SAS nølende til US Pre-clearance

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

I følge Dagens Industri, vil svenske myndigheter forhandle med USA om at Stockholm-Arlanda kan bli den første flyplassen i Norden til å tilby pre-clearance immigrasjon for de reisende. Dermed slipper passasjerene å stå i kø i den amerikanske immigrasjonen etter ankomst. Alle formaliteter klargjøres ved avreiseflyplassen. SAS er ikke entydig tilhenger av ideen, og foretrekker heller andre løsninger.

Selv om det umiddelbart høres ut som en drøm, å kunne gå gjennom den amerikanske immigrasjonskontrollen før avreise, fremfor å stå i de lange køene etter ankomst, så er dette ikke entydig noen fordel for passasjerene, mener SAS.

I en pressemelding som SAS nylig sendte ut, stiller de seg positive til å videreutvikle mulighetene på Arlanda, men er ikke en tydelig tilhenger av US Pre-clearance før avreise.

Vanskeligere transfer
Før SAS vil uttale seg om deres holdning til saken, så vil de undersøke effektene ytterligere. For eksempel nevner de at det kan være ulemper for passasjerer som ikke starter reisen i Stockholm. For å kunne rekke frem til immigrasjonen før avreise, vil det være nødvendig for dem å ta et enda tidligere fly og dermed få lengre reisetid. I noen tilfeller vil det være nødvendig å reise kvelden før, for å ha nok tid til å gå gjennom immigrasjonen før morgenavgangen fra Stockholm til USA.

Global Entry mer effektivt
SAS henviser i stedet til at man kikker på mulighetene for at Danmark, Norge og Sverige kan slutte seg til Global Entry-programmet, som gjør immigrasjonen i USA hurtigere og enklere. I motsetning til å etablere en amerikansk immigrasjonsklarering i Sverige, så er Global Entry en langt billigere løsning og kan være smidigere for passasjerene.

I dag er det allerede mulig for personer med nederlandsk, tysk og sørkoreansk statsborgerskap og pass, å bli med i Global Entry.

For skandinaver som reiser med ESTA (turistvisum) er det i dag mulig å benytte seg av Automated Passport Control på utvalgte flyplasser i USA, som også bidrar til å gjøre immigrasjonsprosessen enklere.

SAS understreker at det er viktig for dem at det er smidigst mulig for deres kunder å reise til USA – og de går gjerne i dialog med myndigheter og flyplassene for å finne den beste løsningen. Ut fra pressemeldingen høres det dog ut som at SAS er større tilhenger av Global Entry fremfor US pre-clearance fasiliteter. Sistnevnte vil kreve et stort antall amerikanske immigrasjonsoffiserer utstasjonert, en kostnad USA selv ikke dekker.

Hva ville du foretrukket? US Pre-clearance eller Global Entry? Eller andre løsninger? Kom gjerne med dine synspunkter i kommentarfeltet nedenfor, eller i vårt forum.

 

Opprinnelig publisert på Bonusfeber.dk av Flemming Poulsen. Oversatt til norsk av Cecilie Larsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *