TIPS: Endringer i norske pass

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Ved innføring av nytt saksbehandlingssystem for pass og nasjonalt ID-kort fra høsten 2017 vil det ikke lenger være mulig for saksbehandlere å overskrive eller overstyre opplysninger fra Folkeregisteret.

Dersom du ikke har rukket å registrere det nye etternavnet ditt, får du ditt gamle navn i det nye passet, tipser reisebloggen The Travel Inspector.

Politidirektoratet bestemte tidligere i år at de som har fått utstedt pass med «ukjent» fødested kan få nytt pass med fødested angitt med fødeland. De slipper å betale gebyr, og forholdet skal anses som en reklamasjon.

Regler endres

I 2015 presiserte direktoratet at fødested skal dokumenteres. Dette førte til at flere søkere ble sendt fram og tilbake mellom Folkeregisteret og passmyndigheten. I mars i år ble det derfor understreket at opplysningene i registeret skal dokumenteres. Hvis ikke skulle det stå «ukjent».

Den nye praksisen førte til sterke reaksjoner fra norske statsborgere, men som ikke er født i Norge.

Det kommer flere passendringer neste år og direktoratet vil arbeide videre med å vurdere om fødestedet angitt som fødeland er den beste løsningen på lang sikt.

Kilde: NTB

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *