En "kjettersk" tanke? ...hva med et CR900 selskap i Norge??

Tråd i 'Øvrige flyselskap' startet av Eddie47, 26. juli 2016.

 1. Eddie47

  Eddie47 1D

  Innlegg:
  2,224
  Likes mottatt:
  5,869
  Bonuspoeng:
  113
  Vi ser for tiden at mange "småfly" trafikkerer de fleste strekninger i Norge, F100, ATR72, Q400, CR900 .....

  Ida sier at det koster ca. 1/3 å operer en CR900 enn en B737, tenk om noen kommer på ideen om å sette opp et innenriksselskap med 50 (?) CR900 med høy frekvens på dagens norske rutenett i konkurranse med alle de etablerte selskapene?
  Kanskje vi på flere strekninger kunne fått raske og direkte flygninger fra både Mosjøen, Stord, Røros og alle de andre stedene til storstedene som Bergen, Tromsø, Oslo, Trondheim, Stavanger osv ...

  Alternativet kan jo være en variant av SAS - Cityjet .... hvor f.eks. Cityjet flyr alle SAS sine innenriksruter i et høyfrekvent rutenett ....

  Bare en sommertanke .....
   
  Petter B-C and Kjakan like this.
 2. Scandipendler

  Scandipendler Senior Medlem

  Innlegg:
  1,543
  Likes mottatt:
  1,766
  Bonuspoeng:
  113
  Så perpetuelt forsinket som CityJet er, så er det et eller annet som skurrer i høyfrekvensen, men utover dette, så er CRJ-rutenettet jo en interessant tanke. Men det er vel også et politisk spørsmål, all den tid det uansett er snakk om tunge statlige subsidier, som vel legger visse føringer og rammer for hva som er mulig og umulig.
   
 3. AndersB

  AndersB Reisende

  Innlegg:
  1,883
  Likes mottatt:
  1,035
  Bonuspoeng:
  113
  Selv om CRJ900 er et mindre fly enn 737/320 så trenger det fremdeles god banelengde så kortbane er ikke noe for dette flyet. (Eks. kan ikke CRJ brukes på London City, mens E170 og Q400 kan brukes der pga. bane og bratt inn/utflyging)
   
 4. Eddie47

  Eddie47 1D

  Innlegg:
  2,224
  Likes mottatt:
  5,869
  Bonuspoeng:
  113
  Ja hvorfor ikke brasilianske (E170) småjet?
  Kanskje det kreative mennesket fra Sokna allerede er på tanken? ideelle fly for regional trafikk i Finland, Norge, Danmark, Sverige og Storbritannia .... ?

  (Sokna er forhåpentligvis det siste stedet i Norge som får til en knekk på motorveien i forsøk på å redde en lokal kafé.)
   
 5. Ida

  Ida Spoiler mixer

  Innlegg:
  3,420
  Likes mottatt:
  2,882
  Bonuspoeng:
  113
  Vel, med tanke på cross-wind limitations, og det fsktum at crj900 ikke brukes nord av trondheim for en helt konkret årsak.... Så virker ideen noe dødfødt.
   
 6. kaijoar

  kaijoar Bonusnisse

  Innlegg:
  340
  Likes mottatt:
  399
  Bonuspoeng:
  63
  Hva er den helt konkrete årsaken? Og er det stor forskjell på CRJ900 og B737 når det kommer til crosswinds? :)
   
 7. AndersB

  AndersB Reisende

  Innlegg:
  1,883
  Likes mottatt:
  1,035
  Bonuspoeng:
  113
  Googlet tall: 36kts for B738 vs 27kts for CRJ900 ved tørr bane.

  CRJen har lavere max demonstrert crosswind, og trenger også lenger bane enn 737en ved landing (iflg. noen tall jeg fant), så eks. ved "normalt høst-/vintervær" regn/snø og vind så vil den komme en del dårligere ut.
   
  Ida liker dette
 8. Wiolenze

  Wiolenze Senior Medlem

  Innlegg:
  824
  Likes mottatt:
  589
  Bonuspoeng:
  93
  Er vel ett selskap som hovedsakelig opererer innenriks med små propellfly allerede, men vet ikke om det går all verden siden de har fly parkert midt i sommerprogrammet....
   
 9. Ida

  Ida Spoiler mixer

  Innlegg:
  3,420
  Likes mottatt:
  2,882
  Bonuspoeng:
  113
  Stemmer nok, jeg har ikke detaljene, vet bare at CRJ900 må gi opp lenge før B737. CRJ900 er ikke bygget for å fly inn fjord og mellom fjell i polare lavtrykk.

  I tillegg må vi huske på at lufthavner som Tromsø, Alta, Harstad og litt sådär er krevende lufthavner med veldig bratt innflyvning og veldig spesielle operasjonelle prosedyrer i vintermånedene. Som jo, som kjent, er ganske mange av oppe i nord. Du kan ikke sette en nyutdanna tilfeldig latvier som pilot til å fly opp til Tromsø i Desember, med mørketid og polare lavtrykk. Ikke er det lovlig heller. Det krever at pilotene er godt kjent på lufthavnene, har de riktige kunnskapene og er i stand til å ta gode valg hvis de på diverte til en annen lufthavn.

  Et annet aspekt per dags dato er at cityjet kontrolleres fra et separat operational control center. Dette betyr at det er svært vanskelig å få orden hvis det blir krøll på linja, fordi de som har kontroll på hvor og nårtid alle flyene er her og der, sitter i Dublin. Og flyene flyr i Norge. Dessuten er det ikke alle utleninger som er helt i vater når det gjelder norsk geografi. Selv om Bergen og Stavanger ligger nært på kartet, betyr det ikke at det er kort reiseveg mellom byene via landjorda. Ei heller er Tromsø og Alta nært hverandre, selv om det kan virke slik på et kart. For passasjerenes beste er det viktig å ha mennesker både i lufta og på bakken som forstår norsk geografi, vær, og forhold.

  Summa summarium er at jeg er råglad vi har de små grønne og de store blåhvite til å fly oss hjem til jul, for uten de så hadde det ikke vært så god regularitet når det stormer som verst. Alle kan fly på en CAVOK-dag i Juli. Men det er ikke CAVOK og solskinn når vi i nord skal hjem til jul.
   
 10. RoadKing

  RoadKing Senior Medlem

  Innlegg:
  5,906
  Likes mottatt:
  6,315
  Bonuspoeng:
  113
  Men kjøre tungt lastet vogntog med speilblanke dekk og utslitte bremser på vinteren, det får de lov til... Utrolig verden.
   
  AndersWE liker dette
 11. watchaddicted

  watchaddicted Reisende fant

  Innlegg:
  846
  Likes mottatt:
  1,394
  Bonuspoeng:
  93
  Ja, det er sykt! Glemmer ikke den gangen jeg fikk en sånn over i min kjørebane og måtte hive meg i grøften for å unngå katastrofe..:confused::mad:
   
  RoadKing liker dette
 12. Are

  Are EBD - Eurobonusekspert? InsideFlyer Ambassadør

  Innlegg:
  8,871
  Likes mottatt:
  9,768
  Bonuspoeng:
  113
  Det er en interessant tanke.
  Widerøe flyr jo andre ruter enn SAS og Norwegian så mulig det ville vært marked for noe.
  Vet ikke hva behovet mellom de mellomstore byer er, så høy frekvens selv med små fly kan bli overkill.

  Samtidig, interessant om det er marked for flere mellomstore byer til utlandet. Widerøe kuttet en del av frekvensen på krs-cph. Når jeg har tatt den har det vært ganske fult.

  Vi hadde en kort stund vårt eget flyselskap i Kristiansand. Fly nonstop. Det gikk ikke så godt, men frekvensene var begrenset med 1 fly..

  Hva er driftskostnadene med F100/E195 eller noe slikt sammenliknet med 737/Q400? Vil de kunne gjøre en god jobb på det norske nettet?
   
 13. Eddie47

  Eddie47 1D

  Innlegg:
  2,224
  Likes mottatt:
  5,869
  Bonuspoeng:
  113
  Frekvensen må jo selvsagt tilpasses behovet .... ikke som da SAS og Braathens fløy vinge mot vinge mellom Oslo og Bergen/Stavanger/Trondheim på -90 tallet hvor det aldri var mer enn 30 min mellom hver avgang ....
  Se bare på flytogets suksess .... faste avganger og punktlighet ... hver dag hele uka (med litt avvik i helger og ferier)
   
 14. RoadKing

  RoadKing Senior Medlem

  Innlegg:
  5,906
  Likes mottatt:
  6,315
  Bonuspoeng:
  113
  KLM benyttet vel en mindre Fokker da de startet opp TRD - AMS, har vel i dag utvidet til 2 avganger hvorav en med Fokker og en 737 tror jeg.
  Så jeg vil tro at det er besparelser ute og går.

  Apropos SAS, Braathens og TRD <> OSL, jeg husker da den værste krigen gikk med ColorAir på banen og. Herre min, det gikk oftere fly mellom TRD og OSL enn det gikk buss fra der jeg bodde og til Trondheim sentrum. Det måtte jo gå galt. Men jeg mener også å huske at den gangen var vel trafikken mellom de to byene den høyeste i europa. Egentlig utrolig, men det sier jo også sitt om hvor lite valg vi har her til lands med dårlig infrastruktur både på vei og bane.

  Det er ganske bra dekning i dag og, men ikke i nærheten av den gangen. Merkes spesielt i at det går ikke så sene avganger lenger.

  Litt synd på Sunde og satsingen hans, Colorair var et friskt pust, men han må jo oppleve det som urettferdig i ettertid. De tapte så det sang pga bonussystemene til Braathens og SAS. I kjølvannet var Colorair dundrende konkurs, Braathens lå med brukket rygg og ble fritt vilt for SAS.

  Da Kjoser'n fikk strupa bonuspoengene innenlands kunne han neppe ha fått en bedre start, fordi Sunde brøyta vei.
   
  kaijoar liker dette
 15. Petter B-C

  Petter B-C Senior Medlem

  Innlegg:
  883
  Likes mottatt:
  973
  Bonuspoeng:
  93
  At WF kutta den profitable CPH-ruta er for meg ei gåte... Kan ha vært noe dårlig belegg gjenbruk dagen etter som ble vanskelig inntektsmessig med overnatting av crew etc. eller en annen god grunn. Hadde vært interessant om noen her inne visste hvorfor?

  En annen ting jeg ikke skjønner er hvorfor ikke WF eksperimenterer med litt mer spennende utenlandsruter fra en eller annen norsk by. Kanskje en latterlig tanke, men hvorfor ikke kjøre KRS-LCY? Eller trekantrute KRS-LCY-CPH/CPH-LCY-KRS? Såvidt jeg har skjønt så er LCY en ypperlig flyplass å fly til/fra sånn turnaroundmessig også.

  De har jo prima fly til det. Fly Nonstop fikk jo slots men kan jo være det er stappfullt der idag og helt umulig å trøkke inn flere? Men i motsetning til Nonstop så har jo WF overskudd og attpåtil fly på bakken. Her i sør har vi et utrolig magert flytilbud og jeg kan ikke se for meg hvem av WFs konkurrenter som på rask tid ville kunne respondere på ei LCY-rute og klare det lave driftskostnadsnivået som Q400 har.
   
  Kjakan liker dette
 16. AndersB

  AndersB Reisende

  Innlegg:
  1,883
  Likes mottatt:
  1,035
  Bonuspoeng:
  113
  SAS forsøkte CPH-LCY en periode med Q400, de fikk det ikke til å gå rundt. De fløy også OSL-LCY med Avro uten at det funket i lengden.

  Det kan hende jeg husker feil, men tror ikke Q400 kunne gå fullastet fra LCY til CPH, evt. at det var så marginalt at de måtte begrense ved dårlig vær el.l. (det er sterke begrensninger inn/utflyging på LCY).
   
 17. Eddie47

  Eddie47 1D

  Innlegg:
  2,224
  Likes mottatt:
  5,869
  Bonuspoeng:
  113
  De sene avgangene var i stor grad subsidierte/betalte avganger av Posten ( Posten og SAS var begge eid av Samferdselsdepartementet).

  SAS sin Cargoavdeling i CPH ble for "grådig" og trodde de var monopolister og tapte et cargovolum på 350 - 400 MNOK til West Air ...

  Det var mange andre strukturelle grunner også ...
   
  RoadKing liker dette
 18. Ida

  Ida Spoiler mixer

  Innlegg:
  3,420
  Likes mottatt:
  2,882
  Bonuspoeng:
  113
  Har du en kilde på at SAS Cargo ble "grådig" (dine ord)?

  For West Air og Posten er en story jeg kjenner godt til, og som har generelt lite med SAS å gjøre.
   
 19. Eddie47

  Eddie47 1D

  Innlegg:
  2,224
  Likes mottatt:
  5,869
  Bonuspoeng:
  113
 20. Eddie47

  Eddie47 1D

  Innlegg:
  2,224
  Likes mottatt:
  5,869
  Bonuspoeng:
  113
  Chrisbgg liker dette

Del denne siden