SAS fjerner gratis setevalg på langruter i SAS Go – les hvorfor det ikke overrasker oss

SAS Airbus A330

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Flyselskapene fortsetter å svinge med sparekniven. For bare to uker siden forsvant EuroBonus-fordelen som gir gratis bagasje på SAS sine Go Light-billetter og nå fjerner SAS også gratis setevalg ved booking av billetter på langrutene for alle typer SAS Go-billetter.

Informasjon om denne endringen i gratis setevalg ble tirsdag sendt ut til SAS salgskanaler, hvor reisebyråer og andre partnere får informasjon om priser, produkter, ruteinformasjon og andre nyheter.

Slutt på gratis setevalg i SAS Go
Fra 1. mars 2018 er det slutt på gratis setevalg i SAS Go. I alle fall om du skal til Shanghai eller Hongkong, og ikke EuroBonus gull eller høyere.

Det er i første omgang kun på rutene til Shanghai og Hongkong, hvor SAS nå dropper gratis setevalg ved booking. Det er imidlertid liten tvil om at vi bare har sett starten og at dette er en test for å se hvordan det virker og reaksjoner fra kundene. Vi føler oss temmelig sikre på at dette i løpet av kort tid vil gjelde alle SAS sine ruter, slik vi har sett tidligere.

Fortsatt gratis for gull- og diamantmedlemmer

Den nye endringen gjelder fra 1. mars 2018 og fra denne datoen er det kun EuroBonus Gull, Diamant og Pandion, samt Star Alliance Gold, som fortsatt kan velge sete ved booking. Her skapes det med andre en fordel for denne kundegruppen på bekostning av kunder uten status. For kunder med EuroBonus Gull eller høyere vil statusen dermed få høyere verdi.

Fortsatt gratis setevalg i Plus og Busines
En del flyselskaper har også innført gebyrer for setevalg på sine premiumseter. Vil vi i framtiden måtte betale for de beste setene i SAS Plus og SAS Business?

Det skjer ingen endringer på SAS Plus og SAS Business i denne omgangen. Andre flyselskap har innført lignende gebyrer på setevalg også på premium-billetter og vi føler oss derfor ikke helt trygge på at dette ikke vil skje.

Alle kan fortsatt få gratis setevalg

Det er fortsatt mulig for alle å få gratis setevalg, men da først når innsjekking åpner. Sjekker du inn på nett eller i appen kan du velge mellom de setene som fortsatt er ledige. Det er med andre ord all grunn til å sjekke inn så tidlig som mulig når innsjekkingen åpner 22 timer før avgang.

Hva koster det å velge sete?

Dette er noe du nå må ta med i regnestykket når du sammenligner priser på flyreiser. Reiser du med barn som ikke kan sitte alene vil du måtte betale ekstra for å være sikker på å få sitte sammen. Venter du med å velge sete til innsjekking åpner kan du risikere at det ikke finnes ledige seter ved siden av hverandre. I praksis vil det nok være sjelden dette skjer, men det kan skje.

Det er også noen unntak som gjør at du slipper å betale. Dette gjelder for eksempel:

  • Rullestolbrukere
  • Passasjerer med spebarn som skal ha plass med babyseng
  • Blinde og døve passasjerer
  • Gruppereiser
  • Barn som reiser alene

    Ved gaten
    Å vente til innsjekking åpner med å velge sete kan være risikosport om du reiser sammen med små barn som ikke kan sitte alene.

Som forventet at disse endringene ville komme

Det kommer ikke som noen overraskelse at slike fordeler forsvinner og i stedet blir et tilleggsprodukt man betaler ekstra for. Det er den eneste måten SAS kan konkurrere med lavprisselskaper som Norwegian og ultra-lavpris selskaper som WOW Air. Prisene som vises i søkemotorer for flyreiser, som f.eks. Momondo, viser priser uten setevalg og selskaper som SAS vil da fremstå som dyrere.

Dette er helt sikkert ikke en ønskesituasjon fra SAS sin side. SAS ønsker nok å helst og fortsatt kunne være et fullservice flyselskap og har lenge markedsført seg som «all inclusive». Forbrukerne ser imidlertid heller ut til å ville ha lavest mulig pris og heller kjøpe tilleggsprodukter. Viktige tilleggsprodukter for flyselskapene vil være setevalg og bagasje. Vi er sikre på at denne trenden er kommet for å bli og at vi må betale for setevalg på alle SAS sine langruter før året er omme.

Foto: sasgroup.net

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *