Gjærbakst og hevetider

Tråd i 'Off-topic' startet av VirreVapp, 18. mars 2020.

  1. Grooo

    Grooo Aktivt Medlem

    Innlegg:
    279
    Likes mottatt:
    898
    Bonuspoeng:
    93
    Hm.. Kanskje ikke aktuelt for mat&helse-prosjekt for ungene da...
     
  2. larsellara

    larsellara Medlem

    Innlegg:
    73
    Likes mottatt:
    168
    Bonuspoeng:
    33
    Er på ingen måte noen mester i gjærbakst. Men mine a-ha opplevelser på hveteboller/kanelsnurrer har vært tuftet på et par momenter (etter tips fra Trines Matblogg):

    - Lang eltetid - gjerne 20 minutter (kjøkkenmaskin er hyggelig da)
    - Ikke smeltet smør, men temperert smør i terninger, som eltes inn siste 10 minutter av eltetiden.

    Ellers har vi tidligere hatt særlig god erfaring med Tangzhong style på bollefronten. Som det nevnes, er det en del styr med klissete og våt deig. Men bollene ble gode, og forholdt seg veldig saftige også når de hadde vært fryst ned.

    I disse tider har den lokale bakeren i byen, satt i gang et live-bakeri på Facebook, siden hun er i karantene. Da kan alle bake selv, med videoinstruksjoner. Det er kult! I går var det baguetter. I kveld blir det brownies med sjokoladeganache. Ryktes at skoler i byen, bruker dette til Mat og Helse-prosjekter.
     
  3. CrotchRocket

    CrotchRocket Fernweh...

    Innlegg:
    1,446
    Likes mottatt:
    8,847
    Bonuspoeng:
    183
    Etter flyttingen til off topic syns jeg det er blitt vanskelig å finne gode bakeoppskrifter her på IF. Hvis dette vedvarer blir jeg nødt til å flytte trafikken min over til Kvinneguiden
     
    Henrik, lMartin, vegardg and 2 others like this.
  4. no-backpacker

    no-backpacker www.lavfodmap.no

    Innlegg:
    526
    Likes mottatt:
    728
    Bonuspoeng:
    93
    Jeg bruker alltid tørrgjær, men jeg blander den med væsken. Da oppfører den seg nesten som fersk gjær, tror jeg. Er veldig, veldig lenge siden jeg brukte fersk gjær, men får alltid veldig god bakst med tørrgjær når jeg gjør det på denne måten. Til og med glutenfri bakst! :)

    Xxx.
     
    Eddie47 liker dette
  5. drsyk

    drsyk Dr. Bonusnisse

    Innlegg:
    6,825
    Likes mottatt:
    21,415
    Bonuspoeng:
    293
    Kvinne guiden? Gjær og bakst er jo selveste kjernen i Kvinneguiden... Admin døp om tråden takk...
     
  6. VirreVapp

    VirreVapp Aktivt Medlem

    Innlegg:
    370
    Likes mottatt:
    859
    Bonuspoeng:
    93
    vegardg liker dette
  7. ValdresBjarne

    ValdresBjarne Om eg går på jakt? Ja, bonusjakt

    Innlegg:
    3,250
    Likes mottatt:
    9,366
    Bonuspoeng:
    183
    Ojojoj. Her var det mykje å ta av:)

    Generelle regler for min baking:
    1- Mer vann/væske
    2- elt lengre, eller elt inni helvete:)
    3- Mindre gjær
    4- mer salt
    5- Lengre tid!

    Også bruk ikkje bare kvitt mjøl.

    Bruk også vekt:)

    Også mere boller
    Dette er standard bolledeig, slik som eg har lært den i faget. Samme som Åpent Bakeri og Morten Schakenda har brukt i starten i allefall.

    1 kg mel
    0,5 l (kald) melk(eg bruker ofte 0,55 liter)
    1 egg
    150 gram sukker
    15 gram kardemomme
    10-15 gr salt
    50(!!!) gr gjær(eg bruker 15 gram og hever over natt, tilsetter ofte 100 gram surdeig, og då 10 gram gjær)

    Elt i ca 15 minutt, eller til deigen er myk.

    ha så i 150 gram kaldt smør i terninger eller skiva med ostehøvel.

    Elt til den slipper bollen

    Min erfaring med tangzhong er liten, men eg har efaring med at desse bollene er like gode på dag 2 som dag 1, men vanlig gjærbakst er best på dag 1.
     
    jgroneng and dahlmath like this.

Del denne siden