Frisk og rask i India?

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

India er fryktet av mange som magesykeland numero uno. VG har skrevet side opp og side ned om at 50% ble magesyke etter besøk i Mumbai. Jeg skal ikke late som om det var uten frykt jeg la i vei på mitt første besøk til India. Jeg hadde forespurt flere faste reisende om problematikken, og endte opp med et knippe artikler og råd i vesken.

Aller først mente de kjekke pikene på Singapore Airlines at det var viktig med malaria medisin. Helt uoppfordret kom de slepende med denne og vekket meg med et rufs i håret før landing i Mumbai. Nå mente de at jeg skulle være relativt trygg.

2013-09-07 21.15.59

Men jeg hadde fått flere råd:

 1. En sterk dram etter hvert måltid. Fint, tenkte jeg. Det er jo gøy også. Sterk dram ble kjøpt inn i Singapore.
 2. Mageregulerende Idoformtabletter som forebyggende. Grei skuring. Det tar vi med.
 3. Kriseløsning i form av Immodium, om uhellet allerede er ute. Det tar vi desverre også med.
 4. Alkoholholdig håndvask. Det hadde jeg med. I tillegg var hotellet mitt såpass forberedt at de alltid kom slepende med små poser, som den til venstre, med wet wipe, solkrem og håndrens.

2013-09-09 11.10.06

 

Alle rådene ble fulgt. Idoform to ganger om dagen, en dugelig støyt Glenfiditch hver kveld og/eller om du har spist noe mistenkelig (så sterk sprit kan faktisk drepe bakterier i magesekken). Til slutt vasket jeg hendene i hytt og pine med alkovask.

Av andre småregler jeg normalt alltid følger i Asia er såklart å ikke pusse tenner med vann fra springen. Hoteller er stort sett alltid flinke til å sette frem gratis vann så man har til nettopp dette. Så også på mitt hotell. Så skal man jo ellers holde seg til flaskevann og styre unna isbiter. En kompis av meg praktiserer også å aldri spise vestlig mat, da han lurer på hvor ofte den blir byttet ut. Den kjører ikke jeg, men jeg ser an litt. Noen sier også de holder pusten når de dusjer. Det blir litt heavy for meg.

Til syvende og sist hadde jeg under et intervju, spurt en hotellkar som også har jobbet med luksushoteller i India hva han mente. Han ga disse rådene:

 1. Ikke bekymre deg ihjel.
 2. Aldri kjøp vann i kiosker. Det er fake vannflasker
 3. Aldri spis salat. EVER. Selv i loungen på luksushoteller.

Så hvordan gikk det?

Vel, det er fortsatt 9 timer til bilen kjører meg til flyplassen, men enn så lenge har det gått helt strålende. Mumbai er da også en by så ekstremt anderledes enn hva vi er vant med. Det er lukter og folk og kaos og farger som er en opplevelse i seg selv.

Så mitt sluttlige råd er å «drite i» frykten for å bli syk, og dra åkke som. Bare bruk hue.

Hva er dine råd og reiserutiner? Kommenter gjerne nedenfor.

 

 

Kommentar

 1. GinTonic sier

  En Underberger om dagen, gjør underverker for magen. Jeg kjøper alltid med et par porsjonspakker på 5x20ml fra Taxfree`n. Om det ikke skulle hjelpe mot reisemage er det jo alltids hyggelig med en pinne allikevel.

  Ved ekstremtilfeller i de mer forunderlige land kan det være en tanke å ha med seg noe egen mat, just in case. For eksempel noen poser Real Turmat, veier ingenting og tar lite plass. Alt du trenger er en spiseskje og vannkokeren på rommet ditt.

  Ellers ingen vits i å overdrive, bruk hue og sunn fornuft! Om det smeller, så smeller det;)

 2. GinTonic sier

  Fåes på de fleste sportsbutikker og sånt vil jeg tro. Er finfine saker da de har varianter for både frokost, lunsj og middag, smaker ikke så verst heller. Skal bunkre opp selv til Sierra Leone om noen uker, er da grenser for hvor mye chicken and rice en mann skal tåle!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *