Min nye, beste reisekamerat

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Med mye reising gjelder det å optimalisere hva man tar med seg på reise. I dagens teknologiske verden er det mye man skal ha med seg av elektronisk utstyr og ladere for å kunne jobbe. Det betyr også at dersom man er teknisk interessert, så finnes det mange muligheter for å investere i nye gadgets som slanker lommeboken. Tro meg, den feilen har jeg gjort mange ganger.

Men en av de beste tingene jeg har kjøpt på lenge er en liten datamaskin med Googles nye operativsystem ChromeOS, med navnet ChromeBook.

Prisen er svært lav og en ChromeBook er sannsynligvis en av de rimeligste datamaskinene man kan kjøpe. I Danmark ligger prisen under 2 000 DKK for de rimeligste variantene. Hvis du kan leve med et engelsk tastatur går det an å kjøpe de i USA for omkring 150 dollar, noe som er rimelig med tanke på hva du får for pengene.

En ChromeBook er ikke en fullt utstyrt data, men er basert på alle produkter som Google tilbyr. Den er primært laget for at alt kan lagres over Internett, noe som innebærer at den fungerer best med Internett-forbindelse. Du har likevel mulighet til å jobbe med det meste når man er offline. Senere i år blir det muligheter for å kunne installere Android Apps på ChromeBook.

Google produkter på ChromeBook

Du kjenner sikkert til Google sine forskjellige tjenester som Gmail, Google Docs, Sheets, Chrome som internettleser, Google Drive, Google Photos med mer. Hvis ikke kan det være lurt å sette seg inn i disse – her er det snakk om gode produkter og det beste er at det i utgangspunktet ikke kommer kostnader knyttet til tjenestene.

Tilbake til min nye ChromeBook.

Egentlig var dette et forsøk på noe nytt. Etter å ha brukt MacBook Air gjennom mange år (noe jeg stadig også gjør daglig) så tenkte jeg at det kunne være verdt et forsøk å teste den rimelige, enkle og lette bærbare dataen. Jeg kjøpte min i Sverge for 1 600 DKK, noe som må kunne sies å være en god pris.

Begrenset utvalg av ChromeBooks i Skandinavia

asus1

Utvalget av ChromeBooks i Skandinavia er mildt sagt begrenset. Jeg hadde ingen valgmuligheter og måtte kjøpe den minste Asus ChromeBook av modellen C201. Den kommer med kun 2GB RAM og 16 GB harddisk (ssd), noe som er i minste laget. Dersom du kan finne en av de større med 4GB RAM og 32 GB harddisk, vil nok man være glad for det i lengden. Den minste sliter dersom man har mer enn 3-4 vinduer åpne om gangen.

Spesifikasjonene kan ikke sammenlignes med andre bærbare pc-er. Her er det nemlig snakk om en maskin som i større grad kan sammenlignes med tablet, men er utformet som en maskin. Den lager lite støy og blir ikke like varm som min Mac.

Programmene som brukes er ofte applikasjoner, og disse kjøres gjerne i browseren. Det krever ikke mye maskinkraft eller lagringsplass.

Jeg har utvidet min pc med et 32 GB MicroSD kort sånn at lagringsplassen økes. Den fungerer også fint med en ekstern harddisk.

Ekstra lagringsplass på Google Drive

ChromeBook inkluderer også 2 års gratis oppgradering av din Google-konto. I stedet for vanlige 15 GB til rådighet har du 100 GB til rådighet. Velger du å benytte Google komprimering til dine bilder teller ikke disse med i lagringsplassen, fordi Google Photo tilbyr ubegrenset lagringsplass av bilder og videoer så lenge du kan leve med noe komprimering.

Imponerende pc å få for et begrenset beløp

asus3

Etter at jeg har arbeidet på min ChromeBook i en ukes tid, så må jeg si at jeg er imponert. Alt av arbeidsrelatert arbeid som jeg har hatt behov for å gjøre har gått uten problemer.

Det er noe tilvenning å bli vant til styringen av pc-en og logikken er noe annerledes enn for Mac og PC. Etter noen dager opplevde jeg ikke dette som et problem.

Tidligere benyttet jeg også Google-produkter på Mac´en min. Det gjør skiftet av maskin noe enklere, men for de fleste burde det være greit å sette seg inn i dette. Innstillingsmulighetene er begrenset slik at man ikke kan begå større feil. I praksis betyr det at man logger inn med sin Google-konto og er deretter i gang.

Sammenlignet med min MacBook Air er maskinen naturligvis tregere og man skal ikke forvente å kunne redigere tunge bilder eller videoer. Helt alminnelig kontorarbeid, browsing, tekstbehandling, regneark med mer er ikke et problem.

Fungerer fint offline

Google Docs fungerer også offline. Dokumentene som du har opprettet blir lagret midlertidig på din Google ChromeBook og deretter automatisk opplastet til Google Drive når du igjen er online. Gmail kan også fungere å benytte offline dersom man laster ned en applikasjon til tjenesten. Da kan du skrive e-poster og de blir automatisk sendt når man er online igjen.

Uslåelig batterikapasitet

Det aller beste er batterikapasiteten. Asus selv skriver at den har opptil 13 timers batteritid. I praksis er det nok en liten overdrivelse, og jeg opplever at jeg kan jobbe på den med blandet bruk i ca ti timer før den må lades. Den lange batteritiden er en befrielse når man er mye på farten.

Prisen er som sagt en av de laveste du finner. Det var ett av mine argumenter for å kjøpe akkurat denne. Å ta med en 10.000 kroners Mac med på reiser med risiko for å miste den eller at den blir stjålet fra hotellrommet eller håndbagasjen har alltid skremt meg litt. Med denne rimelige bærbare pc-en trenger jeg ikke å være urolig for og miste en så dyr pc.

Den lave vekten teller også en del for meg. Min Asus veier rett over 900 gram, noe som er uslåelig når man skal pakke håndbagasjen.

Nesten som en fullverdig laptop

Arbeidsmessig er det som å skrive på en helt normal bærbar pc. Den rimelige ChromeBook som jeg kjøpte er laget av plastikk og gir ikke den samme fine følelse som en langt dyrere MacBook Air. Men det ville også ha overrasket meg. Jeg synes dog at kvaliteten virker god og solid. Jeg har ingen problemer med å skrive på den eller jobbe over lengre tid. Det finnes dyrere og bedre ChromeBooks som kan minne om Apple sine pc-er hvis du ønsker å betale litt mer.

I praksis er det snakk om det beste fra en tablet, men med en laptop sine fordeler som tastatur og muligheter for utvidelser.

Min nye, beste reisekamerat

Alt i alt er jeg godt fornøyd med min nye ChromeBook. Jeg er sikker på at den blir en fast del av min håndbagasje i fremtiden, mens min MacBook Air får lov til å bli hjemme. Iallfall i de aller fleste tilfellene. Hvis jeg på forhånd vet at jeg skal redigere video eller lignende, så er ikke ChromeBook et alternativ for den aktuelle reisen. Til alminnelig kontorarbeid, regneark, browsing, presentasjoner med mer så dekker den fullt ut mine behov.

ChromeBook er uten tvil blitt min nye, beste reisekamerat.

Opprinnelig skrevet for InsideFlyer.dk av Flemming Poulsen

 

Kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *