Boeing og Embraer skal samarbeide om passasjerfly

Embraer 175

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Et nytt samarbeid mellom flyprodusentene Boeing og Embraer forventes å bli en realitet i begynnelsen av 2020. Samarbeidet omfatter design, produksjon og salg av fly til sivil luftfart over hele verden.

Det strategiske samarbeidet har vært under planlegging i flere år. Allerede i 2017 kunne Wall Street Journal melde om at Boeing ønsker å overta Embraer. Embraer er verdens tredje største produsent av passasjerfly og har mer enn 18 000 ansatte. Overtakelsen skal selvfølgelig godkjennes av selskapenes styre og aksjonærer, men også av myndighetene i Brasil, USA, EU og Kina.

Den brasilianske regjeringen hadde en rekke krav som skulle sikre landets interesser. Blant annet at produksjonen av militærfly skal holdes utenfor samarbeidet og det skal fortsatt være et brasiliansk selskap som står for videre utvikling og produksjon av Embraer-flyene. Dette skal være med på å sikre de mange arbeidsplassene i Brasil.

LOT Embraer 195
Embraer produserer jetfly med mellom 70 og 130 seter. De leverer mange fly til europeiske flyselskaper, som denne E195 til det polske flyselskapet LOT. Foto: LOT

Boeing Brasil-Commercial

Det er med andre ord kun produksjonen av passasjerfly som er omfattet av samarbeidet med Boeing. Produksjonen av militære fly og business jet vil forbli i brasilianske hender. Planen er at Boeing overtar 80 prosent av aksjene i den delen av selskapet som produserer passasjerfly. Dette selskapet vil endre navn til Boeing Brasil-Commercial. Med dette samarbeidet håper selskapene å oppnå betydelige stordriftsfordeler.

EU-kommisjonen har imidlertid uttalt at de vil analysere eventuelle konsekvenser av samarbeidet i en såkalt fase 2-undersøkelse. Først når denne fasen er avsluttet vil Boeing overta 80 prosent av aksjene i det nye selskapet. Dette forventes å skje i begynnelsen av 2020. Fram til da vil Boeing og Embraer fortsatt være to selvstendige selskaper.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *