En travel sommer på landets flyplasser

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Sommerutfarten er i gang, og de neste ukene vil bli de travleste på norske flyplasser siden 2019. Her er Avinors tips for en smidig reise.

De neste ti dagene er det ventet mange reisende ved de største norske flyplassene. Fredag 24. juni peker seg ut som den store utreisedagen i sommerferien fra både Oslo lufthavn, og Trondheim lufthavn.Reisende anbefales å møte godt forberedt til innsjekk og sikkerhetskontrollen.  

– Norske passasjerer er veldig gode digitalt, og gjennom å gjøre gode forberedelser kan vi sammen sørge for at alle kommer seg sømløst gjennom våre flyplasser, sierkommunikasjonssjef i Avinor, Joachim Westher Andersen. 

Her er Avinors tips tilhvordan du kan bidra til en smidig reise: 

1. Ikke møt for tidlig  
Det er ikke nødvendig å møte opp tidligere enn normalt, det kan derimot føre til opphopning i sikkerhetskontrollen og lange køer.  

–Møt til den tiden flyselskapet ditt gir beskjed om, og blir det endringer i reisen din må du forholde deg til informasjonen du får fra flyselskapet du reiser med, sierWesther Andersen. 

2.Sjekk inn digitalt og lever bagasjen selv  
De fleste flyselskap gir deg mulighet til å sjekke inn digitalt via en lenke på SMS. 

–Dersom du sjekker inn digitalt har du billetten med deg i lomma hele veien, og du slipper å passe på en papirlapp, forklarer Westher Andersen.  

Bagasjen kan du også sende av gårde selv, ved å skrive ut bagasjelappen på en av automatene i avgangshallen, og deretter levere den på selvbetjent bagdrop. Tar du Flytoget kan du skrive ut bagasjelappen allerede på toget.  

– Husk å ta vare på kvitteringen som du finner ytterst på bagasjen, og ta godt vare på den. Resten av bagasjelappen festes godt på bagsjen før du sender den av gårde.Er du usikker kan du se etter våre Avinor-medarbeidere med gule gensere, de kan hjelpe med både stort og smått, sier han.

3. Apper, apper og apper 
Det føles kanskje ut som at mobilen din drukner i apper allerede, men det kan være lurt å laste ned et par ekstra apper før du skal ut å reise i sommer.  

–Med Avinor-appen kan du skrive inn flightnummer og få oppdateringer om akkurat din flyvning. Du kan også sjekke ventetiden i sikkerhetskontrollen, og når du kommer hjem får du beskjed når bagasjen din havner på båndet, sier Westher Andersen.  

I tillegg har de fleste flyselskapene sine egne apper.  

–Disse gjør det enklere å følge med på din flyvning.Du kan sjekke inn og få et digitalt boardingkort, du får beskjed om når det er på tide å gå til gaten og om eventuelle forsinkelser, sier han.  

4. Møt forberedt i sikkerhetskontrollen  
Ha boardingkortet ditt klart i hånden, enten digitalt eller på papir. Ta ut laptop, kamera, nettbrett og legg altflytende i en egen pose. Mobil og nøkler kan bli liggende i jakkelomma, men husk å ta av deg jakka.  

5. Er kjæledyret med på reisen?  
Det er mulig å ha med mindre dyr gjennom sikkerhetskontrollen og i kabinen, dersom flyselskapet ditt tillater dette. Sjekk med flyselskapet du reiser med for mer informasjon.  

Dersom du reiser fra Oslo Lufthavn, kan du også benytte deg av disse tilbudene:  

6. Familiesluse 
Reiser du med barn under tolv år kan du bruke familieslusen. 

7. Ute i god tid? Slapp av i loungen  
OSL Loungen kan benyttes av alle utenlandsreisende for NOK 350,-, fra tre timer før avgang. Betaling foregår med bankkort eller kredittkort via bankterminal. Der kan du nyte et lett måltid, slappe av med en avis eller surfe på internett i en rolig atmosfære. Loungen har også et lukket møterom som kan bookes i resepsjonen. 

8. Stillerommet  
Det finnes et stillerom som er tilrettelagt for stillhet, meditasjon og bønn ved gate A10 på Oslo lufthavn.  

9. Domestic transfer på Oslo lufthavn 
Hvor skal du gå, og må bagasjen din hentes? Dette trenger du å vite om du kommer fra utlandet og skal reise videre innenlands.

Foto: Avinor/PR – Fotograf Eirik Førde / Catchlight

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *