobb for å ta unna bestillinger. Ingen sitteplasser. Her tar du med maten til gaten eller flyet. Menyen: Baguetter, salater, bakverk. Maten: Sprø og gode baguetter. Gourmetvarianten har mye ost og skinke, og skinken er meget god med mye smak. Det er deilig å plukke det man selv vi ha både i baguetten og salaten og vår salatbaren bød på friske grønnsaker og stort utvalg. BIT Union: «Sprø og gode baguetter. Gourmetvarianten har mye ost og skinke, og skinken er meget god med mye smak.» Smørbukk Verdi for pengene: Baguettene koster fra 79–102 kr (+16 for store) og gjør deg god og mett, men prisen er meget høy. Barnevennlig: Ja Pluss: En del ferdigsmurt. Mange på jobb. Går fort å få innholdet i baguetten. Meget bra utvalg. Minus: Kan ta en del tid hvis det er mange folk i køen. Spesielt når folk skal ha salater. Husk at det er hektopris på salaten. Den blir ofte skamdyr! Konklusjon: Det går tregere enn hos Northland og Upper Crust, men baguettene er mye bedre.
INNLAND BØLGEN & MOI 5 Stedet: Fargerikt, men litt venteromsfølelse. Det første stedet man kommer til etter sikkerhetskontrollen. Ulike båser og farger i grønt, rødt, lilla og sort. Menyen: Smørbrød, suppe, varmretter og ulike spesialiteter som komper (som de ikke hadde). Maten: Fiskesuppen var en stor porsjon mat for pengene med mye reker, rød og hvit fisk, blåskjell og strimlede grønnsaker. De hadde dandert den før man helte på suppen. Fint sting av safran, passelig kremet. Mild på smak, men samtidig mange nyanser. Brødet til suppen er grillet med en god aioli. Entrecôten var det beste kjøttstykket vi har fått på flyplassen, selv om den var litt hardt stekt. Nydelig bearnaise og gode grønnsaker, sprø bønner, gode grillede tomater og smaksrik champignon. Friesene var gode, men litt for myke. Bølgen & Moi: «Det skal mye til å forsvare en biff til 340 kroner, men smaken er meget god.» Smørbukk Verdi for pengene: Det skal mye til å forsvare en biff til 340 kroner, men smaken er meget god. Og fiskesuppen: Ved siden av Fiskeriet er dette den beste vi har spist her ute. Barnevennlig: Ja. Pluss: Stort, åpent lokale rett ved sikkerhetskontrollen og inngang utland. Variert meny. Rask og hyggelig betjening. Minus: Litt venteromsfølelse. Dyrt. Konklusjon: God mat til stive priser i helt ok lokale. TGI FRIDAYS KARAKTER: 3 Stedet: Litt bortgjemt lokale i andre etasje rett etter sikkerhetskontrollen. Dårlig skiltet, lett å gå forbi. Hyggelig inndelt i ulike soner i tGIF gjenkjennelige røde og svarte farger. Menyen: Steakhousemeny med drinker. Mange ting å velge mellom. Maten: Burgeren var meget god. Saftig, luftig og med fint smeltet ost og god bacon pa toppen. Brødet ga Mc Donald's feeling, og Jack Daniels glazen var søtlig og emmen. Ordinære fries. Cajun steak var rød og fin, men kjøttet i seg selv var seigt som en skosåle. Sausen hadde snerk og var for salt. Lite grønnsaker. Tydelig at man er på et steakhouse, her kommer grønnsakene i tredje rekke. TGIF: «Dyrt og middels mengde mat. 329 kroner for steaken er heftig og er langt unna kvaliteten på Bølgen og Moi.» Olav Olsen Verdi for pengene: Dyrt og middels mengde mat. 329 kroner for steaken er heftig og er langt unna kvaliteten på Bølgen og Moi. Burgeren koster 189 kroner og kan lettere forsvare prisen. Barnevennlig: Ja. Variert meny og stort lokale. Pluss: Fint utsikt til avgangshallen i dinerstil. Går kjapt med bestilling og regning. Hyggelig service og et av få steder med bordservering. Minus: Veldig varierende kvalitet på maten og til dels stive priser. Konklusjon: Fint sted å sitte for å møte venner til en øl og en matbit før flyet skal gå. HUMLE & MALT KARAKTER: 3 Stedet: Lyst og stort lokale mellom gate 20 og 22. Turkis og gule farmer med lyse trebord og stolen. Litt tilbaketrukket fra veien til de ulike gatene. Kule menyfjøler inne i bordet. Menyen: Delemenyer, ulike burgere og sandwicher. Maten: Deleretten byr på salami, laksebiter, kjøttboller og to typer ost med fikensyltetøy. Kjøttbollene har mye smak i seg, men er altfor harde på utsiden. Brien er kjedelig, men bra trøkk i blåmuggosten. Helt grei salami til. Mykt og søtt fruktbrød. Reinburgeren byr pa tørt brød med en burger det smaker overraskende lite rein av. Viltsmaken var nesten fraværende. Tomatene er slappe, men tyttebærrømmen er et friskt innslag. Søtpotetfriesene er sprø og gode på toppen men blir mykere nedover i kurven. Humle & Malt: «Reinburgeren byr pa tørt brød med en burger det smaker overraskende lite rein av. Viltsmaken var nesten fraværende.» Smørbukk Verdi for pengene: 199 kroner for burgeren og 249 kroner for planken er i overkant dyrt for denne maten. Barnevennlig: Nei. Voksenmeny. Pluss: Lyst og trivelig lokale. Veldig god plass og fin utsikt. Forslag til ølparringer til de ulike rettene. Minus: Middelmådig mat til litt stive priser. Konklusjon: Her drar man først og fremst for å ta en øl med litt snacks til. Maten er midt på treet og forsvarer ikke prisen. JAMIES DELI KARAKTER: 4 Stedet: Bord og stolen i ulik høyde inndelt i ulike soner. Blå og røde farger med trebord og stoler. Mye bilder av Jamie på veggen, på plakater og en vegg med kokebøker med trynet hans. Menyen: Salater, antipasti, sandwicher, pizza og mange bakervarer. Maten: Pulled pork bun byr på saftig, lunt kjøtt med en frisk og syrlig rainbowslaw. Den har med fersk chili, men brødet er tørt og kjedelig. Pizzaen Hot Oslo er en middels stort stykke med pepperoni og chili. Den er fersklaget med sprø bunn og smaker bra. Blant de bedre pizzaene du kan få her ute på Gardermoen. «Pizzaen Hot Oslo er en middels stort stykke med pepperoni og chili. Den er fersklaget med sprø bunn og smaker bra. Blant de bedre pizzaene du kan få her ute på Gardermoen.» Olav Olsen Verdi for pengene: 99 kroner for pulled pork er helt greit, men retten metter ikke spesielt mye. Fint til lunsj. Pizzabiten koster 84 kroner, og det er godt over gjennomsnittlig. Barnevennlig: Til dels. Noen retter mer egnet for barn enn andre. Pluss: Meget bra utvalg for vegetarianere. Hyggelig lokale. Stort og variert utvalg. Ser innbydende ut. Minus: Plastbestikk. Prisnivået også her i dyreste laget. Konklusjon: God mat som blir raskt ekspedert. Bra sted for deg som har det travelt eller vil sitte ned en stund. RITAZZA KARAKTER: 1 Stedet: Har to avdelinger på innenriks. En nede ved gatene og en oppe i andre etasje på den nye piren. Vi valgte den oppe som hadde bedre plass, var mer luftig, åpen og innbydende. Her slipper man å sitte midt i trafikken som på det andre stedet. Grønt, brunt, trebord, stoler i ulike høyde og chill out lenestoler. Perfekt for deg som vil trekke deg litt tilbake. Menyen: Italienskinspirerte burgere, lasagne, focaccia, mange bakervarer. Maten: Lasagnen var en gedigen skuffelse. Grøtete, smaksløs og varmet i mikroen. Kjipt og tørt brød til og en geléaktig grusom aioli. Salaten til bød på litt mais, slapp salat og en liten tomatbit. Burgeren fra helvete var en sammenklemt katastrofe med knusktørt brød, seig, tynn og gummiaktig puck. BBQ-sausen smakte som emmen ketchup, og baconet var kremert. Det beste med retten var skålen med potetgull ved siden av. Et gufs fra 80-tallet. Ritazza: «Burgeren fra helvete var en sammenklemt katastrofe med knusktørt brød, seig, tynn og gummiaktig puck. BBQ-sausen smakte som emmen ketchup, og baconet var kremert.» Smørbukk Verdi for pengene: 179 for lasagnen og 155 for burgeren er intet annet enn et ran. Barnevennlig: Ja. Perfekt for barn som ikke liker mat. Pluss: Hyggelige omgivelser i rolig, avslappet område. Hyggelig betjening. Mange ladestasjoner. Minus: Elendig mat til overpris. Konklusjon: Styr unna maten. En burger kjørt over av en dampveivals hører ingen sted hjemme. Ta eventuelt en kake og en kaffe. SEAFOOD BAR KARAKTER: 3 Stedet: Blå stoler, oransje lamper og trebord. Fin utsikt i lyst lokale, men litt trangere enn mange andre spisesteder på flyplassen. Menyen: Sushi, smørbrød, suppe, skalldyr og sjømatsalater. Maten: Fiskesuppen var varm, men smakte ekstremt mye fløte som stjal mye av smaksbildet. Vi vil ikke ha fløtesuppe med fisk i. Den var også oversaltet. Gode reker, men laksen hadde en bismak som kan tyde på at den var tilberedt på forhånd. Bra surdeigsbrød til. Rekesmørbrødet besto av ferskpillede reker på standard kantinebrød. Rekene var ferske, men flere hadde en gummiaktig konsistens. Hadde en del skrell som ikke var tatt bort. Godt med dill til og mye majones. Seafood Bar: «Rekesmørbrødet besto av ferskpillede reker på standard kantinebrød. Rekene var ferske, men flere hadde en gummiaktig konsistens.» Smørbukk Verdi for pengene: Suppen koster 179 kroner, 14 kroner mer enn på Fiskeriet og 30 kr mer enn den lille porsjonen på Bølgen & Moi. Barnevennlig: Nei. Pluss: Lyst og hyggelig lokale. Gode reker. Minus: Overprisede retter. 100 for seks biter maki er latterlig! Litt trangt. Skuffende fiskesuppe. Konklusjon: Nok et overpriset sted. Greit sted å ta et smørbrød og et glass vin for flyer går, men ikke forvent en åpenbaring når det kommer til maten.
PIZZA HUT KARAKTER: 1 Stedet: Litt slitent, skittent og trangt spisested. Deler sitteplasser med upper crust. Menyen: Pizza og ulike pizzamenyer, avhengig av hvilke sorter som er ferdige. Maten: Vi valgte tre biters meny med drikke og fikk Jamaican, Hot ’n’ spicy og Ranch lovers. Første var med kylling og søt chilisaus. Kyllingen var komplett smaksløs, ingrediensene ujevnt fordelt med masse mais enkelte steder. Kvalmende søtsmak på sausen. Hot ’n’ spicy hadde brent ostelokk og smakte ellers bare jalapeño samt noen oversalte, overstekte biter farsekjøtt. Siste variant smakte bacon og tung pizzabunn. Pizza Hut: «Kyllingen var komplett smaksløs, ingrediensene ujevnt fordelt med masse mais enkelte steder. Kvalmende søtsmak på sausen.» Smørbukk Verdi for pengene: Nei Barnevennlig: Nei – beskytt barna! Pluss: Nei Minus: Ja, det meste. Konklusjon: Dette er det tristeste og kjipeste stedet på hele flyplassen. Det er ikke lov til å mishandle pizza på denne maten. Styr unna! UPPER CRUST KARAKTER: 2 Stedet: Deler sitteplasser med Pizza Hut, hvor det er både skitten og litt slitent interiør. Lå tidligere på utland. Menyen: Ulike baguetter i mange varianter. Maten: Tidligere har de hatt sprø og gode baguetter, men de vi får, er veldig myke. Tydeligvis viktig når du er der på døgnet. Om morgenen er de sprø, men mange blir slappe utover dagen. Bra mengde tilbehør i den med ost og skinke. Upper Crust: «Tidligere har de hatt sprø og gode baguetter, men de vi får, er veldig myke. Tydeligvis viktig når du er der på døgnet.» Smørbukk Verdi for pengene: Du blir nokså mett av en baguette, men disse er for slappe til å forsvare prisen. 129 kroner for å spise en Italian Meatball er for dyrt. Barnevennlig: Ja – mange ulike varianter. Pluss: Går fort. Minus: Myke baguetter. Skittent og kjipe sitteplasser. Konklusjon: Greit sted å ta seg en matbit før turen, men helst på morgenen. De vi fikk utpå dagen, var myke og kjedelige. ANKOMSTHALLEN BEACH CLUB KARAKTER: 4 Stedet: Mange sitteplasser inndelt i båser som på Aker brygge. Har en egen liten uteservering. Menyen: Variert! Burgere, fish & chips, egen frokostmeny, varme sandwicher, pølser fra Idsøe. Maten: Bra fisk i fish & chips, som er saftig og sprø. Dessverre er chipsen til smakløse og helt slappe. Det er for dårlig. Salaten til er kjedelig, og den helt ordinære remuladen er fra Idun. Burgeren er meget saftig, fint grillet og god på smak. Her følger de samme triste, myke friesene, en ordinær guacamole og hvor ble chilisalsaen av? Brødet er tørt og nitrist. Beach Club: «Bra fisk i fish & chips, som er saftig og sprø. Dessverre er chipsen til smakløse og helt slappe. Det er for dårlig.» Smørbukk Verdi for pengene: Bra hovedingredienser og burgeren er stor og mettende til 199 kroner. 169 kr for fisken er helt greit, men kunne hatt noe mer fisk for å forsvare prisen. Barnevennlig: Ja, mange ulike burgervarianter. Milkshake! Pluss: Variert meny og hyggelig spisested med en egen liten uteservering. Minus: Dårlig tilbehør! Slappe chips. Smådyrt. Konklusjon: Greit sted å vente ved ankomsthallen. Et bedre kjøp enn hos Peppes, men vil du gjøre det rimeligere, tar du en baguette på La Baguette. PEPPES PIZZA KARAKTER: 2 Stedet: Trangt og litt bortgjemt spisested ved siden av ankomsthallen. Hyggelig lengst ute ved siden av kassen. Menyen: Ulike pizzaer og pizzadealer. Vi spiste tre ulike varianter. Maten: En del overstekt og lite smak, men saftigere enn hos Pizza Hut og Foodmarket og antydning til krydder. Verdi for pengene: Det er mat, men ta heller en sprø baguette hos La Baguette. Peppes Pizza: «Kjedelig pizza med lite smak i. Man er også prisgitt hvilke varianter som er ferdigstekt om du ikke vil vente på å bestille en egen pizza.» Smørbukk Barnevennlig: Ja, flere pizzavarianter, og det går fort. Pluss: Går fort. Ikke langt fra Flytoget ... Minus: Kjedelig pizza med lite smak i. Man er også prisgitt hvilke varianter som er ferdigstekt om du ikke vil vente på å bestille en egen pizza. Konklusjon: Greit sted å vente hvis flyet er forsinket til de du skal hente, men pizzaen er ikke noe å skrive hjem om. Lurere å bestille en hel pizza om du har tid, enn å velge noen av bitene som ofte har ligget der en god stund. LA BAGUETTE KARAKTER: 3 Stedet: Baguettested rett ved ankomsthallen. Bra med plasser. Menyen: Mange ulike baguetter. Maten: Ved siden av BIT testens sprøeste baguetter, men kunne likevel vært hakket sprøere. Bra mengde fyll i begge variantene vi prøvde, roastbeef og tunfisksalat, der tunfisken var mest mettende. Kjedelig potetsalat til roastbeefen. La Baguette: «Ved siden av BIT testens sprøeste baguetter, men kunne likevel vært hakket sprøere.» Smørbukk Verdi for pengene: Omtrent lik pris som de andre baguettestedene, men langt bedre kjøp en både Northland og Upper Crust. Barnevennlig: Ja, mange varianter å velge mellom. Pluss: Går kjapt. Mange valgmuligheter. Nokså sprø baguetter. Minus: Kunne vært hakket sprøere. Nokså dyrt. I perioder kø. Konklusjon: Et bedre sted enn Peppes for å ta seg en matbit mens man venter på at folk skal komme. Metter brukbart.