Den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Noe av det man definitivt bør få med seg i løpet av en tur til Sør-Korea, er et besøk til DMZ (Demilitarized Zone). Dette er en nøytral sone mellom de to landene hvor man får muligheten til å krysse grensen og, teknisk sett, sette sine føtter i Nord-Korea. Slike turer tilbys av mange sørkoreanske turoperatører og kan forhåndsreserveres på internett, og hos de fleste kan man velge å betale ved oppmøte. Turselskapene tilbyr ulike pakker med besøk til tunneller og diverse. For min del var det kun «Panmunjom-tour» som var interessant. Dette er turen som lar deg krysse grensen.

Avreise fra Seoul var satt til 08:50. Jeg møtte spent opp på Lotte Hotel hvor mange av turselskapene holder til. Her ble pass og antrekk sjekket og betaling utført. Pass på å følge dresskoden. Det er for eksempel ikke tillatt med hullete jeans, t-skjorter og flip-flops, ei heller klær med militærmotiv (shocking, I know…).

De avskogde fjellene på nordkoreansk side
De avskogede fjellene på nordkoreansk side
Dokumentet som måtte signeres. Flott at de leverer det ut på bussen, slik at man ikke har noe valg...
Dokumentet som måtte signeres. Dette blir delt ut på bussen, så man har egentlig ikke annet valg enn å signere…

Bussturen til grensen og JSA (Joint Security Area) tok kun 1 time. Her ble pass og antrekk sjekket av en militærvakt før vi fikk fortsette inn mot Camp Bonifas. Etter en halvtimes briefing med litt historikk og litt «vestlig propaganda», var det klart for å besøke konferanserommet. Før vi fikk lov til å gå ut på plassen foran grensen, ga vår guide klar beskjed om at vi ikke måtte vinke, peke, gjøre grimaser eller andre ting som kunne sees på som provokasjon fra nordkoreansk side. Guiden vår fortalte oss at siden vi ikke kunne gjøre noe av dette, brukte nordkoreanske guider dette i sin propaganda ovenfor sine turister. De fortalte sine turister hvor strengt og undertrykt Vesten var, siden vi «ikke hadde frihet til å vinke» osv, osv. Om det stemmer, vet jeg ikke, men det høres jo unektelig ut som noe nordkoreanske myndigheter kan dikte opp…

Selve konferanserommet er bygget slik at en halvdel av bygget ligger på hver side av grensen. På denne måten har turister mulighet til å gå over på den nordkoreanske siden. Etter litt venting ble vi endelig sluppet inn i bygget. Det ble fortalt en artig historie om hvilken side som hadde med seg det største flagget, også ble det tid til litt bilder. Jeg syns tiden vi fikk inne i konferanserommet var litt snau, men dette var jo noe som ikke guiden vår hadde noe kontroll over.

Legg merke til den nordkoreanske soldaten som er ute og holder utkikk på oss
Legg merke til den nordkoreanske soldaten som er ute og holder øye med oss
En av vaktene på sørkoreansk side
Vaktene på sørkoreansk side gjemmer selv halvveis bak byggene
Konferanserommet vi fikk lov å gå inn i
Konferanserommet vi fikk lov å gå inn i

 

SAM_2301
Innsiden av konferanserommet
SAM_2304
Denne karen passet på at ingen rømte over til Nord-Korea. Likely
Vår guide forklarte at soldatene brukte solbriller for å unngå øyekontakt med soldater fra nord
Vår guide forklarte at soldatene brukte solbriller for å unngå øyekontakt med soldater fra nord

 

Grensen er markert med en betong«slab»
Grensen er markert med en betong«slab», som kan sees midt på bilde

Det neste på planen var å kjøre forbi «The Bridge of No Return». Ikke helt det store, men man fikk da sett det også. Resten av turen inkluderte et stopp ved «Freedom Bridge» og en koreansk lunsj (dvs. Kimchi).

SAM_2317
Stedet for «The Ax Murder Incident»
SAM_2321
«The Bridge of No Return»
IMG_1722
Siden dette er en turistattraksjon så fantes det følgelig også en suvenirsjappe. Dette var noe av det nordkoreanske alkoholutvalget de hadde å by på. «Gun bae!»

Turens høydepunkt var, uten tvil, å få besøke konferanserommet og det er noe jeg absolutt vil anbefale. Selv om alt det andre ikke nødvendigvis er så interessant, så er muligheten til en «snarvisitt» til Nord-Korea verdt det.

IMG_1742
Imjingak park med noen monumenter og utsikt mot «Freedom Bridge»
IMG_1731
Bånd med ønsker påskrevet
IMG_1738
«Freedom Bridge»
IMG_1743
Monoment

[box style=’info’] Quick facts:

Pris: Via tourdmz.com betalte jeg 77.000 KRW, som er ca. 450 NOK. Dette inkluderer også lunsjen.

Hvor kan jeg bestille dette?: Et raskt googlesøk på «dmz tour» gir mange treff på ulike turoperatører som tilbyr guidet tur til grensen. Selskapet jeg benyttet tilbyr også guidede turer på lørdager.

Ulemper: Turer kan bli avlyst eller avbrutt hvis uventede situasjoner oppstår. I slike tilfeller opererer de fleste turoperatørene med en «No Refund» policy. Anbefaler at man sjekker, på forhånd, om det er planlagt noe statsbesøk eller liknende, for da vil turer ofte ikke være mulig å gjennomføre.

Fordeler: For meg, så var dette noe unikt og det er morsomt å tenke på at man «har vært i Nord-Korea»[/box]

[box style=’note’]Har du noen spørsmål om turen eller lurer på andre ting angående Seoul, så kan dette diskuteres i vårt forum. Klikk her[/box]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *