Bonusfeber adopterer en elefant

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Elefantene i Afrika blir i stadig økende grad truet av krypskyttere og konflikter med lokale bønder om vann og beiteområder. Heldigvis er det noen som jobber for å beskytte ville elefanter, og Bonusfeber har nettopp besluttet å støtte prosjektet.

En liten elefant drikker 18 liter i døgnet
En liten elefant drikker 18 liter i døgnet

Undertegnede har bidrat med midler til Davis Sheldrick Wildlife Trust (DSWT) i Kenya i en årrekke, etter å ha sett en IMAX film om dem i 2009. Siden da har det variert litt i mengde fra år til år, og nå nylig fikk jeg anledning til å besøke dem i Nairobi.

DSWT ble etablert i 1977 og hovedsatsningen var å beskytte elefanter ved å fostre opp elefantbarn som, av ulike årsaker, hadde mistet moren. Elefanter har svært velutviklede sosialliv og kan ikke overleve alene. Det trenger også meget spesiell føde som små. Mister de moren vil mange av dem trekke mot befolkning for mat og «trøst». Om beboerne da tar kontakt med DSWT kan disse hentes og bringes til barnehagen i Nairobi. Og hvem kan vel motstå en måneder gammel elefant?

Disse er under ett år gamle
Disse er under ett år gamle

Om de blir brakt til DSWT som veldig unge (under 1 år) trenger de svært spesiell hjelp og veldig mye nærhet for rett og slett å ikke dø av sorg. Disse yngste blir holdt i en egen gruppe store deler av tiden, da de må læres opp i helt basale ting som er viktig for elefanter å kunne. Som for eksempel å beskytte seg mot solen. De tåler ikke kumelk slik at man brukte lang tid på å utvikle en helt spesiell melk av soya, som er avgjørende for at barna skal overleve. Denne må bringes inn fra Storbrittania og er en vesentlig del av kostnadene ved prosjektet.

Frem til de er ett år får de også en fast «forelder» som bor med dem hele døgnet. Hvert slikt par av menneske og elefant har sin egen lille leilighet i campen.

Far i køya og elefanten på gulvet
Far i køya og elefanten på gulvet

Når de er over den kritiske alderen flyttes de ut permanent sammen med den store barneflokken. Her er det nå rundt 30 dyr, imellom 1 og 3 år. I denne perioden skal de gradvis avvenne seg med melken og utvikle seg sosialt og tilegne seg andre viktige kunnskaper for å kunne overleve i det ville.

Etter 3 år flyttes de ut fra barnehjemmet i Nairobi til en egen del av Tsavo Nasjonalpark nærmere kysten av Kenya. Der lever de i en delvis fri flokk til de er minst 8 år, før de slippes helt ut i det fri.

– Hittil har vi hatt 190 suksesshistorier med elefanter som lever frie i naturen – kan lederen for parken i Nairobi, Edwin Lusischi, fortelle. Han har arbeidet i campen i 15 år og utstråler en virkelig ekte glede over arbeidet han utfører.

Edwin Lusischi, sjef for barnehjemmet i Nairobi
Edwin Lusischi, sjef for barnehjemmet i Nairobi

Han kan fortelle at man også gjør mye annet arbeid for å bygge opp under en bærekraftig utvikling for viltbestanden i landet. Mye av utfordringene ligger i at det oppstår konflikter mellom bønder og vilt om for eksempel vann. Derfor brukes det betydelige midler på vannprosjekter som skal ivareta begge parter. Man støtter også parkvoktere og har egne wildlife vets (veterinærer) som hjelper til ute i det ville.

Men det hele koster, og man er i høyeste grad avhengig av midler fra private givere.

Å fostre opp en liten elefant koster omlang USD900 i måned, og her kan du være med å bidra igjennom «fosterfar prosjektet». For så lite som USD50 (omlag 3oo kroner) i året kan du bli med som del-fosterfar for et av barnene.

Bonusfeber har selv bidrat med USD500, og vi vil oppfordre alle andre til å være med og støtte dette prosjektet.

Du kan lese mer her:

David Sheldrick Wildlife Trust: http://www.sheldrickwildlifetrust.org/

Om å bli fosterforelder: http://www.sheldrickwildlifetrust.org/asp/fostering.asp

Om Bonusfeber sin reise til fosterhjemmet: http://forum.bonusfeber.wpengine.com/threads/fnate-i-afrika.1073/

Eller post din støtte til prosjektet: http://forum.bonusfeber.wpengine.com/threads/bonusfeber-adopterer-elefant-i-kenya.1111/#post-11659

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *