Down under ... Mat og drikke

Tråd i 'Reisebrev' startet av jgroneng, 12. okt 2018.

  1. jgroneng

    jgroneng Fastboende

    Innlegg:
    5,217
    Likes mottatt:
    17,285
    Bonuspoeng:
    293
    Da vi for noen dager siden var innom Margan for å drikke litt vin kom vi i snakk med en kunnskapsrik og svært hyggelig sørafrikansk dame, så da vi skulle dra grep madammen sjansen og spurte hvor vi absolutt burde spise (bortsett fra Muse, da, der vi alt hadde vært) i Hunter Valley. Hun svarte - til tross for at Margan selv også har et godt kjøkken - at vi burde prøve EXP. Restaurant. Litt googling senere, og plutselig hadde vi booket bord ved "barområdet", langs bardisken foran det knøttlille kjøkkenet. OK, det er ikke bare kjøkkenet som er knøttlite - selve restauranten rommer bare ca 10 bord, pluss 8 stoler langs nevnte bardisk.

    FBE7F558-7C7A-4070-A6D2-33899EADAAA5.jpeg

    13443878-90EB-4835-8A22-813651CAB744.jpeg

    Restauranten ligger i et hjørne av Oakvale Winery, så da vi ankom - litt tidlig, men det kan være vanskelig å få alt til å klaffe med taxi når det plutselig regner på kvelden - ble vi sluppet av langs vinrankene på siden av huset. Og der ventet kveldens første overraskelse; en flokk - eller "mob" som vi har lært at det heter - med kenguruer som hoppet omkring mellom vinrankene og stirret mistenksomt på rare mennesker som forsøkte å liste seg frem og tilbake for å få gode bilder. Til slutt lot vi kenkumamma, kengubarnet og resten av familien (vi talte ca 12) få være i fred for å titte oss litt mer om - og der gikk det jaggu 4 rosenkakaduer og beitet på plenen. Nope, not in Kansas anymore!

    B21350C1-492E-42C7-830D-F5D3A46AAA71.jpeg

    Til slutt måtte vi nesten la dyreliv være dyreliv og komme oss i hus - vi hadde tross alt en viktig avtale å holde! Og som kveldens aller første gjester var det riktig trivelig å sitte å se på kokkene som puslet omkring bak bardisken. Vi lot som vi tenkte nøye over valgene i menyen - og gikk for smaksmenyen (the EXP.erience), akkurat som vi alltid gjør. Med vinpakke, pretty-please! La både kokker og sommelier få gjøre sitt beste for å gi oss en fantastisk opplevelse!
     
    funkenstein, Earl, Kristian and 11 others like this.
  2. jgroneng

    jgroneng Fastboende

    Innlegg:
    5,217
    Likes mottatt:
    17,285
    Bonuspoeng:
    293
    Som vanlig tenkte vi at det hadde vært greit å starte med litt bobler - men det hadde de visst alt tenkt på, for første vin ut var en nydelig boblevin fra Leeuwin Estate, Margaret River. Og ikke før vi hadde satt oss godt til rette og smakt på boblene, så kom det som menyen kalte "snacks" å komme vandrende over bardisken.

    DF97D0B3-77B4-464A-A81C-87C60117542A.jpeg

    La oss si det slik; hvis det var mulig ville vi ha spist snacks av denne typen herfra til evigheten. Det hele begynte med en jordbærgazpacho. Helt klart en gazpacho, med tomat og syre og hvitløk og urter - men rosa, og med tydelig preg av jordbær på toppen av gazpacho-smaken. Deretter fulgte et knippe små delikatesser; toast med muslinger i salsa verde, en liten fransk, flakete butterdeigsbakekunst - palmier - med krabbekjøtt og luftig, revet ost (noe cheddar-ish), og små biter av nepe med burre blanc og lakserogn. Alt sammen superlekkert, med fint avstemte smaker og i akkurat passe (mini-)størrelser.

    88E84BE6-A73B-43B9-8435-9A56C7C6891E.jpeg 08B55260-B91F-4F94-BBA7-27266037FDB7.jpeg 923EADA8-E422-4854-854C-00897C0B8E1B.jpeg 1141BB35-3302-4326-948E-60A3E21E8206.jpeg
    Da vi trodde snacksen var over for denne gang, kom jammenmeg neste "bølge" over bardisken. Denne gang i form av ande"skinke" (lett speket andebryst) med sennep, nydelige små gulrøtter fra hagen utenfor med salvieblader og en fantastisk krem med miso og andetunge med kumquat. Oh, my...

    F7A728F9-A827-48A3-8DC3-546CD04626CA.jpeg 920BA895-6177-4969-94DC-E2FA4B09E757.jpeg 3AF458CD-E66B-4FE2-BA9D-EB7F1875815E.jpeg

    Deretter kom en skive av varmt, mykt surdeigsbrød med smør og pisket kyllingfett, overstrødd med sprø biter av kyllingskinn. Strengt tatt, om man måtte, hadde det gått HELT fint å overleve på slikt også.

    4D5EE34A-82E3-451B-ADDB-94B3279BE105.jpeg

    Vi hadde nå kommet til menyens andre rett, og fikk med det kveldens andre vinglass - denne gangen en svært så lokal variant. Oakvale sin Semillon kommer nemlig fra vinstokkene mellom restauranten og innkjørselen nede ved veien - de samme vinstokkene som vi nå kunne underskrive på at blant annet vokste og trivdes på kengurumøkk. Tydligvis hadde de ikke vondt av besøk av slike levende hoppestokker, for dette var en aldeles nydelig semillon, med nok syre til å matche kveldens fiskerett av spansk makrell med blomkål og tigermelk (marinaden som brukes til å lage ceviche). Nydelig balansert med feit fisk og friske smaker!

    E8C3B97E-4BB4-498B-BB15-B3558A368C79.jpeg

    Deretter kom kveldens første ordentlige kjøttrett på bordet, svinenakke med et lass med sopp og sellerirotpuré. Kjøttet var fantastisk mørt og akkurat passe varmebehandlet (på ingen måte rått, men ikke grått og tørrstekt heller), og soppen ga mengder med ekstra umami - om noe kunne det kanskje vært litt mer av den aromatiske sellerirotpuréen, men vi var skjønt enige om at det var sånn en skikkelig søndagsmiddag egentlig burde smake. Til denne fikk vi servert en Indie, en en marsanne roussane (en blanding som ellers er kjent fra Rhône) fra Meerea Park (til venstre, gjennom to rundkjøringer og så rett til høyre - omtrent midtveis mellom restauranten og hotellet vårt).

    7D8DFD37-1E8E-4D5B-8710-E8461AA31B29.jpeg

    Som kveldens andre kjøttrett fikk vi Angus-okse, nærmere bestemt "tri-tip" (aner ikke norsk betegnelse, men en bit av kjøttet som sitter under skulderen og ikke brukes så mye) med fenikkelpuré og nydelige skiver av rotfrukter. Lekkert og saftig, med litt sprø motstand fra de fargerike skivene og bitene av rotfrukt av ulikt slag. Denne kom med en fløyelsmyk men kanskje litt for varm tempranillo fra Stormy Ridge (bortimot rett over gata fra hotellet vårt).

    A785F228-F696-4A48-BDB2-F7CC23D6C56B.jpeg

    Omtrent på dette tidspunktet begynte magen å bli full, og vi hadde enda et par desserter igjen. Derfor var det også helt fint å få en ørliten pustepause, i form av en "liksom-tequila-shot", som viste seg å være mjød (!), altså fermentert honning, med en slags krydret salt-og-sukker-blanding og sitrongelé. Forklaringen på dette overraskende nordiske innslaget viste seg å være at Josh, en av sjefskokkene på EXP, hadde jobbet hos Fäviken, en svensk topprestaurant, i en periode. Artig!

    5930875B-F4CC-486F-AF08-2788B6EE6839.jpeg D8B081A7-B2F3-4CC8-9D9E-2D6C66E991D7.jpeg 7095DCB4-085D-4D6E-B100-7CF5EE9F0218.jpeg

    Første dessert var en luftig krem av honning og melk med "strawberry-gum" og noen syrlige flak overstrødd med et rødt pulver med bittelitt kick i. Veldig godt, og en morsom lek med ulike konsistenser og smaker - fra den fluffy kremen til de crispy flakene, og fra den milde honningsmaken til det lille stinget fra det røde pulveret. En fruktig, litt syrlig men ikke alt for søt aromatico fra S.C.Pannell, Adelaide Hills, satt som et skudd til.

    FDE2500C-6505-4600-8614-7E0CC26C1EFD.jpeg

    Og så andre dessert. Her kom vinen først, og varslet oss om hva som var i vente. Denne hadde vi nemlig smakt før - Suckling Pig, en søt shiraz fra Piggs Peake (rett opp veien fra restauranten). Her var det nesten nødt til å bli sjokolade - og det ble det, i form av ispinner med et nydelig senter med is laget på wattleseed (spiselige frø med litt sjokolade/kaffe/hasselnøttpreg) og dekket av et lag med litt saltere karamell før et tykt lag med mørk sjokolade omfavnet det hele. Diplomis - gå hjem og vogg!

    608D46C5-594C-43A0-86CF-AEF381F66C48.jpeg

    Helt til slutt, mens vi ventet på taxien, fikk vi servert et par små konfektbiter med sitronkrem i mørk sjokolade, og en liten gjeng med gummibjørner - for anledningen smakssatt ved hjelp av lokale grønnsaker av ulikt slag. En morsom avslutning før vi vaklet ut i mørket for å finne veien til taxien. Kenguruene hadde visst tatt kvelden, de også.

    F7FFFFDF-A78E-41E1-B287-2954D7EC166C.jpeg
     
    funkenstein, Earl, Kristian and 12 others like this.
  3. jgroneng

    jgroneng Fastboende

    Innlegg:
    5,217
    Likes mottatt:
    17,285
    Bonuspoeng:
    293
    Viner, som nevnt, noen var super-lokale :)

    1F7A7E56-441C-4414-915D-280CB4AEAE18.jpeg 817E7F3F-552A-4D71-99B9-710F983EC499.jpeg F66B9DF3-4F09-427C-B335-419AEC79AE9B.jpeg 890AC16F-A8E9-4F6C-ADCD-5F16E1BBC4C2.jpeg F35F8527-7B1A-411B-9BD7-08B7C7EFC408.jpeg
     
    Earl, watchaddicted, Hilde and 7 others like this.
  4. artanis

    artanis Senior Medlem

    Innlegg:
    690
    Likes mottatt:
    2,101
    Bonuspoeng:
    93
    Takk for et nydelig reisebrev så langt! Spesielt sykkeltipset i hunter valley skal vi ta med oss når vi drar sørover om knappe 2 uker. Kanskje like så greit at hotellet vårt ligger ca 200m unna nærmeste vingård med vinsmaking der..?
     
    jgroneng liker dette
  5. jgroneng

    jgroneng Fastboende

    Innlegg:
    5,217
    Likes mottatt:
    17,285
    Bonuspoeng:
    293
    Hvilket hotell skal dere bo på?
     
  6. artanis

    artanis Senior Medlem

    Innlegg:
    690
    Likes mottatt:
    2,101
    Bonuspoeng:
    93
    Har booket 2 netter på Leisure inn. Skal vist ligge rett ved Hunter Valley gardens.
     
  7. jgroneng

    jgroneng Fastboende

    Innlegg:
    5,217
    Likes mottatt:
    17,285
    Bonuspoeng:
    293
    Ja, kan ikke klage da :) Trenger ikke sykkel heller, lett jogg så rekker du over en håndfull steder ;)
     
  8. artanis

    artanis Senior Medlem

    Innlegg:
    690
    Likes mottatt:
    2,101
    Bonuspoeng:
    93
    Kanskje like så greit. Vi har store planer om å parkere bilen så fort som mulig, for deretter å innta større mengder vin ;)

    Ser ut som dere var fornøyd med besøket på EXP også? Ser jo at prisnivået der er rimelig ok? 170AUD for tasting meny med vin må vel sies å være verdt pengene?
     
  9. jgroneng

    jgroneng Fastboende

    Innlegg:
    5,217
    Likes mottatt:
    17,285
    Bonuspoeng:
    293
    Hilde, paron and artanis like this.
  10. NorFlight

    NorFlight Senior Medlem

    Innlegg:
    1,303
    Likes mottatt:
    2,436
    Bonuspoeng:
    113
    Fantastisk å lese om en strålende tur!

    Takk for omvisningen!
     
    jgroneng liker dette
  11. paron

    paron Senior Medlem

    Innlegg:
    519
    Likes mottatt:
    2,676
    Bonuspoeng:
    93
    jgroneng liker dette
  12. EgilSk

    EgilSk Kreativ lurendreier

    Innlegg:
    218
    Likes mottatt:
    344
    Bonuspoeng:
    63
    Takk!
    Fantastisk bra reisebrev.
    Utrolig bra beskrivelse av mat og drikke.
    Er en foodie selv, så slike opplevelser er kjekt når du deler.
    Hadde en religiøs opplevelse på en fjellknsus utenfor Valencia i fjor, så vet godt at slik som du opplever nå, det husker man.
    Bra du styrte utenom Abelone.. Hadde d i Cape Town.. Var noe oppskrytt møl
    Keep it coming
     
    jgroneng liker dette
  13. Eddie47

    Eddie47 1D

    Innlegg:
    14,145
    Likes mottatt:
    869,598
    Bonuspoeng:
    293
    .... nok en gang : Takk for maten!

    Utrolig godt reise/mat rapport
     
    jgroneng liker dette
  14. Hilde

    Hilde Nytt Medlem

    Innlegg:
    39
    Likes mottatt:
    61
    Bonuspoeng:
    18
    Herlig reisebrev, med fantastiske bilder og beskrivelser av mat og drikke! Hurra! Kos dere videre :D
     
    jgroneng liker dette
  15. artanis

    artanis Senior Medlem

    Innlegg:
    690
    Likes mottatt:
    2,101
    Bonuspoeng:
    93
  16. jgroneng

    jgroneng Fastboende

    Innlegg:
    5,217
    Likes mottatt:
    17,285
    Bonuspoeng:
    293
    Det var skikkelig kjipt da.

    Ser jo ikke så ille ut den restauranten heller da :)
     

Del denne siden