Slik blir det nye koronasertifikatet

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Det nye koronasertifikatet får to deler – en del for innenlands bruk og en for grensepassering i EU- og EØS-området.

Bruken av koronasertifikat i Norge er ennå ikke besluttet. Men Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Norsk helsenett og Direktoratet for e-helse jobber på spreng for å utvikle en løsning som skal være klar til å kunne brukes til to ulike formål.

Innenlands bruk og grensepassering

11. juni er koronasertifikatet klart til innenlands bruk, for eksempel på arrangementer eller pakketurer, avhengig av hva regjeringen bestemmer.

En EU-tilpasset versjon som vil gjøre det mulig å krysse grenser på tvers av EU- og EØS-området vil være klar til slutten av juni.

Denne typen visning i to ulike deler er lignende som Danmark har valgt for sitt Coronapas.

Personvern viktig

Grunnen til å dele opp koronasertifikatet i to ulike deler er å sikre at brukerne ikke gir fra seg mer informasjon enn nødvendig. Ved innenlands bruk vil det sjelden være bruk for å gi fra seg mer informasjon enn at koronasertifikatet er gyldig. EU krever mer informasjon for kryssing av grenser, som for eksempel vaksinasjonsdato. Derfor har prosjektet lagt opp til en utvidet del av koronasertifikatet til denne bruken.

Ikke-digitale brukere

Koronasertifikatet ligger på Helsenorge.no, og kan vises ved kontroll, lastes ned på mobil eller skrives ut fra disse sidene.

Brukere som ikke har tilgang til Helsenorge.no kan gi fullmakt til andre for å skrive ut koronasertifikatet.

Vi jobber også med en løsning for å få tilsendt utskrift for de som ikke bruker mobil, nettbrett eller PC, men denne er ennå ikke klar.

Egen app for kontroll

Prosjektet utvikler også en egen teknisk løsning for kontroll av koronasertifikatet som kan brukes ved grensepassering eller ved eventuelle arrangementer eller annen bruk regjeringen vil beslutte for nasjonalt nivå.

Les mer om koronasertifikat på Helsenorge.

Kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *