Fra forblåst holme til paradis, vi besøker Flor og Fjære

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Fra forblåst holme til paradis på et par tiår. På øya Sør-Hidle som bare ligger 20 minutters båt tur fra Stavanger finnes et frodig og fargesprakende tropisk hageanlegg. Det hele startet i 1965 da Åsmund og Else Marie Bryn kjøpte husmannsplassen Mangela på øya. Planene var helt enkel, et landsted hvor helger og somre kunne nytes i stilhet. Men ting endret seg.

Det første som ble plantet var masse sitkagran som skulle gi ly for vinden. Neste prosjekt for Åsmund var å lage et lite hageområde for å lokke sin kone oftere ut på landstedet. Da Åsmund i 1987 sluttet å arbeide, begynte han å beplante et større område på hyttetomten, bare for å ha noe å holde på med. Stein var et byggemateriale som flittig ble benyttet, for Åsmund var «steingalen», forteller barnebarnet Endre Bryn spøkefullt, han er daglig leder og er vår guide for anledningen. Utover 1980 tallet tok Flor & Fjære form, og folk strømmet til. I begynnelsen var det forretningsforbindelser innen hage- og plantesenter bransjen, senere ble det mer kommersielt. Behovet for bevertning meldte seg og restauranten ble åpnet. Opprinnelig var eiendommen på 15 mål men er senere økt til 50 mål.

Når du ankommer øya innledes besøket med en guidet tur gjennom den vakre hagen som også inneholder eksotiske planter som palmer, bananplanter og sitron trær. Det gis enkle forklaringer på hvordan en har tenkt og senere planlagt når en har beplantet de ulike planteartene og Endre besvarer villig alle spørsmål som stilles. Rundturen i hagen gir god inspirasjon og en kan lett havne opp med egne hage planer etter et besøk her.

Vakre farger
Vakre farger

 

Hagen er tilvirket med inspirasjon fra ulike deler av verden og den er inndelt i ulike områder som blant annet Bonsaihagen, Rosehagen, Sypresshagen, kaktusåsen og Palmehagen for å nevne noen.

 

Ved Bonsaihagen
Ved Bonsaihagen

 

Det finnes ikke vann på øya, men det er laget kunstige dammer hvor man samler opp regnvann som deretter pumpes opp i større reservoarer. Et innfløkt nettverk av små sildrende bekker renner tilbake og bryter opp i hagen. Kombinasjonen av sildrende vann, deilige dufter og vakre synsinntrykk skaper en fantastisk atmosfære.

Nydelig kombinasjon av vann og planter
Nydelig kombinasjon av vann og planter

 

Etter rundturen i hagen tok vi plass i restauranten hvor kokke laget til André Mulder hadde tilberedt deilig mat. Her ble det først servert en fantastisk god fiskesuppe etterfulgt av hovedrett i form av en buffet med varme og kalde retter. Tilslutt ble en enkel dessert serveres. På varme sommerdager er det fristende å ta med seg både dessert,  kaffe og tilbehør ut i hagen eller ned ved brygga og bare nyte stunden og de deilige duftene som området byr på.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Det er Olav Bryn, sønn av Åsmund og far til Endre, som nå designer parken år etter år. Det arbeides hele tiden med nye planer og han bruker vinterhalvåret på å tenke ut nye kombinasjoner, finne nye planter og blomster og se etter nyanser som ikke er blitt prøvd før. På denne måten har Flor og Fjære alltid noe nytt å by på.

Et besøk til øya anbefales og passer godt for både fritidsreisene, firmaturer og vil uten tvil være et unikt avbrekk sammen med forretningsforbindelser.

For mer info, besøk Flor og Fjære sin hjemmeside.

 

Kommentar

  1. Jørgen sier

    Ja, jøss – dette er et flott paradis om en vil se 100% perfekte blomster og planter, perfekte anlagte stier og kunstige fossefall. Det er nesten som alt kunne vært laget av plast – og her kommer det som kan bli et problem for fornøyelsen etter noen minutters vandring rundt på øya. Alt er 100% perfekt, på kanten av grotesk og absurd. Det slo meg at hvis Walt Disney konsernet skulle lage et slikt anlegg hvor som helst i verden – ja gjerne midt i en tørr ørken – da ville det sett slik ut. Her lever tilsynelatende ingen insekter, det finnes ikke (observert i alle fall) dyreliv her. Ingen fluer, ingen sommerfugler eller spor av det som normalt finnes i på «øyer». Spør guidene hvor mye kunstgjødsel og kunstige hjelpemiddel som blir brukt her – og de svarer i alle fall ærlig. Det må være enorme mengder.Norske hager og norsk natur ser ikke slik ut. Ikke andre flotte parkanlegg jeg har vært på rundt i Europa heller for den saks skyld. Dette er Disney versjon av en park/øy som like gjerne kunne vært anlagt midt i Disneyland. Sikkert flott for amerikanere og annen masseturistindustri , men herregud – helt absurd for min del.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *