Flypassasjerers mobiltelefoner overvåket i luften

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Amerikansk og britisk etterretning har forsøkt å samle data fra flypassasjerers mobiltelefoner.

Det melder franske medier, som siterer dokumenter offentliggjort av varsleren Edward Snowden.

Den amerikanske etterretningstjenesten NSAs nyhetsbrev, SIDtoday, fra mai 2010, åpner med en liten gåte:. – Hva har den pakistanske presidenten, en sigarsmugler, en våpenhandler og en terrormistenkt til felles?. De har alle brukt sin GSM-telefon på en flyvning.

GSM-analyse

Videre står det forklart hvordan man ved hjelp av GSM-analyser blant annet kan overvåke bevegelsene til personer av interesse. Det er den franske avisen Le Monde som har fått tilgang til Snowdens arkiv gjennom et samarbeid med The Intercept , som har avdekket amerikansk og britisk etterretnings arbeid med å overvåke flypassasjerers mobiltelefoner.

– Bruken av mobiltelefoner med internettilgang i lufta ga NSA og GCHQ et påskudd til å utvikle nye programmer, skriver Le Monde.

Programmene, som kan prosessere data i tilnærmet lik sanntid, har fått kodenavn «Thieving Magpie» og «Homing Pigeon» og blir omtalt som imponerende.

I 2012 var det minst 27 flyselskaper som ga passasjerer tilgang til internett om bord, deriblant Norwegian, British Airways, Air France, Aeroflot, Etihad og Lufthansa.

Kilde: NTB

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *