Frequent Flyers coming through!

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Er det noe oss frekvente reisende ser frem til, er det ett skikkelig pust i bakken rundt juletider. Men ofte er desember en travel reisemåned for å få ting gjort før ferie eller slutten av året. Kunder skal besøkes og spanderes på. Budsjetter skal oppnås, så salgsturneer må til. Og flyene er fulle, det samme er hotellene og flyplassene.

Og de du møter der ute når det snart er ferietid er ikke de samme folkene du vanligvis deler det offentlige reiserom med.

Amatørene

Mor som tropper opp på Gardermoen 3 timer tidlig og har all verdens med tid. Gutta på fylletur til Gdansk på en torsdag kl 0600. Fremmedarbeideren som skal hjem til Polen med 100 kilo pakkenelikker med seg. Millennials som er oppslukt i telefonen sin. Far som går igjennom metalldetektoren med kamera, telefon og lommebok.

Hjelpe oss…

Å reise er jobben vår og vi er vant til det, akkurat som amatørene har sine jobber de er proffe på mens vi er amatører på det de kan.

Så da må vi gjøre det beste ut av det alle sammen siden vi alle sitter fast i samme overfylte fly og flyplasser.

Men en ting man kan gjøre er å lytte til vante folk, det er jeg stor tilhenger av. Sånn som i dag da en montør var innom her for å skru sammen ett treningsapparat fruen har kjøpt. Jeg prøvde ikke å skru greiene sammen, jeg ventet på han som er proff på slikt.

Og med over 250 flighter i 2016, føler jeg at jeg vet hva jeg snakker om. Så på vegne av alle road warriors, pendlere og frekvente reisende, her er mine anbefalinger til deg.

1) Hør etter og følg med. Det gjør reiseopplevelsen bedre for alle

2) Dersom du har godt tid og innsjekket bagasje er inkludert i prisen, sjekk inn så mye av stærsjet ditt som mulig. Det gjør det enklere for deg selv og alle rundt deg.

2) Sikkerhetskontrollen kommer alltid som julekvelden på kjerringa. Dersom du ikke reiser så ofte, forbered deg allerede når du pakker. Sjekk at det som er i toalettmappa er godkjent å ta igjennom sikkerhetskontrollen og pakk de tingene du vet må ut der de er lett tilgjengelig. iPad, laptop og væsker må ut. Følg med på hva folket foran deg gjør når du venter.

Mens du venter i køen, legg telefon, lommebok, klokke, alt metall du har på deg, samt alt du har i bukselommene og på kroppen i jakken din og send jakken igjennom scanneren sammen med håndbagasjen. Du får garantert en facepalm fra frekvente reisende rundt deg når du tar alt ut av jakken din før du deretter må ta av deg jakken.

Ikke ha på deg alle kronjuvelene du eier og ha på deg enkle sko og ta av beltet.

2) Når du er igjennom sikkerhetskontrollen, ikke stopp brått opp for å kikke hvilken gate flighten din går fra. Trekk unna slik at folk kommer seg forbi.

3) Dersom du reiser i økonomi og ikke har status er det ikke du som skal boardet flyet først. Og det er en grunn til det. Dagbladet kaller priority boarding for snikekø. Men det er ikke en ego ting. Det ligger en gjennomprøvd logikk i boardingprosessen. Frekvente reisende er mye raskere til å boarde og finne plassen sin ombord. La dem gjøre det. Så når du hører at gullkunder og business boarding er på gang, kos deg med avisen ett par sider til. Eller gå på toalettet. Ingen liker å gå på do på fly. Take care of business på bakken.

oppfor-deg

4) Dersom det er mulighet til å boarde bak og du er langt bak, gjør det. Da går ting raskere og vi kommer oss avgårde på rute. Når du har funnet setet ditt, stepp inn fra midtgangen og slipp folk forbi. Plukk ut de tingene du har tenkt å bruke under turen. En god passasjer beholder rumpa i setet sitt fra take off til landing dersom det er en kortere flight. Vel ombord er verden mye trangere i dag enn den var for 3 år siden. Jeg (som er minst like stor) må dele en slik treseter med denne karen og kanskje deg. Har du vindus eller midtgangssete, del med den stakkaren som har æren av å være dritten i midten. Len deg mot midtgangen eller vinduet og la den i midten få mesteparten av armlenene. Hold knær, ben og armer vel innenfor armlenet. Der går grensen.

12507631_10153765248044927_6635822867122267180_n

5) Dersom flyet du er ombord i har en gardin og business, bruk toalettet bak. Foran er det service på gang og mange betaler mye ekstra for litt fred. Det kjipeste som finnes er å ha rævva di halvveis nede i matfatet mitt mens du venter på å bruke toalettet.

11053346_10153133070264927_2795662601774112641_n

6) Setet foran deg er ikke ett håndtak eller ett verktøy for å hjelpe folk inn og ut av setet. Dersom du drar i et slimlinesete tilsvarer det en 7,6 på Richterskalaen for medpassasjeren foran deg. Dersom du ikke makter å sette deg ned eller komme deg opp uten hjelp, pling på flyvertinnen. Eller gjør som oss frekvente reisende: Bruk ditt eget sete til å dra deg opp og ned. Eller kanskje beina dine?

sofa

7) Vis hensyn og ikke fell ned setet ditt dersom flyet er kjempetrangt. Dersom du absolutt må, sjekk hva som foregår bak deg før du trykker på knappen så ikke medpassasjeren får knatret laptopen eller en GT i fanget.

8) Bring lesestoff eller underholdning. Ikke alle er på ferietur eller i samme humøret som deg. Det er ikke alltid man ønsker å ha en samtale med folk som dette

slimline-2

9) Behold sko eller ihvertfall sokkene på. Ingen er interessert i å se de gule pedalene dine. Vi er ikke grisete vikinger lengre, så hold pedalene fra vegger og møbler.

gule-fotter

10) Dersom solen skinner i trynet på andre passasjerer og du sitter ved vinduet, dra ned shadesen. Pass på hvordan du holder iPad og telefon. Glass og lys er en dårlig kombinasjon og reflektere sollys midt i fleisen på andre er dårlig stil.

11) Post en atter en gang. Hør etter. En sikker rolleyes er om flyvertinnen må fortelle deg å legge vekk laptop, skru av telefonen, felle opp bordet eller sete. Spar dem jobben og gjør slikt selv.

En lang liste som var mye lengre og mer i detalj enn de dårlige tipsene du fikk i fra VG. Men stol på meg at dersom du flyr lite, blir både din egen dag og de som jobber rundt deg sin dag fantastisk mye bedre dersom man lytter til vante folk.

Og dersom du er en road warrior, del gjerne artikkelen med venner som ikke er det 😉

Riktig god helg og god tur!

Kommentar

 1. Frode sier

  Det er så rett så rett dette…..har flere ganger kjørt et par tydelige *rolleyes* til noen medpassasjerer som absolutt MÅ stå i midtgangen å kle av seg og lempe ting i hylla, mens 179 andre må vente bak dem…..

 2. KristianR sier

  Kan ikke gjøre annet enn å gi tommelen opp for dette innlegget!

  Har i det siste vært veldig kritisk til hva som publiseres på nyhetsdelen av denne siden, men dette var velskrevet, informativt og interessant. Tommel opp!

  PS: Man befinner seg på en farlig vei når kritikk blir sensurert.

 3. morradi sier

  «Det er ikke alltid man ønsker å ha en samtale med folk som dette»

  Nuvel, jeg for min del hadde nok ikke hatt så mye imot en samtale med nettopp den karen her… (er det bare jeg som kjenner ham igjen?)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *