Vi lovet å komme tilbake til Emerson Spice Rooftop Tea House Restaurant med en litt mer detaljert beskrivelse av hele opplevelsen - og her kommer altså vårt lille restauranteventyr.
View attachment 45490
Veloppdragne som vi er, fulgte vi selvsagt oppfordringen om å komme tidlig - så da klokka var noen få minutter på 18 stod vi klare i resepsjonen og trippet. Og egentlig var det helt ok med litt god tid, for hotellet er i seg selv verd litt oppmerksomhet. Bygget ligger midt i Stone Town, noe som betyr at det selvfølgelig er i et gammelt hus med lokalt særpreg - og fritt for moderne bekvemmeligheter som heis og air-con. Både arkitektur og innredning bærer preg av at dette var huset til en rik handelsmann. Stilen er veldig typisk for området, og kan best beskrives som arabisk eleganse som møter klassisk kolonistil - her er det hvite eller lyse vegger, utskjæringer i mørkt treverk og mange vakre detaljer. Vi var heldige nok til å få titte inn i et hotellrom på veien opp, og kan konstatere at her føles det nok litt som å overnatte i 1001 natt, med luftige, fine rom som er individuelt innredet og har fått sine egne navn.
View attachment 45491
View attachment 45492
Men vi må innrømme, det var også ganske delilig å endelig komme opp den siste trappen, og stå på den luftige takterrassen og skue utover takene i Stone Town. Restauranten er ganske liten, med kjøkken i den ene enden og ca 10 bord med duker og servietter i vakre juveltoner. Kjøkkenet og omtrent halvparten av bordene er under et lite tak med vakre utskjæringer i treverk som «blonder» rundt kanten. Ettersom vi kom aller først kunne vi velge bord selv, men vi hørte selvsagt også på råd og satte oss omtrent mitt på langsiden, såvidt under taket. Så var det bare å slappe av, velge seg en drink og nyte utsikten. Sjefen gikk for en ginbasert Sunset Glow, mens madammen fikk den største Spice Island Ice Tea i historien. Ikke hadde de spart på alkoholen heller, så her var det bare å være varsom.
View attachment 45494
Menyen for restauranten fornyer seg hver dag ut fra tilgjengelige råvarer, men sjansen er stor for at du ikke har hørt om halvparten av av ingrediensene før uansett. Og det viser seg å være utfordrende nok å forsøke å oversette også - google translate kaster inn håndkleet rett som det er. Men ettersom vi vet at det stort sett er sjømat, og at det kan komme til å være litt krydder her og der, velger vi oss en flaske med Spier Signature Sauvignon Blanc 2017 fra Stellenbosch.
View attachment 45493
Første rett ut er Mwezi Mchanga, Sheli Sheli, Spice Chaza og Coconut Relish. Du husker hva vi sa om ukjente ord? Vi må innrømme at swahili ikke er vår sterkeste side, og vi må nok innrømme at vi ikke husker - eller forstod - alt hva kelneren forklarte heller. Men i alle fall fikk vi skiver av brødfrukt (Sheli Sheli) og kokos med en krydret saus til. Riktig godt var det også!
View attachment 45495
Neste rett inneholdt også noen språklige utfordringer, for nå var vi klare for Tuna Timbale, Garlic NyaNya Chungu og Pickled Carrots. Vel, gulrota skjønte vi. Og Tuna Timbale - tunfisk servert i små, runde «tårn» toppet med sprøstekt ett-eller-annet. Men NyaNya Chungu er altså en lokal grønnsak, visstnok en afrikansk variant av aubergine. Veldig godt, men kanskje ikke helt «sammenhengende» som matrett betraktet.
View attachment 45496
Halvveis i måltidet møtte vi noe vi i alle fall kjente igjen, selv om det var litt overraskende som kombinasjon; Lobster, Vanilla Sauce, Spiced Pumpkin og Wild Tembele Salad. Dette var helt klart madammens favoritt denne dagen, i alle fall! En nydelig grillet hummerhale lå på en salat av søtpotetblader (Tembele) med sitrusfrukt (muligens grapefrukt), og selv om vaniljesausen var søtlig, ble det ikke noe underlig «jammen skulle ikke dette være dessert»-smak likevel - bare en mild og god match. Et par kuber med bakt eller stekt krydret gresskar ga ekstra dybde til retten.
View attachment 45497
Deretter fulgte Kole Kole, Coconut Sauce, Tumeric Rice og Mbirimbi Achari. Kole Kole er en type fisk (en kirurgfisk, for den spesielt interesserte) som man normalt ville forbinde med saltvannsakvarium eller snorkling på tropiske rev - men tydeligvis kan den spises også. Her ble den servert med kokosnøttsaus og gul ris, med en spicy chutney ved siden av. Smaken var forsåvidt grei nok, og kunne minne litt om tunfisk eller sverdfisk. Likevel var munnfølelsen av fisken litt tørr, til tross for saus og chutney.
View attachment 45498
Og så til desserten, Passion Mango & Givré, StarAnis Pineapple og Nutmeg Tende. Givré er vel ment å være en sorbet, men her var det mer som en halvfrossen suppe - selv om den var veldig frisk og fin i smaken. Ananasen var blitt knall rød i fargen, og kombinasjonen med stjerneanis var meget vellykket. Muskat-kaken var en ganske klebrig affære, men smaken av muskat og sesam spilte fint opp mot ananasen.
View attachment 45499
Solen hadde for lengst funnet veien under horisonten og det var en silkemyk natt som ventet oss når måltidet var over. Ettersom Stone Town oppleves som en labyrint på dagtid, tok vi rett og slett ikke sjansen på å prøve å finne veien hjem selv, så vi ba pent om å få følge på veien gjennom de trange gatene tilbake til hotellet. Vel hjemme fant vi veien ut på en nattemørk terrasse der en aldri så liten flaske med godt nedkjølt pinot noir ventet på oss. Og så satt vi og slappet av og nøt tropevarmen mens bølgene slo mot stranda.
View attachment 45500
Vis alt...