Airbus lanserer «nye» regionaljetfly i A220-serien

Airbus A220-300

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Airbus presenterte i går sin nye A220-serie i en avdukingsseremoni ved Henri-Ziegler Delivery Centre, ved Toulouse. Det er imidlertid ikke snakk om en helt ny type fly, men en relansering av Bombardiers C-serie.

Presse og over hundre ansatte i Airbus var tilstede da den største versjonen av flyet, Airbus A220-300, ble visst fram i går etter først å ha gjort en lav overflyvning for de fremmøtte.

Som et resultat av Airbus oppkjøp i kanadiske Bombardiers C-serieprogram videreføres dermed flytypene CS100 og CS300 som henholdsvis Airbus A220-100 og A220-300. Flytypen retter seg mot markedet for 100- og 150-seters fly, hvor hverken Boeing eller Airbus i dag har produkter i markedet.

Airbus A220-300
Foto: S. Ramadier / Airbus

Bombardier C Series har lenge slitt med underskudd, forsinkelser og leveringsproblemer, og man håper at Airbus sine sterke bånd på både kunde- og leverandørsiden skal bidra til å få C Series i rute igjen.

Veien mot kommersiell suksess

Planen videre for de to samarbeidende selskapene er å øke produksjonsvolumet og gjøre flytypen enda mer konkurransedyktig i markedet.

– Alle hos Airbus har sett fram til dette historiske øyeblikket. Vi er stolte over å i dag kunne A220 velkommen i Airbus-familien, og er beæret over å se flyet i de nye Airbus-fargene for første gang, sier Guillaume Faury, direktør for Airbus Commercial Aircraft, i en pressemelding. – Jeg vil rette en stor takk til alle i Bombardier og forsyningskjeden som har lagt ned stor innsats i å bringe dette fantastiske flyet til verden. A220 går nå inn i en ny fase i sin karriere med alle Airbus sine ressurser i ryggen for å gjøre flyet til kommersiell suksess over hele verden.

Første ordre fra JetBlue

Den nye flytypen fikk bokstavelig talt en flying start da det samtidig ble annonsert at det amerikanske flyselskapet JetBlue blir første kunde med en bestilling på 60 fly av typen A220-300 med levering fra 2020. Med ordren følger også en opsjon på ytterligere 60 fly med levering fra 2025. I tillegg bekrefter Airbus at JetBlue har valgt å konvertere 25 av A320neo-flyene de har i bestilling til A321neo.

JetBlue Airbus A220-300
JetBlue første kunde med en ordre på 60 fly av typen Airbus A220-300. Foto: Dreamstime.com

JetBlues flåte består i dag utelukkende av fly i Airbus A320-familien og Embraer E190. Det har lenge vært kjent at JetBlue vurderer å kvitte seg med Embraer-flyene som har hatt høyere drifts- og vedlikeholdskostnader enn man opprinnelig hadde regnet med. Med den nye ordren hos Airbus bekrefter selskapet at de nå går for en flåte bestående utelukkende av Airbus-fly.

Forsidefoto: P. Masclet / Master Films

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *