Reisebrev fra Siem Reap, Kambodsja – Del 1

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Kambodsja er et land man gjerne ikke hører like mye om som nabolandene Thailand og Vietnam. Landet er allikevel rikt på historie og kulturminner, og har svært mye å tilby tilreisende turister.
Location_Siem_ReapSiem Reap er en ganske liten by, med kun rundt 175.000 av landets totalt 14,8 millioner innbyggere. Allikevel er den landets tredje største by. Hovedstaden Phnom Penh har til sammenligning 1,5 millioner innbyggere. Et stort antall hoteller, restauranter og butikker vitner om en økonomi som i stor grad er drevet av turisme. Dette er mye takket være kjente turistmagneter som tempelkomplekset Angkor Wat, som er avbildet i artikkelens hovedbilde. Det er mye å gjøre og mye å se i Seam Reap og områdene rundt. Her følger et lite utvalg.

Angkor Wat

Det er nærmest obligatorisk å besøke dette tempelkomplekset når man er i Seam Reap. Bygget i det 12. århundre, står Angkor Wat som verdens største religiøse monument.

Angkor Wat
Angkor Wat

Angkor Wat ligger kun en 10 minutters kjøretur med tuk-tuk fra Siem Reap sentrum. For 10 USD venter sjåføren gladelig på deg til du skal tilbake igjen. Det er mulig å leie en guide ved inngangen til tempelet. Dette koster rundt 10-20 USD avhengig av pruting, og anbefales dersom man ønsker å vite hva man ser på. Se etter guide-bevis som henger rundt halsen for å forsikre deg om at guiden er autorisert. I forkant av tempel-besøket må du kjøpe et tempel-pass. Dagspass koster 20 USD, 3-dagerspass koster 40 USD og 7-dagerspass koster 60 USD. Dette passet gir deg adgang til alle tempelkompleksene i Siem Reap. Be tuk-tuk-sjåføren stoppe der hvor passet kan kjøpes.

Angkor Wat: stort og komplekst
Angkor Wat: stort og komplekst

Tempelet preges av flotte utskjæringer på veggene, og Buddha-statuer i forskjellige positurer.

Utskjæringer.
Utskjæringer.

Carving

Man kan se at deler av disse utskjæringene har en mørkere farge enn andre deler. Det skyldes at folk har tatt på disse områdene, og fett fra folks fingre har ført til en mørk, glatt overflate. Det ble altså oppfordret til å ikke ta på noe.

Vår guide kunne fortelle at tempelet opprinnelig var hinduistisk, bygget til ære for guden Vishnu, men i det 13. århundret ble tempelet gradvis overtatt av buddhister. Derfor kan man se både hinduistiske og buddhistiske elementer i tempelet.

Buddha

Området er stort, så det kan være lurt å ha på seg gode sko. Det blir fort over 30 varmegrader, så det anbefales å kle seg deretter, samt ha med seg solkrem. Det finnes en del restauranter og souvernirbutikker på utsiden av komplekset hvor man kan kjøpe noe å spise og drikke, og souvernirer som t-skjorter, capser og postkort. 10 postkort for én dollar er overkommelig pris. Det er også en del folk som går rundt og selger bøker om Angkor Wat. Det er ikke få ganger man må takke nei til bøker og postkort, men det er allikevel ikke spesielt plagsomt. For min egen del holdt det med 10 postkort.

Angkor Wat
Angkor Wat

 

 

 

 

 

 

 

 

Banteay Srei

Banteay Srey er et annet tempelkompleks som ligger ca. 25 km lenger nord-øst for Angkor Wat. Dette tempelet ble bygget i det 10. århundre til ære for den hinduistiske guden Shiva.

Tempelet er bygget i rød sandstein, noe som gir det et rødlig skinn. Strukturene her er også mye mindre enn de du finner på Angkor Wat, og selve komplekset er også en del mindre.

 

Gangvei inn til tempelet
Gangvei inn til tempelet
Inngang
Inngang

Tempelet bevoktes av statuer som har menneskekropp og apehode. Tempelet har flotte, intrikate utskjeringer som er et imponerende skue.

Karakteristiske ape-figurer
Karakteristiske statuer
Tre tårn
Tre tårn

Banteay Srei er i likhet med Angkor Wat omringet av en vollgrav fylt med vann. Her var det full aktivitet for et par lokale som tilsynelatende drev med fisking.

I vannet som omringer tempelkomplekset var det tilsynelatende noen som fisket
Fisking med nett
På utsiden av tempelet spilte disse tradisjonell musikk, og solgte CDer
På utsiden av tempelet spilte disse tradisjonell musikk, og solgte CDer

 

                                                                Også ved Banteay Srei var det mange folk som solgte bøker og postkort, blant annet denne jenta som forsøkte å tjene penger til skolegang.

Bokselgerske
Bokselger

Man legger lett merke til hvor grønt og frodig det er rundt om kring. Grønnfargen er gjerne skarp og intens, som på dette bildet tatt rett utenfor tempelkomplekset.

Frodig
Frodig

Siem Reap har også andre ting å by på enn templer. I neste del av reisebrevet skal vi blant annet innom en sommerfuglfarm og en kambodsjansk landsby. Del 2 publiseres i morgen, 9. april.

[box style=’info’] Quickfacts:
By: Siem Reap
Innbyggertall: Ca. 175.000
Religion: Buddhisme
Språk: Khmer[/box]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *