SAS: ser på muligheten for å opprette baser utenfor Skandinavia

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Rickard Gustafson, CEO i SAS bekreftet i går for pressen og investorer på  en telefonkonferanse, at selskapet ser på muligheten for å opprette baser utenfor Skandinavia. Selskapet planlegger også å satse mer på nye langruter.

Luftfartbransjen er presset og SAS er på tross av et overskudd på over SEK 1 milliard nødt til å spare ytterligere SEK 700 millioner over de neste tre årene. Det skal blant annet skje ved å ha fokus på å forbedringer av de tekniske plattformene, fortsette med å benytte eksterne selskaper til å produsere flyvninger med mindre maskiner og annen out-sourcing. Men også på lønns-kostnads siden er SAS presset i forhold til konkurrentene samt lavprisselskapene.

Utdrag av SAS resultatpresentasjon Q4-2016

Skandinavisk kostnadsnivå

I Skandinavia er den gjennomsnittlige lønnskostnaden per time EUR 43, mens den i UK bare er EUR 26  og  EUR 25 i gjennomsnitt i øvrige Europa. Det legger naturligvis et stort press på SAS. Derfor bekrefter SAS-toppen, Rickard Gustafson, at selskapet undersøker muligheten for å åpne egne baser utenfor Skandinavia for å kunne stå i mot konkurransen fra utenlandske selskaper.

Første halvår av 2017 skal derfor brukes til å undersøke mulighetene for å opprette en base i f.eks. London eller andre steder i Europa, hvor kabinpersonalet og piloter kan ansettes lokalt og fly de rutene som går basen og inn til Skandinavia.

I dag er det fem selskaper, som flyr mellom England og Skandinavia og SAS er det eneste av dem som betaler skandinaviske lønninger, som setter lønnsomheten under press. Gustafson understreker at hovedparten av selskapets flyvinger fortsatt skal produsere med  eget personal basert i Skandinavia.

SAS forventer at den veksten vil være blant fritidsreisende de kommende årene, en gruppe som er langt mer prissensitive enn forretningsreisende. Derfor er det viktig å ha fokus på kostnadene.

opprette baser
Rickard Gustafson, President and CEO of SAS – Foto: Peter Fox

Vekst i Europa

«Vi forventer stor vekst i Europa. Primært blant fritidsreisende. Det krever at vi er fullt konkurransedyktige for å få del i denne veksten. Vi holder fast i at vi stadig primært skal fly hovedparten av vår produksjon fra Skandinavia. Å åpne baser utenfor Skandinavia kan allikevel være medvirkende til å få ned kostnadene»

Rickard Gustafson, CEO, SAS

«Vi analyserer stadig og har ikke truffet endelige beslutninger om når eller hvor. Men hvis vi bestemmer oss for å gjøre det, så snakker vi nok om 12-14 måneder innen det skjer. Men vi er – som sagt – stadig i planleggingsfasen, så ingenting er besluttet enda.»

Dessuten har SAS planer for ytterligere vekst i de kommende årene på langrutene til nye destinasjoner. Det ble ikke avslørt hvilke destinasjoner eller når denne satsingen vil starte.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *