Coronaviruset påfører flyselskapene milliardtap

SAS kutter i rutene og dropper Hongkong på grunn av Coronaviruset

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

The International Air Transport Association (IATA) offentliggjorde før helgen sine første estimater på de økonomiske konsekvensene av Coronaviruset COVID-19 for luftfartsindustrien.

Det er ingen tvil om at Coranaviruset har rammet reiselivsbransjen hardt. Spesielt har luftfarten og flyselskaper som flyr i eller til Sørøst-Asia fått merke en drastisk nedgang i etterspørselen. IATA har regnet på de økonomiske konsekvensene av virusutbruddet og forventer at etterspørselen kan synke med så mye som 13% Asia- og Stillehavsregionen. Siden regionen i utgangspunktet var forventet å ha en vekst i flytrafikken på 4,8%, ser man nå i stedet en nedgang på 8,2% sammenlignet med fjoråret.

Verst for Kina

Dersom prognosene stemmer vil dette innebære 27,8 milliarder dollar i tapte inntekter for flyselskapene i Asia- og Stillehavsområdet i 2020. Verst blir for de kinesiske flyselskapene. Bare i det kinesiske innenriksmarkedet forventes det et tap på nesten 13 milliarder dollar.

I det samme scenarioet forventer IATA at flyselskap utenfor regionen vil tape rundt 1,5 milliarder dollar, forutsatt at nedgangen i etterspørsel vil være begrenset til det kinesiske markedet. Totalt sett vil den globale etterspørselen med 4,7%, noe som tilsvarer tapte inntekter på rundt 30 milliarder dollar.

Skulle imidlertid omfanget av Coronaviruset øke betydelig utenfor Kina, vil konsekvensene naturlig nok bli mye verre.

China Southern Airlines Airbus A321
Kinesisk flyselskap vil bli verst rammet av Coronaviruset. Foto: News room / Pixabay 

Basert på erfaringer fra SARS-utbruddet i 2003

Estimatene fra IATA er basert på erfaringer man gjorde seg under SARS-utbruddet i 2003. Den gangen falt etterspørselen i flytrafikken raskt i løpet av periode på seks måneder, etterfulgt av en lik rask normalisering da utbruddet var over. Man antar at SARS forårsaket et fall i etterspørselen for Asia- og Stillehavsområdet på 5,1% for hele året.

– Dette er utfordrende tider for den globale luftfartsindustrien. Å stoppe spredningen av viruset har høyeste prioritet. Flyselskapene følger anbefalingen fra Verdens helseorganisasjon og offentlige helsemyndigheter for å holde passasjerene trygge, verden koblet sammen og spredningen av viruset i sjakk, sier generaldirektør i IATA, Alexandre de Juniac.

Forsidefoto: _freakwave_ / Pixabay 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *