Jeg var i Sør-Afrika for omtrent 15 år siden, men spiste ikke biltong noen gang gangene. Nå ble denne turen såpass amputert at det er ikke så lenge til jeg skal tilbake. Mer om det senere Tusen takk! Det er veldig hyggelig å høre. To tidligere fotografer på tur og her fikk det lov til å bli med en Sony A7 med en 35mm 1.4 på deler av reisen. 10-retteren kommer nå!
Fyn Restaurant Cape Town Fyn er en afrikansk-japansk fusion restaurant som ligger på 92. plass på Worlds 50 best. Sentralt plassert, men av sikkerhetsmessige årsaker tok vi en Uber fra hotellet. Det kostet ikke mer enn noen skarve norske tiere for en decent bil, så det anbefales. Lokalet er mørkt. Det er høyt under taket, men halvparten av høyden er fylt med hundrevis av noe som ligner på skjell. Det ser fint ut, men lokalet har så dårlig akustikk at det er slitsomt. Jeg er glad vi bare var to. Før serveringen startet fikk vi tilbud om noe å drikke. Jeg gikk for en Penicillin som består av whisky, ingefær, honningssirup og fersk sitronsaft. Perfekt for en pjusk 30-åring. Fyn serverer lunsj fra tirsdag til fredag og middag fra mandag til lørdag. Offisiell nettside: fynrestaurant.com
Vi gikk all inn og dermed Experience Menu til 1375 ZAR for maten og 950 ZAR for vinparringen. Ca 1450 norske med dagens kurs og absolutt ingen upris for så mye mat og drikke. Det starter med et "tre" av aperitifer. I dette bildet har vi: Guinea fowl tsukune eller japansk kjøttbolle av perlehøns Tonkatsu, en japansk rett som består av en panert, frityrstekt svinekotelett Cabbage & daikon maki Østers fra Saldanha bay, et lite stykke nordvest for Cape Town Vin: Lammershoek 'Die Harde Blaar' Harslevelu 2017, Swartland En flokk perlehøns forfatteren foreviget på safari utenfor Johannesburg i 2006. Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte at det er snakk om de samme som lå på tallerken 16 år senere. Jeg sa all-in og da ble det et tilleggsvalg av eggekrem av struts med kaviar for den nette sum av 120 ZAR (75kr) ekstra.
Hokkaido melkebolle med brent soppkrem servert med Mooiplaas Chenin Blanc 2011 fra Stellenbosch Så kom en Gamefish sashimi med en blåreke som grilles på bordet (i bakgrunnen). Den ferdige retten med gamefish sashimi, blåreke, kosho, daikon, funori og ponzu. Flere fremmedord for min del og jeg klarer ikke å finne ut om gamefish er et eget- eller fellesnavn, men det ser ut som tunfisk. Kanskje @ccurrahee kan bidra? Wine: Cape Point Reserve Sauvignon blanc 2013, Cape Point Kreps posjert i/med dashi med mango & bamboo salsa, coconut yoghurt curry vinaigrette (nede til høyre Chokka, truffle, ink mayonnaise (bakerst vil jeg tro) Heirloom tomatoes, abalone avo shiso Wine: Saurwein 'Chi' Riesling 2021, Elgin Kingklip, micro tomatoes / onion cream, seaweed sago sauce, salty fingers Wine: Kaapzicht 'Skuinsberg' Cinsaut 2021, Stellenbosch Genypterus capensis , ofte kjent som kingklip , er en arter av kuskål som forekommer langs den sørafrikanske kysten fra Walvis Bay i Namibia til Algoa Bay i Sør-Afrika . Det er nært beslektet med Genypterus blacodes fra New Zealand. Arten vokser til en maksimal lengde på 180 cm, en vekt på 15,0 kg.
Outeniqua springbok, kabocha, Hokkaido pumpkin, shiitake Wine: Rijk's Pinotage / Syrah 2015, Tulbagh Uten å ha sjekket med mer enn google bildesøk er dette antageligvis en springbok undertegnede fotograferte på safari utenfor Johannesburg 15 år tidligere.
Disse fluene må ha vært en ganerenser. Antageligvis server på en slags sitronsorbet og kanskje innslag av honning ref underlaget på første bilde. Ris-is med soyasirup Madagascan chocolate, coffee, sweet potato crisps, cocoa crumble og fikensorbet på siden. Vin: Tierhoek 'Straw Wine' NV, Piekenierskloof Og til slutt petit four. Hva gjelder tips så avslører menyen at de legger på 12,5% service charge på regningen. Et vippsoppgjør avslører at regningen kom på 3.836 kr for to personer, eller 1.918 per pers. Absolutt verdt det om du er glad i mat og drikke, men kom sulten og gjerne ikke mer enn fire personer rundt et bord.
Da vi våknet dag 2 var formen relativt begredelig. Var det all vinen fra gårsdagen eller hadde coviden kommet snikende? En av to testet positivt, noe så inn i granskauen også. Vi brukte litt tid på å finne ut hva vi skulle gjøre og konkluderte med å sette oss i bilen og komme oss videre. Siden vi ikke spiste frokost på Radisson kom sulten etterhvert snikende og på veien til neste hotell fant vi Ou Meul Bakery & Farmstall. Det viste seg å være et sjarmerende lite bakeri som også solgte mer eksklusive matvarer og fine interiørprodukter av god kvalitet. Jeg kjøpte med meg et forkle hjem. De har også veldig gode sandwicher som vi nøt i skyggen utenfor. Denne hadde kylling og bacon, og rubbel og bit forsvant. Så fortsatte turen gjennom vinlandet, dette bildet er tatt i Stanford.
Oxford dictionary har ikke gamefish i sitt ordforråd verken på Engelsk eller Afrikaans. Ut fra et par raske søk er det nok noe tunfiskfamilie aktig, kanskje et lokalt navn på en art som da vel finnes i atlanterhavet. Jeg vet ikke. Ellers er det jo mye japanske basisvarer i retten. Takk for en fantastisk beskrivelse og bilder. Dette reisebrevet går rett til en kompis med forslag om at vi drar til Sør-Afrika nest vinter.
Dagens kjøretur endte på White Water Farm, også dette i Stanford. Hotellet, eller bed & breakfast guest farm, har hele 8 rom og jeg lurer på om to av opptatt denne natten. Inkludert vårt. Vi booket Farmhouse Deluxe Suite omtrent en uke før ankomst for ca 1700kr via Hotels.com. Suiten er på 105 kvadratmeter, har en stor stue med dobbeltseng, sofagruppe og peis, tekjøkken, to bad to uteområder hvorav et har utendørs dusj.
Siden det var like fint vær denne dagen, som alle de andre, var ikke jeg sen med å komme meg til bassengområdet som lå bak hotellet i en slags gigantisk hage. Formen er på topp. Innholdet i minibaren var gratis, der var det litt mineralvann og øl. Etter hvert gikk sola ned og viben av Løvenes Konge kom frem. Enda litt senere på kvelden var det fortsatt skyfri himmel så jeg gikk ut og tok noen bilder av det astrofysikeren i meg gjetter på er melkeveien. Og her er nesten samme vinkel dagen etter da vi forlot White Water Farms.
Noen som har erfaring med transitt til domestic på JNB? Har de system som i USA at det er drop rett etter customs?
Ikke helt. Det koffertene må hentes ut, taes gjennom tollen og sjekkes inn på nytt. Vi fløy inn med Swiss og videre med South African. Var som om vi var nye reisende
I JNB er det ankomstservice for F med LH hvert fall. Og de følger deg hele veien. Jeg fikk til og med følge helt opp til domestic lounge av en meget hyggelig lokal dame
Neste stopp på turen var Clouds Estate i Stellenbosch. Et helt nydelig lite hotell i fjellsiden med vinranker på alle kanter. Formen var stadig på topp så vi kan skrive under på at både seng og toalettfasiliteter var på høyde med det beste i utlandet. På et tidspunkt kom jeg meg ut på verandaen og fikk tatt et bilde. Herlig sted. Både rom og bad var av topp kvalitet. Varmen på badegulvet var av typen burning man, men strømprisene var antageligvis ikke like høye der nede som her. Siden det interne termometeret var i ustand kan jeg ikke si annet enn at solsengene var behagelige og utsikten fortreffelig. Hotellet kan anbefales i høyeste grad. Både frokost, lunsj og room service middag så bra ut og det er parkering rett utenfor døra.