Finnair utvider markedet for Økonomi Light-billetten

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

For en drøy måned siden kunne vi lese at også Finnair har valgt å eksludere innsjekket bagasje fra de billigste billettene. Fra og med 17. mars i år introduserte nemlig Finnair en ny billettype i økonomi, Light-billetten, hvor kun håndbagasje er inkludert i prisen.

Opprinnelig gjaldt Light-billetten kun på reiser i Finland, Skandinavia og de baltiske landene. Fra og med 5. mai i år utvider Finnair billetten til å være tilgjengelig på alle Finnair sine ruter innad i Europa (eks. Russland) og til Midtøsten. Light-billetten er Finnair sitt laveste prisalternativ og inkluderer et sete på økonomiklasse (eks. seteresevasjon), samt vanlig håndbagasje. Hos Finnair gjelder vanlige regler for håndbagasje:

  • Ett kolli håndbagasje med maksimale mål på 56 x 45 x 25 cm
  • Én personlig gjenstand, som en liten håndveske, en liten PC-veske eller en liten sekk som passer under setet foran deg
  • Totalvekt på maksimalt 8 kg

Dersom behov skulle endre seg etter bestilling, vil det fortsatt være mulig å kjøpe ekstra bagasje. Om du kjøper ekstra bagasje på forhånd vil det koste €10 per kolli per retning for reisemål innad i Skandinavia, Finland og de baltiske landene. Til øvrige destinasjoner (fom 5. mai) vil det koste €15 per kolli per retning. Legg merke til at disse prisene kun gjelder for forhåndskjøp inntil to timer før avgang, om du betaler på flyplassen må du ut med €30 per kolli per retning.

I følge Finnair selv skal konseptet ha blitt godt mottatt av kundene, noe som er årsaken til at de nå utvider markedet:

“Since we introduced Light fares on domestic, Scandinavian and Baltic routes last March, we have seen a positive reaction from customers who tend to travel without checked baggage, particularly from travellers on short trips. (..) We are hopeful that by extending this offering in more markets, Finnair’s range of ticket types offers a suitable option for every type of traveller.”
– Tomi Hänninen, Vice President, Revenue Management and Pricing

En ekstra bonus til Finnair Plus Silver-, Gold- og Platinum-medlemmer, samt OneWorld Emerald- og Sapphire-medlemmer, er at ett kolli innsjekket bagasje vil uansett være inkludert i Light-billetten. Ellers gjelder 50% opptjening av Finnair Plus poeng. Klikk her for å lese mer om Finnair sine billettyper.

Til slutt
At flyseskapene har begynt å eksludere fordeler fra billetter er i seg selv ingen nyhet. Tidligere har blant andre British Airways og Lufthansa introduserte lignende billettyper hvor de har fjernet inkludert bagasje og setereservasjon fra de billigste billettene. Dette er helt klart en trend hvor selskapene nå demonterer produktene sine til fordel for å selge de i form av blokker fremfor i pakker. Konsekvensen av dette er først og fremst at det skaper et uoversiktlig bilde for forbrukeren over hva som er inkludert og ikke i de ulike billettene. Samtidig bidrar de såkalte fullprisselskapene selv til å rive ned det som en gang nettopp var argumentet for å velge deres produkter fremfor lavprisselskapene, nemlig at alt skulle være inkludert i prisen.

Til slutt er det to spørsmål som gjennstår: 1) Vil når følger SAS etter? 2) Hva blir den neste gebyrbelagte fordelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *