SAS gjør endringer i sin service ombord

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Som Bonusfeber avslørte for en uke siden, så vil SAS  gjøre endringer i serviceopplegget ombord pr. 1. mars. Dette bekrefter SAS idag. Endringene skjer i to omganger. Den første allerede i morgen hvor det ikke lenger vil bli tilbudt gratis alkohol i SAS Go på langrutene. Deretter vil det bli innført nye mat konsepter den 30 mars, som er ved oppstarten av sommerprogrammet.

Det at SAS Go (economy) passasjerer i fremtiden skal betale for alle drikkevarer (utenom en enkelt alkoholfri drikke til maten samt en flaske vann) medfører at SAS nå tilbyr ett av markedets dårligste servicekonsepter inkludert i prisen da man ikke skal betale for drikkevarer på andre fullserviceselskaper. Men heldigvis er ikke alt negativt. Det er også et par positive endringer på vei – dog for Plus og Business Class passasjerer.

Som vi også kunne avsløre i forrige uke, så vil Business Class passasjerene på langrutene (SAS tilbyr ikke Business på kortruter – kun SAS Plus) nå igjen – på samme måte som hos sine konkurrenter – få tilbudt et glass champagne før take-off. Dette tilbudet fjernet SAS i fjor for å spare penger og nøyde seg med å tilby kundene på de dyreste billettene valget mellom vann, appelsin- eller tranebærjuice. Denne endringen var ikke populær blant kundene og det tar SAS nå konsekvensen av og gjeninnfører pre-take-off champagnen.

De største endringer skjer på SAS Plus – på Europarutene. Her tyder det også på at de mest betalende kundene ikke har tatt spesielt godt imot “Our Café” konseptet, som primært inneholder sandwich, snacks og vegetar-wraps. Spesielt sistnevnte har i visse frequent flyer-kretser gjort at man humoristisk (men ikke uten alvor) har “omdøpt” SAS Plus til «Wrap Class» i daglig tale.

Følgende innføres fra 1. mars 2014

Alkohol må man betale for på langrutene i SAS Go (economy) og det er bare inkludert én (1) alkoholfri drikke til maten samt en flaske vann i stollommen ved boarding.

Champagne gjeninnføres på Business Class på langrutene innen take off.

Følgende innføres fra 30. mars 2014

Dansk innenriks
Pose med frokost/rundstykke

Norsk og svensk innenriks
Pakke med “smør selv” frokost serveres for Plus passasjerer, mens SAS Go passasjerer kan kjøpe frokost. (Frokost har her hittil været gratis for alle kunder.) Resten av dagen vil det kun tilbys snacks og drikkevarer. Unntak her vil være noen innenriksruter i Norge som Bergen-Stavanger, Kristiansand-Oslo, Alta-Tromsø og Trondheim-Ålesund på grunn av kort flytid.

Europa-ruter (med unntakelse af visse kortere ruter – København til Hamburg, Berlin, Hannover, Bremen, Gdansk)
Før kl. 9.00 serveres frokost.

Mellom kl. 9.00 og 16.00 beholder SAS “Our Café” konseptet, hvor kundene på SAS Plus fritt kan velge mellom utvalget på salgstrallen. Her vil det kunne velges mellom sandwich, wraps, salat, snacks osv avhengig av ruten og reisetid.

Innen Skandinavia vil det kun tilbys snacks og drikkevarer. (med unntak av København-Gøteborg og Stockholm-Åbo). Gratis i Plus, for salg i Go.

Efter kl. 16.00 serveres et “riktig» måltid i Plus, som kommer til at minne om hva vi tidligere så i Economy Extra. Sammen med måltidet serveres igjen varmt brød.

Langrutene
I utgangspunktet blir det ikke de store endringer – utover det som er nevnt innledningsvis. SAS lover bedre presentasjon av maten, men om det reelt er noen forbedring eller bare en annen innpakning må tiden vise.  Mens der er fritt valg fra salgsvognen på SAS Plus på Europa rutene, så gjelder dette ikke på langruterne, hvor det kun er drikkevarer som er gratis mellom måltidene samt sjokolade, som personalet byr på.

[box style=’info’]

Godt
– Champagne gjeninnføres som pre-take-off drink på SAS Business
– Bedre måltider etter kl. 16.00 til SAS Plus i Europa
– Bedre presentasjon av maten – inklusiv drikkevarer servert i ekte glass

Dårlig
– Gratis drikkevarer forsvinner fra SAS Go på langrutene (med unntakelse av 1 flaske vann og 1 alkoholfri drikke til maten)
– SAS Go passasjerer skal betale for frokost på svensk og norsk innenriks
– Kun snacks på innenriks og skandinavia-ruter til SAS Plus (tidligere var der også snadwich på flere ruter) [/box]

Forvirret? Ja det kan vi egentlig godt forstå. Selv om disse endringene er innført fordi SAS vil gjøre konseptene mer strømlinjeformede, så fremstår det faktisk umiddelbart som ennå mer uoversiktlig enn tidligere. Avhengig av om du reiser innenriks, i Skandinavia, til Europa eller på langrutene og derutover avhengig av rutens lengde og hvilket tidspunkt på dagen du reiser, så vil det stadig være et hav av forskjellige konsepter som tilbys. Reiser du ut om morgenen og hjem innen kl. 1600, så vil du kunne bli møtt av to vidt forskjellige konsepter på den samme ruten. Det er ganske mange parametre man skal ta høyde for, hvis man gjerne vil kunne regne ut hva som blir servert på flyet.

SASmad2

SASmorgenmad

[box style=’note’] Hva synes du om de endringene SAS nå gjør? Si oss din mening i vårt nett-forum som du finner på denne linken[/box]

 

[box style=’media’]Artikkelen var opprinnelig skrevet for bonusfeber.dk av Flemming Poulsen. Oversatt og tilrettelagt til norsk av Erling[/box]

Kommentar

  1. Frode sier

    Flyr primært UA på reiser vestover , pga status der og Million Miler programmet, men flyr også SAS LH innimellom… Det blir det slutt på nå, det at man må betale for vann/brus hos et selskap som SAS er altfor dårlig. Er jo betaling for Alkohol hos UA og, men får ihvertfall det du vil ellers. At maten skal «presenteres bedre» kaller jeg tåkelegging, er jo ikke akkurat noe konkret så blir nok som det er nå 🙁

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *