Reisebrev fra Rüdesheim og vinsmaking hos Georg Breuer

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Rüdesheim am Rhein er Tysklands mest kjente by bygd opp rundt vinproduksjon og vinturisme. Stedet ligger bare en drøy halvtimes kjøretur fra Frankfurt flyplass, og har masse hyggelige hoteller og serveringssteder. Og ikke minst byr stedet på masser av aktiviteter knyttet til vinturisme.

Jeg besøkte stedet midt i februar, mest fordi jeg hadde fått til et privat besøk hos vinprodusenten Georg Breuer, men også fordi jeg lenge hadde hatt lyst til å besøke stedet. Men la det bare være sagt med det samme, Rüdesheim i januar og februar kan sammenlignes med Løkken og Skagen i Danmark på samme tid. Det vil si det meste er stengt og det er meget stille. Ja, faktisk stenger 98% av hoteller og serveringssteder etter nyttår, og begynner gradvis å åpne igjen fra midten av februar. Hotellet jeg bodde på åpnet for sesongen den fredagen jeg sjekket inn. Jeg bodde på Breuers Rüdesheimer Schloss og du kan lese min test av dette hotellet på denne linken.

Byen ligger langs Rhinen og utenom bebyggelsen er det vinmarker som dominerer. I februar er det jo bare selve vinstokkene som sees. Det er nok et vakrere syn senere på året når de blomstrer og druene starter å vokse ut. Det finnes en egen gondolbane som starter midt i byen og som kan ta deg over vinmarkene opp til et utsiktspunkt over byen. Denne åpnet ikke før i slutten av mars, så jeg fikk ikke testet denne heller.

Vinstokker i februar
Vinstokker i februar

Første ettermiddagen i Rüdesheim skulle brukes til å besøke vinprodusenten Georg Breuer. Her skulle vi få en privat omvisning i deres vinkjeller sammen med Markus Lundén som er sjefsvinmaker og kjellermester. Vinhuset startet sin drift allerede i 1880 og dyrker 33 hektar vinmarker. 26 hektar er Rüdesheim, mens 7 hektar ligger i Rauenthal, ca 20 km unna i retning Frankfurt. Det er Riesling som dyrkes mest. Hele 85% av produksjonen er Riesling druer. Deretter følger 10% Pinot Noir (rød), 3% Pinot Gris og de siste 2% utgjør Pinot Blanc, Orleans og Heunisch. Deres beste vinmarker i Rüdesheim heter Berg Schlossberg, Berg Rottland og Berg Roseneck, og i Rauenthal heter den Nonnenberg.

Kart over vinmarkene i Rüdesheim
Kart over vinmarkene i Rüdesheim

Georg Breuer produserer sine viner midt i Rüdesheim by. Her ligger også deres vinkjeller. Produksjonen er ikke så stor. Totalt drøye 100 000 flasker i året.

På denne plassen kommer druene inn på høsten og blir presset og går gjennom hele prosessen til de ender på fatene i kjelleren.

Gårdsplassen ved hovedkontoret ble brukt til mottak av druene og pressing av disse på høsten.
Gårdsplassen ved hovedkontoret ble brukt til mottak av druene og pressing av disse på høsten. Nedgang til vinkjelleren til venstre for midten på bildet.

Her er veien ned i vinkjelleren.

Trappen ned til det aller helligste.
Trappen ned til det aller helligste.

Hvert av fatene tar 1250 liter vin, så det er vel den største «bag-in-box’en» jeg noen sinne har sett.

Kellermeister Markus ved noen av mange vinfat i vinkjelleren.
Kellermeister Markus ved noen av mange vinfat i vinkjelleren.

Hvert fat har et eget skjema som brukes til å følge opp hver enkelt vin. Hvert fat er også utelukkende dedikert til vin fra en enkelt vinmark. Skjemaet viser dato for test, sukkerinnhold, og temperatur i fatet. Imponerende at selv i en kjølig kjeller holder vinen ca 20 grader inni fatet. Mange vinprodusenter kontrollerer temperaturen for at prosessen skal gå fortere. Men hos Georg Breuer foretrekker de at naturen går sin naturlige gang, og at det gir det beste resultatet.

Skjema som var å finne på vinfatene for kontroll av innholdet
Skjema som var å finne på vinfatene for kontroll av innholdet

Når vinen skal tappes fra fat til flaske, leier man inn tappeanlegg. Det er bare masseprodusentene som har egne tappeanlegg kunne Markus fortelle.

Vi fikk også tittet inn i Breuer-familiens egen vinkjeller. Ser litt nedstøvet ut, så det er nok mye gammel vin som er lagret der nede. Området var for øvrig godt sikret med både gitter og hengelåser.

Skulle ikke hatt noe i mot og måtte tilbringe noen dager her nede i selskap med et glass og en flaskeåpner.
Skulle ikke hatt noe i mot og måtte tilbringe noen dager her nede i selskap med et glass og en flaskeåpner.

Et kvartal unna hovedkvarteret og vinkjelleren ligger deres lagerlokale og Vinothek. Vinotheket er en liten butikk hvor vinene til vinhuset er til salgs. Man kan også prøvesmake vinene mot en liten sum euro, og man kan få mer info om vinene og produsenten.

Inngangen til Vinotheket
Inngangen til Vinotheket
Inne  i Vinotheket
Inne i Vinotheket

IMG_5042

Mye som fristet i hyllene!
Mye som fristet i hyllene!

Etter omvisningen var det nettopp vinsmaking i Vinotheket som sto for tur. Vi prøvesmakte ganske så mange av vinene. Og jeg skal presentere dem i motsatt rekkefølge enn det jeg smakte dem, for å begynne med det beste først.

Det lages viner fra alle de 4 nevnte vinmarkene. De fire såkalte «førstevinene» er den beste vinen man får ut av hver enkelt vinmark. Alle 100% Riesling. Man får kjøpt alle på Vinmonopolet.

  • Berg Schlossberg 2012 koster 475 kr (43 euro i Breuers eget Vinothek)
  • Berg Roseneck 2011/2012 koster 360 kr (30 euro i Breuers eget Vinothek)
  • Berg Rottland 2011/2012 koster 360 kr (30 euro i Breuers eget Vinothek)
  • Nonnenberg 2009/2012 koster 420 kr (38 euro i Breuers eget Vinothek)

Nå skal jeg ikke plage dere med lange infløkte smaksnotater, men gjennomgående snakker vi her om tørre, elegante viner, lys sitrongul i farge. Smaken er dominert av sitrus og grønne epler. Balansen mellom sødme og syre/friskhet er meget god og ettersmaken er lang og konsentrert. Vinneren av disse 4 var for meg helt klart Berg Schlossberg. Jeg smakte både årgang 2011 og 2012, og 2011 var nok hakket bedre enn 2012. Selv om det går an å drikke denne vinen nå, vil den bare bli bedre med årene. For denne kan lagres i mange år. Beste råd er å la den ligge i minst 10 år før den drikkes. Jeg kjøpte med et par flasker Schlossberg 2011 fra Vinotheket, så får vi se hvor lenge de overlever i «vinkjelleren» min. De 3 andre kan drikkes fra nå og 10-15 år frem i tid.

3 av førstevinene og en halvflaske auslese av meget god kvalitet
3 av førstevinene og en halvflaske auslese av meget god kvalitet

På Berg Schlossberg vinene har det siden 1980 vært laget spesielle etiketter, laget av kunstnere. 2011 årgangen ser slik ut:

Berg Schlossberg 2011 med kunstnerisk etikett
Berg Schlossberg 2011 med kunstnerisk etikett

De lager også en såkalt «andrevin», som består av de neste beste vinene fra de før nevnte vinmarker, og denne blir laget som en blanding av de av disse vinfatene som ikke når helt opp i kvalitet

  • Terra Montrosa 2013, koster 264 kr på Vinmonpolet, 199 kr hos Color Line og 18 euro i Vinotheket.

2003 02

Dette er også en meget god vin, og ikke minst mye vin for pengene. Lys sitrongul i farge, smak av honning, tropisk frukt og mineraler. Smaken sitter lenge igjen i munnen og gir en behagelig avslutning. Et supert følge til blant annet sushi. Drikker den også mer enn gjerne avkjølt på terrassen en varm sommerdag, men skal så avgjort også prøve den til årets hvite asparges.

Du kan for øvrig finne mer opplysninger om disse vinene på Vinmonopolets sider. Her finner du både sukker, syre og alkoholinnhold i vinene. Alle disse vinene er tørre i stilen.

Av vinene på tredje nivået, smakte vi to viner, begge Riesling hvor den ene er fra vinmarker i Rüdesheim og den andre fra Rauenthal.

  • Rüdesheim Estate 2013, 175 kr på Vinmonopolet, 12,50 euro i Vinotheket
  • Rauenthal Estate 2013, 152 kr på Vinomonpolet, 12,50 euro i Vinotheket

Disse vinene var nok mer dominert av syre enn sødme i stilen sammenlignet med dem over. Men alene er det slettes ikke noen dårlige viner. Rauenthal Estate utpreget seg med mye sitrussmak, altså sterk på syre. Smak av sitron/lime er mer fremtredende her enn smaken av grønne epler. Rüdesheim Estate var mer typisk tysk Riesling med et snev mer hint av eple enn sitrus (bedre balanse mellom sødme og syre) men også litt mineralsk i stilen.

Smakingen ble innledet med deres Grauburgunder, eller Pinot Gris som druen er kjent som i Frankrike. Vi smakte 2010 årgangen, og denne er mer dempet i stilen enn Riesling, men det har jo noe med druetype å gjøre. Denne kan man ikke kjøpe på Vinomonpolet, men prisen i Vinotheket var 17,50 euro.

De har også en liten produksjon av Spätburgunder. Også kjent som Pinot Noir i andre land. Den versjonen vi smakte finnes ikke på Vinmonpolet. Den kostet 19 euro i Vinotheket. Som all tysk rødvin er den utrolig lett og saftig i smaken. Smaken er av røde moreller og hint av krydder. Et godt alternativ til lyst kjøtt uten tunge sauser. Går sikkert bra til torsk og andre hvite fisker. Sikkert super til grillmat, og bør serveres på ca 16 grader.

Vinmonopolet har en finere versjon av denne vinen. Den heter Spätburgunder «B», og koster 400 kroner på Vinmonopolet. Den fikk vi dessverre ikke smakt. Den koster 30 euro i Vinotheket.

Som en avslutning smakte vi en Berg Rottland Auslese 2011. Auslese er laget av druer som har hengt lenger på vinstokkene utover høsten slik at de starter å tørke ut. Når druene tørker ut blir sukkerinnholdet i druene høyere og man får en søtere vin. Det finnes flere grader av slik sødme i tysk vinterminologi. Først kommer spätlese som den «minst søte» av disse. Deretter auslese, så følger berenauslese, trockenberenauslese og til sist eiswein, som det kun blir om druene blir høstet første frostnatt.

Men tilbake til vår Berg Rottland Auslese 2011. Prisen i Vinotheket var på 35 euro for en halvflaske. Der var for øvrig 5 andre varianter av dessertviner tilgjengelig. Til noe høyere priser. Smaken byr på fersken, honning, aprikos, sitrus. Søtlig, men allikevel frisk. Denne kan også lagres i en del år, men går helt fint å drikke nå.

Vinmonopolet har for salg en Auslese versjon som er et blandingsprodukt. Dvs en lavere kvalitet enn den først nevnte. Denne fåes i helflaske til sympatiske 267 kroner. (17 euro i Vinotheket)

Alt i alt var det et lærerikt besøk hos Georg Breuer og ikke minst fikk jeg smakt mye god vin fra en topp produsent. Skal du besøke området, anbefaler jeg et stopp innom Vinotheket deres. Du finner mer info på www.georg-breuer.com.

For øvrig finner man mange slike produsenter i Rüdesheim og omegn som arrangerer visninger og prøvesmakinger i sesongen. Så er man interessert i vin, kan man fort finne mange aktiviteter å ta seg til ved et besøk.

Nå hadde vi ikke så mange dagene i Rüdesheim, men en lengre kjøretur i området ble det til. Blant annet kjørte vi nordover i Rhindalen, som var fantastisk flott. En tur opp på Loreley klippen ble det også. Trafikken på Rhinen var tett av fraktebåter. Hadde man vært der i sesongen ville man også se en del turistbåter, men disse lå i vinteropplag ved vårt besøk.

Her kommer det noen flere bilder av besøket i Rüdesheim og områdene rundt.

Niederwald denkmal ligger på høyden over byen og man kan enten kjøre hit, eller ta gondolbanen opp hit. Flott utsiktspunkt.
Niederwald denkmal ligger på høyden over byen og man kan enten kjøre hit, eller ta gondolbanen opp hit. Flott utsiktspunkt.
Utsikt nedover mot Rüdesheim
Utsikt nedover mot Rüdesheim, gondolbanen i bildet. Litt disig denne dagen som ikke gjør bildene helt supre desverre.
Berg Schlossberg
Berg Schlossberg
Den tyske brandyen Asbach Uralt blir laget i Rüdesheim. Det finnes et eget besøkssenter du kan ta turen innom.
Den tyske brandyen Asbach Uralt blir laget i Rüdesheim. Det finnes et eget besøkssenter du kan ta turen innom.

 

Panoramabilde fra utsiktspunktet over byen. Meget god utsikt.
Panoramabilde fra utsiktspunktet over Rüdesheim, vinmarkene og Rhinen. Breuers vinmarker ligger rett nedenfor her.
Utmerket restaurant i Rüdesheim om du liker schnitzel. Det var over 20 varianter å velge i.
Utmerket restaurant i Rüdesheim om du liker schnitzel. Det var over 20 varianter å velge i.
IMG_5107
Hadde et kort stopp på Schloss Johannisberg, som også lager utmerket vin. Deres rotlack koster litt over halvparten på Heinemanns utsalg på norske flyplasser i forhold til polet. Men i deres utsalg på slottet var de faktisk dyrere enn hos Heinemann. Mange fine viner i deres utsalg, men dessverre tilbød de ikke smaksprøver. Slottet ligger utrolig flott til på en topp med bare vinmarker nedover mot Rhinen. Slottet er faktisk omringet av vinmarker. Det er også en egen restaurant på slottet, med flott utsikt nedover vinmarkene mot Rhinen.
Vinmarkene i området ligger også i bratte skråninger. Gir nok utfordringer ved høsting.
Vinmarkene i området ligger også i bratte skråninger. Gir nok utfordringer ved høsting.
Fra kjøreturen oppover Rhindalen. En tur som anbefales på det varmeste.
Fra kjøreturen oppover Rhindalen. En tur som anbefales på det varmeste.

Vi tok også en avstikker til Loreley klippen. Det var en flott utsikt fra toppen.

DSC_0192 DSC_0193 DSC_0195 DSC_0202

Og det var slutten på dette reisebrevet! Takk for at du leste med!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *