Får vi snart se US Preclearance på Oslo Lufthavn?

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Oslo Lufthavn Gardermoen er i disse dager i dialog med amerikanske myndigheter om å kunne tilby «US preclearance» på flyplassen, noe som kan bety en vesentlig tidsbesparelse for alle amerikafarere fra Norge og omegn.

Har du ankommet USA med fly er du nok kjent med den ofte urimelige lange køen og prosessen for å passere passkontrollen. Undertegnedes personlige rekord er ikke mindre enn to timer og 30 minutter i kø på Washington Dulles International. En gladnyhet er derfor at Oslo Lufthavn nå har tatt initiativ til å kunne tilby «preclearance» til passasjerene. I korte trekk betyr dette at reisende fra OSL kan gjøre unna hele immigrasjonsprosessen allerede før avreise til USA. Det vil si at man ved ankomst USA teller som innlandsreisende og kan dermed tasse rett gjennom passkontrollen og ut av flyplassen.

I Europa i dag er «US preclearance» kun tilgjengelig på to irske flyplasser, henholdsvis Dublin og Shannon. Dersom ordningen realiseres på OSL vil dette bli den første flyplassen innenfor Schengen-området som forhåndsgodkjennes av amerikanske myndigheter. I følge Knut Holen, direktør for terminaldrift på OSL, vil dette også kunne bidra til å gjøre OSL mer attraktiv for reisende fra hele Nord-Europa da de slipper flaskehalsen som immigrasjonskøene ofte kan være. Lasse Sandaker-Nielsen, informasjonssjef i Norwegian er positiv til ordningen:

«Såkalt «preclearance» er en viktig forutsetning for videre ekspansjon og flere ruter til og fra Oslo Lufthavn. De fleste som har vært på de store flyplassene i USA vet at det kan ta lang tid i passkontrollen, og ved å gjøre dette på OSL får passasjerene en mye raskere og mer behagelig reise. I dag flyr vi mange passasjerer fra London, Paris, Roma, Praha og Barcelona til USA via Oslo.»

SAS deriomt er noe mer lunken til ordningen da de mener at minimumstiden for flybytte vil måtte øke for at passasjerer i transfer fra andre flyplasser skal rekke å gjøre unna immigrasjonsprosessen på OSL før avreise. En klar fordel med OSL i dag er nemlig at flyplassen allerede opererer med kortere minimumstid og en enklere prosess for flybytte enn de alternative og større hubbene som for eksempel London og Frankfurt. SAS har og tidligere sagt at de heller ønsker å se på muligheten for tilslutte Norge, Sverige og Danmark til «Global Entry«-programmet, en løsning som gjør immigrasjonsprosessen mye hurtigere ved ankomst USA. Argumentet er at dette er en mye billigere løsning som ikke krever fysisk tilstedeværelse av amerikanske myndigheter på avreiseflyplassene (Bonusfeber.dk). En annen utfordring er hvorvidt det vil være plass til en slik ordning på OSL i dag da dette krever dedikerte immigrasjonssluser, samt et eget område hvor klarerte passasjerer kan oppholde seg på før avreise. Kan vi ane en rosin i pølsa når den nye terminalen lanseres i 2017?

Vi i Bonusfeber mener at «preclearance» helt klart vil bidra til å bedre tilbudet på flyplassen for de reisende, samt fungere som et selling point for å trekke til seg USA-trafikk fra andre steder i Nord-Europa. Men foreløpig er dialogen mellom OSL og amerikanske myndigheter så vidt innledet og det vil være umulig å kunne si noe om og isåfall når en slik ordning vil kunne stå klar. Bonusfeber oppdaterer saken fortløpende, heng med.

Bli med og diskuter saken i forumet vårt, klikk her.

 

Foto: Oslo Lufthavn AS

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *