Awardbilletter faktureres per segment, så det er her hele oppsiden ligger for flyselskapene ved å gjøre det på den måten.
Denne er fra 2013, men prinsippene er nok relevante i dag også. $50 for VIE-FRA er jo litt når det skjer mange ganger.
Det er sånn sett en fornuftig måte å gjøre det på. De som flyr for poeng er ofte mer tilbøyelige til å ha en ubeleilig reiserute og dermet kan disse reisende tvinges til å fly mer. Flyselskapene tjener mer på å fylle ekstra seter som det sikkert har konkludert med at ellers ville vært tomme. På ruter som ZRH-FRA, VIE-FRA, VIE-MUC etc har LH garantert en del usolgte seter jevnt over. VIE-FRA har feks 10-12 daglige avganger, så det å skrape sammen noen kroner for tomme seter er god forretningsdrift. I aller beste fall så har de nok til og med trigger noen å bestille cash-billetter til feks VIE slik at reisen kan starte der, og da har det plutselig tjent enda mer penger.
Det fungerer akkurat på samme måte med cash-billetter. I mange tilfeller er A-B-C rimeligere enn A-C. Hva er gevinsten til flyselskapet? De fanger både kunden med høy betalingsvilje som betaler for A-C og kunden med lav betalingsvilje som verdsetter penger over tid og bestiller A-B-C til en lavere pris. Hadde de hatt samme pris på begge alternativene ville de mistet enten en kunde eller omsetning. Prinsippet er det samme med bonusbilletter. De som absolutt vil fly direkte er som regel villig til å betale for det, mens bonusnissene som først og fremst er ute etter en god deal aksepterer, noe motvillig, å fly litt på kryss og tvers. Hadde VIE-FRA vært et kjempebra market med veldig høy yield og fyllingsgrad, hadde det nepper vært slik at tilgjengeligheten fra VIE hadde vært mye høyere, for da hadde de ikke trengt å fylle flyene med bonusnisser. Med en fyllingsgrad på 80-90% for serviceselskapene vil det i teorien alltid være ledige seter hvor man kan få litt ekstra inntjening ved å selge disse til partnere uten at det går utover selskapets omsetning.
Last edited: 20. febr 2025