Bulgaria – rimelige opplevelser

Donau i Ruse, Bulgaria

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Bulgaria – utenfor alt gir billig reise.

Utenfor sesongen og utenfor turiststedene. Bulgaria er et kjent feriested for mange, men da er det helst Sunny Beach og andre steder ved Svartehavskysten som frister. Vil man oppleve litt mer av det vanlige livet i landet, er Ruse eller Rousse (avhengig av språk) et mulig sted.

Sveta Troitsa kirken i Ruse
Sveta Troitsa kirken fra 1632 er en av byens severdigheter

Utenfor sesongen

September kan fortsatt by på varme og mye sol i denne delen av verden. Men høysesongen er over og solferieturistene drar kun til badebyene. Inne i landet er det rolig på hotellene og dermed mulig å få gode priser. Både fire og femstjerners hotellene byr på tilbud på priser som også til vanlig er lave. For drøyt tusen kroner får vi 3 netter et av byens beste hoteller, med utsikt over Donau og gangavstand til sentrum av byen. Og enda bedre, upgrading ved ankomst.

Bulgaria er også svært rimelig for mat og drikke. Som et av landene i Europa med de lavest lønningen, sier det seg selv at varer lokalbefolkningen bruker, blir billige for skandinaver. En øl til noen få kroner er noe mange kan sette pris på.

Hotellrom i Rousse Bulgaria
God standard for omkring 300 kroner off-season i Ruse

 

Utenfor badebyene

Ruse ligger kun en drøy times kjøring sør for Bucarest i Romania, rett ved Donau og en av hovedgrensestasjonene mellom Romania og Bulgaria, Danube Bridge. Byen besøkes av enkelte elvecruise på Donau, men selv om det er noen båtgrupper å se i den gamle bydelen, er dette en by der dagliglivet går helt uavhengig av turister.

Strømledninger i Ruse, Bulgaria
Ledningsnettet følger ikke alltid norsk standard.

Hva du kan se i Ruse (Rousse)

Byen er den femte største i Bulagria og strekker seg utover langs Donaus bredder, med store «kommunist-boligblokker» i utkanten. Sentrum er imidlertid relativt lite og her er det historiske bygninger på rekke og rad. Byen kalles lille-Wien på grunn av sine mange bygninger i nybarokk og nyrokoko stil. På byens turistkartet er det tegnet inn en gåtur som tar deg til de fleste av de historiske bygningene på en time eller to. Gågata er moderne og trivelig og det er også den store plassen. Markeder er alltid interessante, selv om de blir relativt like; grønnsaker og blomster, klær og andre bruksting. Bak de historiske bygningene og de moderne bygatene finnes imidlertid mye av de store grå boligbyggene, gatene som viser manglende vedlikehold og viser at alle ikke får ta del i økonomisk vekst. 

Markedet i Ruse, Bulgaria
Klart for handel på markedet i Ruse
Munk i fjellkirken Basarbovo
I fjellkirken Basarbovo rydde munken stearin etter dagen før

Turer omkring

Fjellklosteret ved Basarbovo består av mange rom grav ut i huler inne i fjellet. Noen få av dem er tilgjengelige for publikum i dag. Det er et interessant lite besøk og kan med fordel tas med taxi som venter mens du går omkring. En liten inngangsavgift må betales.

 

Naturparken langs elven Rusenski Lom kan både gi fine gåturer, festningen Tsjerven eller et besøk på klippekirken Ivanovo, som står på Unescos verdensarvliste. Har du god tid eller egen bil, kan du også besøke andre verdensarv-steder i området; Sveshtari (grav fra før Kristus) eller naturreservatet Srebarna.

Rusenski Lom i Bulgaria
Rusenski Lom dalen innbyr til rolig vandring

Transport

Har du ikke egen bil, er det mulig å reise med buss og tog både til Sofia, Varna ved kysten og Romania. Utfordringen kan være at standarden ikke er veldig høy og at det kan være litt vanskelig å få tak i riktig informasjon. Det er ikke slik at du alltid vil finne en buss/tog, så sjekk dagen før du har tenkt å reise. Til Bucurest og Sofia går det for eksempel kun ett tog hver dag.

Men – den store fordelen er at taxi er relativt rimelig. Til Bucurest kan du kjøre for under 25 euro (pr person i deletaxi) og en tur til fjellkirken Basarbovo koster 23 leira (dvs ca 11 euro) for en taxi som venter mens du besøker stedet.

Gatebilde fra Ruse Bulgaria
Fortauene er slitt og husene fortsatt grå, men alle trærne gir byen et vennlig preg

Utfordringer

Språket er en liten utfordring. Folk fleste snakker tilsynelatende ikke engelsk. Sats på ungdommen hvis du skal spørre om noe og ikke kan russisk eller bulgarsk. Men selv da er det litt vanskelig å få annet enn ja/nei-svar. Spesielt interessert i turister, virker befolkningen kanskje ikke å være. Med russisk-lignende alfabet er det for nordmenn fleste vanskelig også å forstå skilt og oppslag. Men på den annen side, når man ikke forstår kan man slippe unna med å gjøre feil også.

Skilt i Ruse Bulgaria
Forstår man det kyrilliske alfabet er det enklere å lese skiltene.

 

Kommentar

  1. Trond sier

    Takk for fin skildring fra Ruse – en by jeg bare har overnattet i. Bulgaria har veldig mye å by på, og er i den jevne nordmanns reisebevissthet sterkt undervurdert, mener nå jeg. Tenker på både kultur, natur og kultur. Og prisnivået bidrar til å gjøre oppholdet ekstra avslappende – man slipper å se på prislappen.

    Det som beskrives om bulgareres manglende interesse for turister var interessant, det er noe jeg selv har merket bortenfor de store turistområdene. De er høflige, men man får ikke spesialoppvartning fordi man er turist og man slipper at første spørsmål er hvor man er fra. Men etter hvert som man har reist noen år til samme sted, blir man naturligvis mer kjent – men da ikke fordi man er turist, men nesten på tross av. Da er jo det ekstra hyggelig.

  2. Louise sier

    Mange tror dessverre at Bulgaria bare handler om sol og festing, men landet har mye mer å by på. Takk for en fin artikkel!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *