Høyres landsmøte vil avvikle flyplassavgiften

Høyres landsmøte vil avvikle flyplassavgiften

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Høyres landsmøte vedtok fredag å ”fjerne flypassasjeravgiften og erstatte den med en avgift som har klar miljøeffekt”.

– Stor dag for Østfold på landsmøte! Et stort flertall gikk for å avvikle flypassasjeravgiften!! skrev Mosseordfører Tage Pettersen på Twitter.

Østfold Høyre har jobbet hardt for å fjerne avgiften som bidro til at Moss Lufthavn Rygge måtte legge ned 1. november 2016. De ønsker at andre aktører kan gjenåpne flyplassen.

Stortinget vedtok 14. desember 2015 at det skal innføres en flypassasjeravgift på 80 kr pluss moms, per passasjer. Flypassasjeravgiften var en del av budsjettavtalen mellom regjeringen og samarbeidspartiene i november 2015. Den ble innført 1. juni i fjor, og var beregnet å gi 1,6 milliarder kroner i inntekter inneværende år. Å fjerne den i revidert budsjett vil koste 800 millioner kroner dersom det skjer fra 1. juli.

Men Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten har følgende advarsel:

– Rent praktisk vil det nok være en ganske lang vei før en slik avgift kan være på plass, sier han om en ny avgift til erstatning for den gamle.

– Jeg tror vi kommer til å være veldig nøye med å ikke gjøre noe feil. Den forrige avgiften ligger så kort tilbake i tid at vi husker ugreiene som var med den. Hvis vi nå skal begynne å tukle med dagens avgift uten at vi vet om vi får gjennomført noe annet, kan det bli problematisk, sier Flåtten til NTB.

Frp vil fjerne avgiften

Samtidig går et enstemmig landsstyre i Fremskrittspartiet inn for å fjerne flypassasjeravgiften, men partiet ønsker ikke å erstatte den med en annen miljøavgift. Vedtaket ble truffet etter forslag fra Østfold Frp under landsstyremøtet forrige helg, opplyser partileder Siv Jensen.

– Dette kommer også til å bli tema på vårt landsmøte. Å fjerne flypassasjeravgiften skal ikke stå på oss. Men Frp er i utgangspunktet imot å erstatte den med en ny avgift som kan ramme distriktene og Nord-Norge, sier hun til NTB.

Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *