NorgesGruppen innfører gebyr for kortbetaling?

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Flere av våre medlemmer har den siste tiden lagt merke til en ny linje på kvitteringer fra butikker i NorgesGruppen. Setningen inneholder ordene «Gebyr kortbetaling» og vi i Bonusfeber tviler sterkt på at dette er gode nyheter for oss forbrukere som ønsker mest mulig poeng for kortbruk.

For de som ikke kjenner til NorgesGruppen kan vi kort nevne at dette er den største aktøren innen dagligvare i Norge. NorgesGruppen eier flere av de store dagligvarekjedene som f.eks. Meny, Joker, Kiwi, Ultra, Spar i tillegg til en rekke andre kjente kjeder som Dolly Dimples, Mix, Deli de Luca m.fl. En av de store fordelene med NorgesGruppen hittil, har vært at alle (?) aktørene har godtatt blant annet American Express som betalingsmiddel. Sammen med deres eget kundeprogram Trumf har dette lenge vært det kanskje beste alternativet for de av oss som ønsker å opptjene EuroBonus-poeng når vi handler. Les mer om dagens opptjening i vår artikkel «Tjen EuroBonus-poeng når du betaler med kort«.

En bruker på Flyprat har vært i kontakt med NorgesGruppen om den nye setningen på kvitteringen og de uttalte at: «Det er ingenting som er besluttet foreløpig. Vi har kun tilrettelagt muligheten for dette. Det jobbes med flere alternative betalingsløsninger, NFC og mobilbetaling. Hva som blir konklusjonen er foreløpig usikkert.»

Vi føler oss (dessverre) ganske sikre på at NorgesGruppen ikke har tilrettelagt for dette uten at det ligger en vedtatt strategi bak. Her har man tydeligvis kommet frem til at dette er et alternativ på «styrerommet» og deretter implementert det i kassesystemet. Da er det vanskelig å tro at man ikke har noen tanke om å sette gebyret ut i live i nær fremtid. Det kan selvsagt tenkes at dette kun er knyttet til en software-oppdatering og at funksjonen rett og slett har blitt tilgjengelig, men at det ikke foreligger planer om å innføre dette. Vi håper selvsagt på det siste…

Norgesgruppen
Norgesgruppen

Om dette faktisk blir en realitet vil det bli «interessant» å se hvilket nivå man eventuelt legger et slikt gebyr på og om det blir et fastbeløp eller et beløp basert på prosent av totalsummen eller annet. Vi vet at flere tilbydere av kredittkort (VISA, MasterCard) tar gebyrer fra butikkene for å kunne godta disse som betalingsmiddel. Det samme gjelder American Express og Diners som visstnok skal ligge enda noe høyere i pris for utsalgsstedene. Også her blir det interessant å se om man differensierer mellom forskjellige korttilbydere eller om man kun lager et skille mellom f.eks. kredittkort kontra vanlige bankkort med BankAxept. Det er nok også en mulighet at man ønsker å fremme egne bankprodukter, slik at man kanskje fritar Trumf VISA fra gebyret? Dette er en kjent forretningsstrategi som vi kjenner fra blant andre Norwegian hvor man unnlater å ta ekstra betalt om man betaler med kort fra Bank Norwegian.

Uansett hvilken strategi som blir valgt kan vi ikke se at dette kommer til å være positivt for oss kunder. Et slikt gebyr for kortbetaling har lenge vært tilfelle i en del butikker utenlands (bla. i Danmark iflg. denne tråden på forumet), men har aldri vært en vanlig strategi hos noen seriøse aktører i Norge. Vi får håpe at dette ikke er starten på en stor endring også her hjemme og at færrest mulig andre følger etter med innføring av et slikt gebyr, slik at man kan handle hos konkurrenter til NorgesGruppen om dette skulle bli realisert. Vi håper at vi tar feil!

OPPDATERING: Internt notat bekrefter at NorgesGruppen vurderer kortgebyr!

Kommentar

 1. Oslomann1 sier

  Da er det jo bare en ting å gjøre… Beinfly til nærmeste minibank og ta ut penger for så å betale cash.

  Hvis nok forbrukere gjør det, så vil sikkert Norgesgruppen komme på bedre tanker.

  🙂

 2. Heidi sier

  det der kan da umuligt være lovligt?
  Vi betaler jo gebyr til banken for kort bruk…
  Hvist dette blir lovligt blir det slutt på å bruke kort på disse butikkene.

  • Bjørn sier

   Det er fullt lovlig. Og det er mange kredittkort du ikke betaler et eneste gebyr på, så lenge du betaler hele regningen til forfall.

   Det er høyst usannsynlig at det blir gebyr på å betale med vanlig debet-kort, á la det vanlige visakortet du har fra banken som trekkes rett fra konto. Det er nok for å dekke opp for de 2-4% de betaler i kredittkortselskapene, Visa, Mastercard, Amex etc, noe som i grunnen ikke er helt bak mål når en tenker seg om litt.

   Når de ikke gjør det, så betyr det at alle som betaler med kontanter (omdiskutert, da kostnadene med dette også er høye) eller debetkort subsidierer de som betaler med kredittkort.

   Problemet er selvsagt at denne inndekningen av en tidligere uinndekket kostnad sannsynligvis ikke kommer til å komme kundene til gode i form av lavere priser så fremt ikke dette er noe alle kjedene gjør og evt. lavere priser presser seg frem av konkurransehensyn.

 3. Fred sier

  Da blir det å ta med en pose med 1,- og 5,- og 10ere, så stå ved kassa å telle opp og betale cash… spørs hvor lenge det forblir gebyr for kort betaling da…

  • Mia sier

   De ansatte er ikke pliktig til å ta i mot mer enn 25 stk av samme enhet i hver betaling (mulig det er 20 – husker ikke helt, gidder ikke sjekke). Uansett; om du hadde gjort det der på pur faen i stor skala hadde du blitt nektet å handle. Jeg hadde i alle fall nektet deg.

   • OY! sier

    Det tror jeg ikke er riktig. Ethvert utsalgssted er pliktig til å ta imot de til enhver tid gyldige betalingsmidler. Noen butikker prøver seg med slike interne regler uten å livlig dekning for det v

 4. Nicolai sier

  Dette vil jeg nå si at er helt greit. I dag tilfaller det et gebyr fra kortselskapet på x antall % til butikken. Dersom forretningene ikke gjør som Norgesgruppen vurderer her, vil dette gebyret føre til økte priser for alle. Jeg som bruker debet kort med BankAxept påfører derimot butikken bare 0.1 kr i gebyr.

  Så jeg sier nå at dere kredittkortbrukere får betale det gebyret selv og ikke velte deler av kostnaden over på oss som bruker betalingsmidler som ikke gir et eller annet kortselskap gode inntekter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *