Oslo Lufthavn tilbyr biodrivstoff til alle

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Oslo Lufthavn tilbyr som verdens første internasjonale hub jetbiodrivstoff til alle flyselskapene som lander på Gardermoen. Allerede i mars 2015 startet de første leveransene av biodrivstoff til utvalgte samarbeidende flyselskaper, men fra fredag 22. januar får alle det samme tilbudet om miljøvennlig drivstoff.

Det er Statoil Aviation som gjør leveransene, og i første omgang har det blitt levert biodrivstoff fra brukt matolje.De har per i dag inngått avtale med Lufthansa Group (Lufthansa, SWISS, Austrian Airlines, Germanwings, Eurowings og Brussels Airlines), SAS og KLM om leveranser av biodrivstoff på Oslo Lufthavn.

Store aktører i innenfor kraft- og skogsindustrien i Norge ser nå på muligheten for skogbasert storskalaproduksjon av biodrivstoff til luftfarten i løpet av få år. Det foreligger to konkrete industrielle norske initiativ for produksjon av biodrivstoff i dag; Statkraft og Södra på Tofte i Hurum, og Viken Skog/Treklyngen på Follum i Hønefoss. Begge prosjektene ser på mulighetene for å produsere både biodiesel, som tungtransporten har behov for, og biojetfuel som luftfarten trenger. En biodrivstoffabrikk kan produsere nok biojetfuel og biodiesel til å redusere klimagassutslippene fra norsk luftfart med 10-15 prosent, og gi store utslippskutt i veitransporten.

Produksjon av biodrivstoff kan bli en vinn/vinn-situasjon for Norge gjennom å gi reduserte klimagassutslipp og økt verdiskapning fra skogen. Dette er et viktig steg mot en bærekraftig industri i Norge og omleggingen til det fornybare nullutslippsamfunnet. Også de store miljøorganisasjonene applauderer tiltaket:

Dette er en god start for utvikling av markedet for biodrivstoff til luftfarten. At Avinor bidrar til å gjøre Oslo Lufthavn til den første huben i verden der alle flyselskap har tilbud om å fylle biodrivstoff, viser at det er mulig med et grønt skifte. Samtidig er det viktig at myndighetene kommer på banen med virkemidler som muliggjør enda større bruk av biodrivstoff i luftfarten.

Leder i miljøstiftelsen ZERO, Marius Holm

Vi i InsideFlyer applauderer også tiltaket og håper flere hub’er og flyselskaper også gjør sitt for å øke bruken av fornybar energi i tiden fremover.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *