Reisebrev fra Siem Reap, Kambodsja – Del 2

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Etter å ha tilbragt flere timer ved templene i del 1 av reisebrevet, var det på tide å oppleve noe annet.

Banteay Srei Butterfly Centre

Turen gikk så til Banteay Srei Butterfly Centre, for å se på sommerfugler. Det var faktisk ikke bare sommerfugler ved dette senteret, men også møll.

Oversikt over de forskjellige sommerfuglene
Oversikt over de forskjellige sommerfuglene

Sommerfuglsenteret var omringet av gitter for å holde sommerfuglene inne og rovdyr ute. Vår guide viste hvordan en sommerfugl ble til, fra egg til larve, til puppe til sommerfugl.

Sommerfuglegg
Sommerfuglegg

Senteret hadde egne bur hvor puppene kunne henge og klekkes ut.

Pupper
Pupper

Det var rikelig med anledninger til å ta flotte bilder av sommerfuglene.

Leopard Lacewing
Leopard Lacewing
En av de besøkende poserer med en sommerfugl på fingeren
En av de besøkende poserer med en sommerfugl på fingeren

Cambodian Village Experience

Neste dag skulle det stiftes bekjentskap med de daglige rutinene i en lokal landsby. Man kan nemlig besøke en lokal landsby og ta del i de daglige gjøremålene der. Det innebar blant annet en kjøretur på en av disse kjerrene.

Lokalt fremkomstmiddel
Lokalt fremkomstmiddel

Så bar det opp på kjerra og avgårde. Det var en mildt sagt ukomfortabel måre å reise på, siden man satt rett på treverket uten noen form for demping.

Hompetitten hompetatten
Hompetitten hompetatten

Etter en stund var vi tilsynelatende fremme, og vi ble sluppet av. Kortesjen med bøfler og kjerrer snudde og kjørte tilbake der de kom fra.

Her ble vi etterlatt
Her ble vi etterlatt

Vår guide tok oss deretter med til en åkerlapp hvor det ble delt ut sigder. Én sigd til hver. Her skulle det jobbes med å sanke ris! Det ble gitt en rask demonstrasjon i hvordan risen skulle kuttes, og deretter var det bare å stille seg på rekke og sette i gang og jobbe. Det er verd å nevne at gradestokken viste 35 varmegrader, solen steket fra klar himmel og det var helt vindstille. Vi ante ikke hvor lenge vi måtte holde på med dette, men det varte og rakk. Bøy ned, fatt ris, kutt. Bøy ned, fatt ris, kutt. Mildt sagt slitsomt og monotont arbeid.

Jobbing

Det skulle gå hele to timer før klarsignal ble gitt og sigden kunne legges ned. Totalt gjennomvåte av svette var det klart for en pust i bakken mens vår guide fortalte om hvordan han som barn måtte stå opp kl. 04.00 og gå flere kilometer for å jobbe i timesvis på risåkre for så godt som ingen penger. Heldigvis hadde ingen av oss klaget under denne lille prøvelsen.

Slik så åkerlappen ut etter to timers intensiv jobbing
Slik så åkerlappen ut etter to timers intensiv jobbing

Etter jobbingen var det omvisning i landsbyen, hvor vi fikk se blant annet en skole og en sybedrift som lager bamser og vesker som selges i Australia.

Skolen
Skolen

 

Sydamene
Sydamene

Så bar det videre til en families private hjem, hvor vi skulle innta en lokal lunch. Etter jobbingen i risåkeren skulle det bli helt greit med litt mat.

Familiens hage hvor det ble dyrket diverse
Familiens hage hvor det ble dyrket diverse

Da vi ankom var det allerede dekket opp på bakken, og familien hadde begynt å lage maten. Det ble servert en fiskerett og en kyllingrett. Begge smakte helt fortreffelig.

Matlaging
Matlaging
Fiskekaker med bambuspinner
Fiskekaker med bambuspinner

Da maten var fortært og vi takket for oss, skulle det vise seg at dagens pliktløp ikke var helt ferdig. Nå skulle vi nemlig over til en annen familie og hjelpe dem med å plante trær! Spader ble utdelt, og så var det bare å begynne å grave. Når hullet var dypt nok, kunne treet settes nedi. Så skulle det fylles opp med vann, før det ble dekket til med jord. Jobben ble utført og familien var fornøyd. Deretter var det transport tilbake til hotellet hvor det ventet en god dusj og en dukkert i bassenget, i visshet om at morgendagens stølhet og gangsperre var et uunngåelig faktum.

Diverse

Som tidligere nevnt er det rikelig med turistaktiviteter i Siem Riep, og man rekker neppe gjennom alle. Jeg kan anbefale å få med seg en forestilling på sirkuset Phare, hvor lokale ungdommer fra mindre priviligerte familier fremfører imponerende akrobatikk og show. Her er en introduksjonsvideo:

Dersom man liker minigolf, finnes det en morsom minigolfbane på Angkor Wat Putt.

Kambodsja har som kjent en nyere fortid som ikke er spesielt hyggelig. I Siem Reap kan man besøke minnesmerket for «Killing Fields», Wat Thmey

Wat Thmey, Killing Fields memorial
Wat Thmey, Killing Fields memorial

Siem Reap har også mye å by på for de som liker å feste om natten. Man kan for eksempel starte kvelden med en cocktail på Miss Wong, før man fortsetter til Pub Street hvor det myldrer av kafeer, barer og feststemte mennesker. Her kan man stikke innom Red Piano og prøve en Tomb Raider Cocktail, som Angelina Jolie drakk der i filmen Tomb Raider.
Pub StreetPub Street er litt som Soi Cowboy i Bangkok. Live band og DJer som prøver å overdøve hverandre, snackstraller med diverse friterte insekter, og uniformerte politimenn som drikker øl på motorsyklene sine. Denne gaten er absolutt verd et besøk.

Planlegger du en tur til Siem Reap, eller har du allerede vært der? Still gjerne spørsmål eller del dine erfaringer med denne byen i vårt forum.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *