Del 5
Turister kommer til Taiwan av ulike grunner, og en av de vanligste grunnene er mat. I dette og de neste innleggene vil jeg presentere noen «must-try»-matretter, og noen populære, men kanskje litt sære matretter sett fra norske øyne. Kona mi kommer fra innerst i Hardangerfjord og har prøvd mange forskjellige matretter på Taiwan, men en av dem har hun aldri klart å smake to ganger. Dere vil også få vite hva denne matretten er senere.
1. Biffnudler (牛肉麵/niú ròu mìan)
Biffnudler er ekstrem populær på Taiwan. Alle nudelsjapper jeg har besøkt i Taipei har biffnudler og det sier litt om dens popularitet. Når «alle» nudlesjapper tilbyr biffnudler, blir det fort ulike varianter. Noen byr på godt krydret suppe med mye smak og andre sverger til enklere suppe uten masse krydder og urter. Alle varianter har sine tilhengere. Her er noen bilder som illustrerer ulike varianter av biffnudler:
View attachment 45832
View attachment 45833
View attachment 45834
2. Grillet and («Peking-and») (烤鴨/k
ăo ya)
Taiwanere liker and og det er mange ulike måter å tilberede and på. Jeg personlig foretrekker grillet and og anbefaler denne varianten til alle som besøker Taiwan. På Taiwan er det ikke uvanlig at en grillet and blir til to eller tre retter. Den første retten består av skinn og kjøtt skåret i tynne skiver og serveres med lefser, strimlet vårløk og agurk og søt bønnesaus. Det er ikke uvanlig at kokken skjærer av skinn og kjøtt foran gjester. Den andre retten er woket kjøtt(rester) og bein med diverse urter og hvitløk. Den tredje retten er supperett. Retten består av fermentert kinakål og det som er igjen av anda kokt i kraft.
View attachment 45835
View attachment 45836
View attachment 45837
3. Hot pot (火鍋/h
ŭo guo)
Hot pot er et meget enkelt konsept; man har en gryte med kraft i på bordet og mat kokes i gryta. Når maten er kokt, dyppes den i egen skål med saus i før den nytes. Her er det 100% selvbetjening, dvs. man bestemmer selv hva man skal koke og når man skal koke dem. Hvis det er en buffet-restaurant, går man bare rundt og velge ting man har lyst på selv. Det er mange varianter av kraft man kan velge mellom, fra veldig mild (grønnsakskraft) til meget sterk (kjøttkraft med Sichuan-pepper, chilli og chilliolje). Mange hot pot-restauranter tilbyr også gryte med både mild og sterk kraft.
View attachment 45839
View attachment 45840
View attachment 45838
4. Boble-te (珍珠奶茶/zhen zhu n
ăi chá)
Denne taiwanske te-drikken med tapioka-kuler, såkalt «perler», har tatt mange steder i verden med storm. Den enkleste varianten er grønn/mørk te med «perler». Denne pleier jeg å holde meg til da jeg liker minst «ødeleggelse» av te-smaken. Det er også mulig å ha melk, gele, pudding osv. i teen sin. Et standard spørsmål man alltid vil få når man bestiller boble-te, er hvor mye is og sukker man vil ha. Jeg pleier å velge «lite is og lite sukker» (少冰少糖, sh
ăo bin sh
ăo táng) fordi jeg synes selv med lite sukker er søt nok. Hvorfor lite is? Jo, mindre is betyr mer plass til te. Her er bilder av noen boble-te-varianter:
View attachment 45841
View attachment 45842
View attachment 45843
Fortsettelse følger.
Vis alt...