Mallorca – opplev storslått natur og vakre landsbyer

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Ferie på Mallorca er for de fleste av oss late dager på en av øyas mange fine strender eller full fest i Palma Nova og Magaluf. Men Mallorca byr også på gamle landsbyer og vill, vakker natur. For å se mer av øya enn strandliv og de lokale stedenes natteliv, anbefales det å leie bil for å kjøre rundt på øyen. Leie av bil er rimelig og vår erfaring var at å leie bil av en lokal utleier var meget rimelig.

Bilen vi leide er noe av det minste du får fatt i, nemlig en Chevrolet Aveo. Bilen har ikke det beste ryktet i kollisjonstester, men det var en problemstilling vi ikke tok hensyn til, vi var jo på ferie. Videre er faktisk en liten bil å anbefale på Mallorca. Du vil da kunne smyge deg gjennom trange gater som en normal bil vil være for stor til og du vil kunne parkere på de underligste steder.

På vår første dag på biltur tok vi for oss kysten på den nord-vestre delen av Mallorca. Kysten her byr på et kupert terreng med fjellpartier, små sjarmerende landsbyer og spredte småbruk hvor det i hovedsak dyrkes oliven og appelsiner. I sør er terrenget mer små kupert og det er et høyere innslag av vegetasjon. Lengre nord blir fjellene høyere, villere og vegetasjonen uteblir på de høyeste stedene.

Vår ferd gikk først på motorveien forbi Palma Nova og Magaluf, ned til Peguera, hvor vi svingte nordover mot Es Capdellà, en liten landsby. Vi rullet rolig gjennom noen av gatene før vi fortsatte videre på smale veier, og da menes det skikkelige smale veier hvor det ikke alltid var mulig å passere to biler. Terrenget ble raskt mer kupert og villere og vi ankom en liten fjellandsby med det bibelske navnet Galilea.

Galilea
Galilea

For å komme til sentrum i denne fjellandsbyen må du svinge av fra den smale veien og etter en bratt stigning ankommer byens felles parkering med plass til hele 8 – 10 biler. Herfra spaserte vi opp til det vi tror var sentrum. Inneklemt mellom andre bygninger og bratt skrånende terreng, lå det en kirke, en liten butikk og et vertshus som også serverte enkle matretter, for oss ble det is og brus og alle var fornøyd.

Vertshus i Galilea
Vertshus i Galilea

 

Etter et kort stopp fortsatte vi videre mot Puigpunyent. Veien fortsatte å sno seg oppover og nedover i det vakre landskapet.

Puigpunyent
Puigpunyent

Vi kjørte rolig gjennom Puigpunyent, en sjarmerende og koselig liten landsby. Landsbyen ligger nede i en dal og er noe større og mer konsentrer enn Galilea. Ferden gikk videre mot Esporles, først oppover og gjennom et titalls hårnål svinger mens veien ble enda smalere. Så nedover med minst like mange hårnål svinger. Langs veien passerte vi et og annet hus som klamret seg fast på de knusktørre men fortsatt grønnkledde knausene. Vi passerte også en vingård på ferden.
Vi ankom Esporels som er en halvstor landsby som ligger kompakt til nede i en trang dal. Her ble det enda et kombinert is og brus stopp. På dette tidspunktet begynte reisefølget å bli klar for lunsj og vi hastet derfor videre mot Valldemossa.

Valldemossa
Valldemossa
Valldemossa er en mer kjent landsby. Det bor omtrent 2000 mennesker i område her mens antall årlig besøkende er over 100 000 mennesker. Stedet er kjent for karteuserklosteret hvor den polske komponisten Frédéric Chopin og den franske forfatterinnen George Sand bodde da de besøkte byen vinteren 1838/39. Sand skrev senere boken «En vinter på Mallorca», hvor hun beskriver landskapet i svært maleriske vendinger.
Valldemossa er en veldig vakker og sjarmerende landsby, et stopp her anbefales. Tiltros for masse turister var det ikke noe problem å finne en sjarmerende restaurant med gode stoler og flott utsikt hvor en bedre og lengre lunsj ble inntatt i skyggen fra grønne frodige trær. De mest utålmodige i reisefølget fikk også tid til å utforske byen.
Valldemossa
Valldemossa
Ferden fortsatte så mot Sóller, dette er en liten by, men en sjarmerende by. Kirken her i Sóller er verdt et besøk. Den har historie helt tilbake til 1200 tallet, men er bygget på ved flere anledninger. I Sóller går det også trikk ned til Port de Sóller, den er også verdt turen.
Trikkeskinner i Sóller
Trikkeskinner i Sóller
I fjellsiden nord-øst for Sóller ligger to knøttsmå landsbyer, Biniaraix og Fornalutx. Vi leste kart og staket ut den smaleste veien vi kunne finne. Tidvis var det så smalt at vår lille bil bare hadde få centimeters klaring på hver side. Første landsby var Biniaraix, og her lurte vi en stund på om vi hadde staket ut en blindvei.
Mallorca 13 ®R Lygren

 

Herfra snegler vi oss av sted langs fjellsiden bort til Fornalutx.

Ferden fortsetter mot Fornalutx
Ferden fortsetter mot Fornalutx

 

I fornalux var det så vakkert at vi igjen måtte stoppe. Det ble enda en runde med is og brus. I denne landsbyen vokste det spredte appelsintrær helt ned til veikanten. Vi ble overtalt av en lokal innbygger til å smake. Jeg var veldig skeptisk, for appelsinene så ikke fine ut på utsiden av skallet, men jeg ga etter og smakte. Det angrer jeg ikke på for det er jaggu de beste appelsinene jeg noensinne har smakt.

Fornalutx
Fornalutx

Ferden gikk videre nordover, først over et fjellparti, siden nedover og ut mot kysten slik at vi så havet. På veien her passerte vi en kiosk som var bygget inn i fjellet, veldig spesielt. Her solgte de blant annet overpriset, presset appelsinjuice. I skråningen over var det etablert en liten paviljong hvor en i skyggen kunne sitte å nyte den vakre utsikten.

Lokal kiosk

Det begynte å bli sent på ettermiddagen og vi begynte alle å bli slitne. Vi hastet derfor videre mot Lluc, hvor det også ligger et kloster, så videre mot byen Inca. Herfra tok vi motorveien tilbake til Playa de Palma.
Også østre deler av Mallorca har en særegen og meget sjarmerende natur med blant annet mange små perler av noen viker og strender, men den turen får en eventuelt komme tilbake til ved en senere anledning.

 

 

 

Kommentar

  1. jonss sier

    Takk for fint reisebrev;
    Jeg var en tur i Sollér og Fornalutx i desember og kan skrive under på at appelsinene derfra er spektakulært gode.
    Trikken ned til Port de Sollér er som tatt ut av Kardemomme by. Anbefales 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *