Jeg skal prøve å komme tilbake til Lima utover i oppdateringene. Vi er på tur og startet med buss sørover fra Lima til Pisco det produseres druebrennevin og ut på Ballestas øyene. Fin båttur ut for å se på store fugleflokken og sjøløver som tilsynelatende koste seg i en ganske stram guanolukt. Vi er på tur med en gruppe på 16. En gruppe yngre tysker. Et par fra Australia. Noen godt voksne Canadiere og en ensom Hongkong Kineser, og altså 3 Nordmenn. Vi strekker oss fra 25 til 80. Guiden vår Guido er barnefødt i Lima og har reist med på turister på denne 3 ukers turen over 20 ganger før. Han har stort sett oversikt og søker å gi en blanding av praktisk informasjon og litt kunnskap og anekdoter om Peru, kultur folk og dagligliv.
Og hva får man på veikroer i Peru? Una hamburguesa de lomo alpacas con tomate y lechuga + queso : hvis du spør pent Ikke er det noe å si på utsiktene heller. Fjell og fjord og parkeringsplass. Og snøen smelter på hustakene
Marangani distriktet : kjent for oppdrett av cuy/gunieapigs/marsvin. Derfor er det godt med alfalfa planter i dalen. Cuy er godt. Som smakfull kylling med fett andeskinn eller tyn svinesvor. Lite kjøtt og mye ben.
I byen Rompe-Muelle har de dette flagget malt på butikkveggen.. fnis Edit: det skal sies at regnbueflagget er delstatsflagg. Selv om en kan mistenkte Peru for å være litt gay.
Dagen etter Ballestasøyene og besøk på vingård som lager Pisco var det tid for flytur over Nazcalinjene fra NZA. Vi fløy med Air Majoro som kjørte full pakke med pick up og flyvertinne og tilmålt tid over linjene med krappe svinger og godt med turbulens. Må si at dette var et av høydepunktene så langt. Småfly med høye vinger gir veldig god oversikt over natur og store…. linjer. Noen har lagt inn ny flight på my flightradar og er en smule gira Tagging i ørkenen.... Sånn ser en Peruviansk by ut. Alternativt sikkerhetskort ombord. Gamlemor kreker seg med Den lokale flyvertinnen var så kjent for korte skjørt at en langfotet lokal fugl hadde fått kallenavn etter henne. VIP lounge i direkte kontakt med enden av sikkerhetskontrollen. Som forøvrig krever pass, og full sjekk av kropp og bagasje. Seriøs pilot tar briefing. 1. spy i posen ikke i fanget. 2. Ikke åpne døra.
Siste lunch før InkaTrail ble inntatt nettop i Sacred Valley. En grønn trang dal full av turister og Inka ruiner og terrasser. Hjemmelaget Andes potet chips, her med kryddersmør på lokale urter. Rundstykker med Anis eller spinat og ost. Servert varme. Litt salat Chimmichurri med litt spark potetstappe med vaktelegg og ceviche Polenta dampet i maisblad. Maissuppe innbakt Fyllt paprika med bakte poteter og kylling Qinona Krydret semulekake med sort mais gelé og sorbet. Servert med coca te eller kaffe.
Min romkamerat på turen ble lagt inn på sykehus i dag etter et par dagers nedadgående og benekting av symptomer. Høydesyke er ikke noe å tulle med.
Dette er strålende, håper det går bra med romkameraten .. Det ser jo ut til at dere får nok mat ... er det godt? Gleder meg til fortsettelsen ..
Det er mye god og velsmakende mat i Peru. Det finnes gode råvarer i dette landet. Det er tydelig at det satses både på utdanning og opplæring av servitører og kokker. Maten er generelt krydret. Men nesten aldri sterk. Ønsker du noe sterkt må du spørre, kommer det en sterk salsa på bordet, får du beskjed. Kanskje litt for mye saltbruk generelt. Det er tydelig at mat tradisjonelt har vært karbo basert. en får feks både ris og pommes frittes til kokt/stekt kjøtt i blant. Samtidig har jeg på hele Inka Trail fått ferske grønnsaker som har vært sprø og smakfulle. Så det er grønt nokom de vil. Men en del av restaurantmaten som skal være tradisjonell er også traust. Det er mye god frukt og dermed mye gode juicer å drikke. Peru er faktisk en matdestinasjon seg selv. Ps. Lamabiff. Bestill den rare altså blodig. Den er nydelig.
Det var en del som var oppned når jeg oppdaterte også. Jeg var midt i en PiscoSour etter 2 glass grusomt dårlig Spumante. Et flott Tysk par overrasket alle, unntagen guiden vår som var klar med kamera. Når han gikk ned på kne og fridde på et utsiktspunkt over MachuPicchu i dag. Romantisk altså. Restauranten lovet tørre bobler og løp ut for å kjøpe og kom tilbake med helsøt hvitvin med kullsyre... SUKK.
Vi har med to leger i reisegruppen. Flere av oss forsøkte å få vedkommende til å oppsøke legehjelp i flere dager. Meg inkludert som nok var den som levde tettest på. Uansett, morgen for avgang til Inka Trail, der han var påmeldt Lares Trail hadde han alvorlige kroppslig og nevrologiske symptomer på høydesyke og var ikke i stand til å ta vare på seg selv. Jeg kan ikke få sagt hvor viktig det er å være klar over både symptomer, og vurdere behandling og forebygging av høydesyke. Uten å være for spessifik var jeg redd for at han kom til å dø eller få alvorlige varige skader fordi han var for sen til å ta i mot medisinsk behandling. Noe jeg selvfølgelig har tenkt endel på mens vi var ute på gåturen og ikke fikk beskjed. I dag snart 5 døgn senere skal han være på vei tilbake til gruppen og skal ha skrevet seg selv ut av sykehuset. Og skal være i bedre form.
Eit godt råd om å ta ting på alvor! Elles fint å lesa at helsa til turfølgjet er betre. Takk òg for ein fin rapport så langt frå Peru
En typisk lunch : ceviche på ørret med mango. litt langtidsgrillet lam med spinat pasta og til slutt alpakka filet med lokale grønnsaker skylt ned med lime og Pisco balansert med ferske coca blader. Skål!