Bekreftet: Auksjon for oppgraderinger hos SAS

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Vi kunne forrige uke avsløre at SAS snart vil innføre auksjon på oppgraderinger der du selv kan bestemme hvor mye du vil by på å reise i en bedre og mer komfortabel klasse. I dag kan vi bekrefte detaljene rundt dette.

I forrige uke løftet SAS – ved en feil – på sløret for en kommende tjeneste som passasjerene kan få glede av. På SAS.dk ble det nemlig offentliggjort en side som forklarte at du nå vil kunne oppgradere reisen din ved å by på en auksjon. SAS kommer til å benytte systemet «PlusGrade» som er det samme systemet som benyttes av blant annet Lufthansa, Austrian Airlines, Air New Zealand.

Denne websiden avslørte en stor del av selve produktet, men etterlot også en del spørsmål som vi nå kan svare på.

Det nye oppgraderingsproduktet

I korte trekk går dette produktet ut på at du kan by et beløp på en oppgradering av din kommende flyreise med SAS. Så er det opp til SAS å beslutte om de har plass og/eller om de synes ditt bud er interessant nok til at du kan reise mer komfortabelt.

Det vil bli mulig både å betale for denne oppgraderingen med kredittkort eller med EuroBonus-poeng inntil 48 timer før avreise. Du vil få beskjed fra SAS 36 timer før avgang om resultatet.

Det blir også mulig å kjøpe en oppgradering på flyplassen for en fast pris – som SAS ennå ikke har offentliggjort.

Vil du by på en oppgradering, kan du gjøre det fra fra du booker billetten og inntil 48 timer før. Oppgradering på flyplassen for et fast beløp vil være tilgjengelig fra 22 timer før avreise. Du betaler derimot ikke før en oppgradering blir bekreftet. Blir den ikke bekreftet betaler du altså ingenting.

Denne nye muligheten blir introdusert fra 25. april 2016

Nedenfor forsøker vi å svare på de spørsmål som vi forventer vil komme fra mange av våre lesere.

 FAQ

Vil jeg få bonuspoeng for den nye eller den opprinnelige klassen?
Du vil få bonuspoeng for den klassen du er oppgradert til hvis du har budt på en oppgradering på forhånd og denne blir godkjent. Det vil si at dersom du oppgraderer fra SAS Go til SAS Business,  vil du opptjene poeng for SAS Business. Dog vil du nødvendigvis bli oppgradert til den laveste billettklassen i SAS Business Saver. Oppgraderer du på flyplassen for et fast beløp, vil du motta bonuspoeng for den klassen du opprinnelig har booket.

Vil jeg fremdeles kunne oppgradere med OptionTown?
Nei. SAS avslutter samarbeidet med OptionTown og denne nye servicen vil erstatte den gjeldende oppgraderingsmuligheten med OptionTown. 

Når er det mulig å benytte denne muligheten?
SAS introduserer denne nye oppgraderingsmuligheten fra 25. april. På samme dato slutter også muligheten for å bli oppgradert med OptionTown.

Hva hvis jeg allerede har betalt for en OptionTown-oppgradering og skal reise etter 25. april?
Har du forespurt om en oppgradering hos OptionTown og først skal reise etter 25. april 2016, vil du få refundert de pengene du har forhåndsbetalt. Oppgraderinger med OptionTown gis altså ikke for reiser etter 25. april 2016.

Kan jeg benytte alle fordelene i den oppgraderte klassen?
Ja, din billett vil bli oppgradert til den høyere klassen og du kan derfor sjekke inn bagasje iht. den klassen, benytte fast track, lounge m.v. iht. reglene for den klassen du er oppgradert til.

Hvilke regler gjelder for ombooking, avlysning m.v. hvis jeg blir oppgradert?
Her gjelder reglene for din opprinnelige booking. 

Kan jeg fremdeles oppgradere for poeng i gaten?
Ja. Det vil fortsatt være mulig å oppgradere for EuroBonus-poeng i gaten hvis SAS har ledige seter i den ønskede klassen

Kan jeg trekke et bud?
Ja, du kan endre ditt bud eller annullere det frem til 48 timer før avreise.

SAS skriver at EuroBonus Gold og Diamond medlemmer vil få prioritet. Hvordan foregår det?
Gold- og Diamond-medlemmer i EuroBonus vil få høyere prioritet når SAS bedømmer bud som ligger på samme nivå.

Hvilke ruter kan jeg oppgradere på?
Den nye servicen vil bli tilbudt både på ruter i Norden, Europa og på langrutene til USA og Asia. Det er kun på ruter til USA og Asia at det eksisterer SAS Business, mens alle ruter har SAS Plus.

Vil det være mulig kun å by på oppgradering på en del av reisen?
Ja. Hver flyvning i bookingen kan bys på enkeltvis. Du vil altså for eksempel kunne velge kun å by på din hjemreise.

Hvor mye skal jeg by for at SAS aksepterer mitt bud?
Det er umulig å svare på og det er nettopp idéen med denne formen for auksjon at det skal være uforutsigbart om oppgraderingen går gjennom. Hvis du vil sikre deg en plass på SAS Plus eller SAS Business, så anbefaler vi at du bestiller denne klassen fra starten av.

Kan jeg se hva andre byr?
Nei, det er en lukket auksjon og det vil ikke være mulig å se hva andre passasjerer har budt. Men det vil være en indikator som antyder om det er et høyt eller lavt bud du gir.

Når må jeg betale?
Du betaler først når din oppgradering eventuelt blir godkjent av SAS. I motsetning til OptionTown så skal du altså ikke betale på det tidspunktet du legger inn et ønske om oppgradering.

Kan jeg fremdeles få bekreftet oppgradering for poeng på forhånd?
Nei, denne servicen utgår og erstattes av denne nye auksjonen hvor du både kan bruke penger og poeng for å oppgradere. Hvis du vil oppgradere for et fast antall poeng som tidligere, skal du satse på en standby oppgradering i gaten.

Hva hvis jeg har bestilt spesialmåltid? Kan jeg så fortsatt oppgradere?
Ja. Hvis du byr på en oppgradering online vil det være mulig å bli oppgradert – også selv om du har bestilt et spesialmåltid. Hvis du derimot forsøker å oppgradere på flyplassen til fast pris, vil det dessverre ikke være mulig å oppgradere.

Kan vi bli oppgradert sammen, dersom vi er flere som reiser sammen?
Ja. Hvis dere reiser på samme booking, vil det være mulig å by på oppgradering samlet for alle i bookingen. Reiser dere derimot på separate billetter, må dere by individuelt og kan, avhengig av ledige plasser og budpris, risikere at ikke alle reisende blir oppgradert.

 

Vær oppmerksom på at dersom du reiser med barn vil det kun være mulig å oppgradere fra SAS Go til SAS Plus. Oppgraderinger til SAS Business er ikke mulig når man reiser med barn.

Vi følger naturligvis dette nye produkt tett og vil teste dette ved første mulighet.

Kommentar

  1. Marius sier

    I FAQ-en over står det at Optiontown-oppgraderinger ikke gis etter 25. april. Jeg skal til New York 26. april. Med tanke på at en oppgradering gjennom Optiontown gjerne bekreftes mer enn et døgn før avreise; kan det tenkes at jeg kan bli bekreftet oppgradert før 25. april, selv om reisen faktisk finner sted dagen etter? Eller har SAS bekreftet at oppgradering for alle reiser etter 25. april er no-go?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *