Om man er på slike restauranter så må du huske på at tipsen fordeles ut på flere ansatte da de har et servivenivå som ligger over en gjennomsnittlig restaurant. Jeg er dog tilhenger av løsningen som f.eks Eleven Madison Park og en del andre bedre restauranter har valgt at service charge er inkl i bordprisen og det forventes ikke mer i tips om man bestiller ser dyrere vin etc.
Arbeidsgivere som ikke betaler ansatte anstendige lønninger utnytter systemet, bedriver grov utbytting mot sine ansatte og burde boikottes. Observerer heller ikke nødvendigvis noen sammenheng mellom lav pris på varer og tjenester og størrelsen på forventet tips hverken i utlandet eller her hjemme. Amerika har forøvrig et nivå for tips som er helt hinsides all fornuft. Snacky
Litt enig. Sist jeg var i USA tok jeg taxi ca 1 km og prisen var kanskje 3 dollar. Ga 10 og ventet på penger. Fikk ikke noe og spurte pent om vekslepenger. Han ble da snytt og skikkelig irritert og mente det var normalt og tipse taxi(hann ville ha alle 10) Synes ikke noe om slikt. Jeg vill ha alt i retur, så kan jeg selv velge å gi penger som tips. USA sin tipsekultur er det jeg misslkler mest med USA. I USA er vel under 15 % tips regnet som frekt? Ufattelig spør du meg
Er nok ingen tvil om jeg går under kategorien kjip nordmann... eller danske i dette tilfelde. Men synes tips kulturen i USA er helt ute av proporsjoner..... På hotell I USA tipser jeg gjerne rengjøring med 5 usd pr dag og får jeg hjelp med kufferten blir det også gjerne en 5’er. Men forsøker å unngå å gi tips på alt som er omsetningsbasert. Betaler man 25 usd for en frokost legger jeg ikke 18-20 % på toppen..... er jeg på resturant trekker jeg som oftest alkoholen fra og regner tips som 15-20% ut i fra det. Og i USA er det uber som gjelder for min del.
Problemet for nordmenn på tur (spesielt i USA, som diskuteres her nå) er at alt skal være billig i utlandet. Når man legger sammen salgsskatt, moms, og all annen skatt og fanteri som legges på totalen, så er det ikke alltid så billig lenger. Jeg blir aldri helt klok på tipsing, men det er nok fordi vi ikke er vant med å regne inn dette i totalen. Vi er vant med at i Norge, så er alt inkludert i sluttsummen, og det er det samme som står på menyen eller i prislisten eller på prislappen. I USA er det sånn at alt skal legges til på toppen av prislappen, fordi alle har rett til å se hvilke skatter som legges til. I tillegg har de en lang tradisjon med tipsing. Og som mange mener når det gjelder tilreisende til Norge, så må de tilreisende finne seg i de tradisjoner som gjelder på stedet. Å klage på at man må tipse i utlandet, er for meg smålig. Men, det er ikke alt som skal tipses for, det er jeg enig i.
Er vel ikke nødvendigvis smålig, men nordmenn flest er glad i forutsigbarhet og struktur. Det som står på pakka skal være det som er inni. Problemet med det i USA er jo nettopp at det ikke er tilfellet. Står det pris 10$ vet ikke vi hva vi skal betale. Mva kommer på toppen, riktignok en fast sats, men så skal man etterpå tillegge tips på nesten alt? Veldig unorsk, samtidig er jo mange også veldig ukomfortabel med å prute som nesten kan sies å være det motsatte.. Vi vil bare ha det enkelt og forutsigbart, prisen er ikke så farlig..
Hvis man MÅ tipse, er det (for svingende) ikke tips lengre. Da er det «service charge» (som det skal opplyses om på forhånd hvor mye er) også kjent som en del av regningen. Tips SKAL være frivillig (og mottaker skal fortjene det), ellers er det bare et annet ord for lettjente penger fra naive gjester (nordmenn). Var for noen år siden i MIA. På et utested begynte servitrisen å snakke om tipsen sin FØR hun engang hadde tatt imot bestilling på noe. Vi gikk ... Snacky
Tips er frivillig. Det er ingen som gir deg bot hvis du ikke tipser. Det kan hende de spytter i maten din hvis du spiser der igjen, men du blir ikke politianmeldt. Men, når det er sånn i det landet du besøker at det er normal kutyme å tipse, da synes jeg det er smålig å ikke tipse. I tillegg er det sånn at tipsen du gir hun tøtta som serverer deg, den fordeles på alle som er i hennes "team". Det er henne, de som rydder av bordet, de som lager maten, og de som tar oppvasken og går ut med søpla. Dessverre er det sånn at hun som serverer deg får mest, men det drypper litt på de som jobber og sliter på kjøkkenet for alt for lav lønn. Ja, det kan hende at systemet er føkka, men det er nå en gang sånn det er. Da jeg bodde i USA var vi naive nordmenn og tipset opp mot 20% hver gang til å begynne med. Vi kuttet ned på prosentene etterhvert, men der vi tipset godt, der fikk vi mye bedre service når vi kom neste gang.
«But I mean, this tipping automatically, it's for the birds. As far as I'm concerned they're just doing their job.» Hvis systemet er «føkka», som du sier, så er jeg iallefall den siste til å sørge for at det fortsetter. Hvis jeg pga. min holding til tipsing risikerer spytt i maten neste gang jeg kommer, så har jeg pr. definisjon rett. Det er videre selvsagt opp til hver og en hvor enkelt man gir fra seg pengene sine, og hvilke personlige beveggrunner som fører til at man aksepterer praksisen på stedet. PS: Å tipse i en flyplasslounge er iallefall det siste som kunne falt meg inn, så dårlig som flyselskapene behandler folk nå om dagen ... Snacky
Men er det vedkommende i baren i lougen som skal få svi for det? Tipsen er jo ikke en takk til flyselskapet for god service, det er faktisk lønna til vedkommende som serverer drinkene dine.
Det er heldigvis bevegelser på dette området i USA, og en del restauranter i NY/LA, har begynnt å betale sine ansatte en lønn det går an å leve av, hvor tips er mandatory, eller i noen tilfeller ikke tillatt... http://time.com/money/4046887/restaurants-no-tipping-ban/ Og selv amerikanere liker ikke dette fenomenet så alt for godt.. Det skyldes enkelt og greit restaurant eiere som ønsker å skyve risiko vekk fra seg hva gjelder faste utgifter til lønn... La oss håpe det blir endring! C
Ja, hvem ellers? Hvilke andre konkrete virkemidler finnes? Klagebrev?! Hvis vedkommende ikke er fornøyd med «lønna» bør arbeidsforholdet avvikles. Det er frivillig å ta seg jobb i et flyselskap. Det er faktisk ikke mitt ansvar (ikke ditt heller) å betale lønna til flyselskapenes ansatte (utover å betale billetten) uansett hvordan du snur og vender på det, og dette er også en soleklar grunn til å boikotte flyselskaper som utnytter sine ansatte på en slik grovt hensynsløs måte. Snacky
Synes det mest irriterende med å reise i USA er å måtte ha alle disse småpengene liggende til en hver tid. Det meste i USA er nå blitt kortbasert og man kunne fint ha reist fullstendig uten kontanter hvis det ikke hadde vært for all tips på hoteller og barer. Har flere ganger spurt om jeg kunne tipse med kortet men bare fått nei. Håper virkelig at de en dag kan heve minimum wage og inkludere tips i serviceyrker.
Hva mener du med det egentlig? Hvilken relevans skulle det evt. ha, og hvorfor er du egentlig interessert i det i det hele tatt? Vi er uenige om et (dette) tema, og det er det. Du må endelig ikke ta en slik uenighet personlig, slik jeg aner en liten antydning til. Forumet er jo til for å diskutere og lufte både sammenfallende meninger og uenigheter, og forskjellige syn på saker og ting løfter jo ofte (alltid) verdien på ordskiftet. Snacky
Dette ble etterhvert en rar diskusjon, det begynte med om man tipser i longer og ender opp i lønnsforhold i hotell og restaurantbransjen i USA. Enten vi er enige eller ei så er det vanlig praksis at man tipser 10-20 % på restauranter i USA. Mest vanlig var 15% da jeg jobbet der i begynnelsen av dette årtusenet og vi nordmenn er ofte mer rause enn den vanlige amerikaner. Jeg spiste ofte lunsj/middag med en amerikansk kollega, der jeg rundet opp til nærmeste hele dollar eller fem, satt han med kalkulator og vurderte helhetsbildet og regnet ut på centen i hele skalaen mellom 10 og 15%. Når det er sagt så tipser man mange steder, også i Norge. På safari i Afrika er det forventet at man tipser sjåføren/guiden med min. 5$/dag/gjest .... På Madagascar forventes at man tipser 10 000 - 20 000 ariary til guider i nasjonalparker ol. .... og sjåføren skal ha sitt I Mexico sto det forslag om hvor mye vi skulle tipse stuepiken .. Det er vel bare å innse at vår samfunnsorden hvor den sosialdemokratiske likhetstanken ikke er lett å implementere fundt omkring i verden, uansett hvor mye vi ønsker det. Jeg prøver i stor grad å følge de samfunnsnormer som finnes der jeg kommer. Mitt største problem er egentlig at det er så irriterende liten forskjell på de amerikanske sedlene. Der jeg har tenkt å tipse 3 $ blir fort 15 $.
Synes ikke dette har noe særlig med «sosialdemokratiske» likhetsverdier å gjøre. Jeg mener det er et universelt bidrag til generell anstendighet (uten noe politisk eller kulturelt fortegn) å ikke finne seg i at noen utnytter evnen spesielt turister har til å underkaste seg uskrevne regler automatisk, uten å gjøre egne vurderinger utifra de ulike situasjonene som måtte oppstå. Jeg betaler simpelthen ikke noe ekstra hvis jeg opplever middelmådig service (dvs. der servicepersonellet bare såvidt gjør jobben sin og knapt nok det). De gangene jeg har opplevd virkelig god service har jeg med glede tipset tilstrekkelig, og vel så det (om det var forventet eller ei har jeg ikke engang vurdert). Dessverre opplever jeg den forjettede gode servicen sjeldnere og sjeldnere. Snacky