Så er det avgårde igjen på nok en liten norgesferie med familien, med sporadisk og spontant reisebrevskribling underveis. Grunnet coronashaiten er vi på plan B for sommerferie og reiser innen rikets fire vegger. Når det er sagt så prøvde jeg samtidig å se hvor langt det er mulig å komme seg innen Norge, så da ble valget lett. Ungene er ikke spesielt oppglødde da de mener turen vi hadde til Longyearbyen i november i fjor var «worst trip ever!». Jeg har prøvd å forklare at vi ikke vil få minus 18 grader denne gangen, men de er ikke overbeviste enn så lenge. OSL er fortsatt som en spøkelsesby, og spesielt området etter passkontrollen har jeg aldri sett så tomt før. Grått og trist her på OSL i dag, men over skyene skinner forhåpentligvis sola, og nå er det snart opp i lufta igjen
Relativt begivenhetsfri flytur med SAS opp til det Svalbard. Innflyvningen var imidlertid spektakulær, og vel verd slitasjemerkene bak øra etter to og en halv time med ansiktsmaske på flyet. Ombord bestod servering av ett stykk antibac klut og en flaske vann, altså bedre enn ingenting...
Dæven! Har De fløyet SAS LUX (sørvisklassen som formodentlig tar over for SAS PLUS)? Ser fram til tekst og bilder fra Spitsbergen. God tur!
Hvis de kan levere ut en flaske vann, hvorfor kan de da ikke også levere ut en boks øl? Spør for en venn...
Så lenge det ikke er Corona burde det i teorien gå bra skulle en mene, men tungtveiende smittevern (host.. økonomiske) hensyn tilsier tydeligvis noe annet
Fra LYR og inn til byen var det en kjapp tur med flybussen. Ungene ble litt nervøse når den spøkefulle sjåføren kom på høyttaleren og proklamerte at turen ville ta to timer og førti, men det hadde trolig vært en lengre kjøretur enn de har asfaltert vei her. Første stopp på veien var ved universitetet. Sjåføren ble her litt overrasket over at ingen gikk av da det tydeligvis var reisende som hadde bedt om å bli sluppet av her. Etter to opprop kom en nølende fyr fram i bussen og sa han skulle til universitetet i byen, «This is the town!» svarte sjåføren og pekte utover bebyggelsen rundt. På Radisson BLU ble vi innkvartert på samme rom som ved siste ekspedisjon, noe som falt i smak hos alle (selv om hotellet fortsatt ikke hadde skrudd fast støpsel i veggen som også hang og dinglet ved siste besøk). Etter å ha blitt trygt innkvartert på hotellet bar det bort på Lompensenteret hvor fruen fikk tjent opp en masse points på AmeX via innkjøp av ny sporty outfit. Kald Svalbard IPA på Kroa gjorde imidlertid at også far fikk landet og komme til hektene i det arktiske miljø.
Første aften i Longyearbyen og Huset måtte testes. Vi har tidligere vært innom, men da bare i bistroen. I dag skulle restauranten og tasting menyen testes. I og ned at vi reiser med unger så er en slik smaksreise å pushe lykken, men vi hadde avtalt med stedet at de kunne få mat fra bistromenyen, samt hadde fullladede iPader og hodetelefoner i beredskap. Nedenfor følger en haltende beskrivelse av hva vi fikk og spise. Vi så aldri noe. Skriftlig ment og maten ble presentert på engelsk, så noen detaljer gikk meg nok hus forbi... Gildet startet med litt Hus-bakte surdeigsrundstykker og smør. En veldig bra start som også ungene hugget innpå. Så en liten starter, kongekrabbesuppe som var utrolig god. For den yngre garde ble det laks med smørkokte poteter, erter og hollandaise Jeg smugsmakte litt på dette også og kan bare si at det var helt fantastisk. Neste rett for oss voksne var krepsehale, servert åpen sitroncurd med lakserogn, syltet rabarbra og fritert grønnkål. Også krepsen satt som et skudd og vi var begge fornøyde. Neste rett ble litt mer utfordrende. Ringsel, raskt stekt, servert med eplebåter og en eplevinagrett. Jeg må innrømme at ingen av oss har den største erfaringen når det kommer til selkjøtt, men her slet vi litt med å få smakene til å passe ganen, dog usikker om det skyldes gjestene eller kokken. Neste rett var rypebryst. At dette ble servert med fiskebestikk gir en indikasjon på mørhetsgrad. Tilbehøret, puré av karamellisert løk, gulrutpuré og purre kokt i olivenolje og raskt svidd på grillen gjorde dette til en mektig smaksopplevelse. Etter rypen gikk vi tilbake til fisk, nærmere bestemt torsk, souse vide tilberedt og servert med hollandaise, eple, og karamellisert løk. Godt, men ikke helt avbalansert i smaksbildet etter mine preferanser, kunne droppet eplet og heller kjørt på med mer sitron k sausen for å få opp syre og heller fått noe salt på tallerkenen i stedet. Når vi var kommet til torsken glemte jeg selvsagt å ta bilde. Så neste visuelle glimt er fra siste av hovedrettene. Siste kjøttrett på menyen var reinsdyr, servert med biter av rødbeter og sopppuré. Dessverre var kjøttet vi fikk helt rått, dvs varmebehandlet i ca ti sekunder på én side, så det ble sendt tilbake. Neste forsøk var bedre, men denne retten var uansett ikke noen høydare for oss. På dette stadiet i måltidet begynte det å bli lavere batteri på ipadene til ungene og husfreden begynte å bli truet, så vi valgte å kaste inn håndkleet og stoppe moroa før desserten. Samlet sett kan en vel si at meningene er litt splittet etter besøket på Huset, noen av retten satt som et skudd mens andre igjen ikke traff blink for oss.
I dag, torsdag, har vi vært ute å kjørt ATV her på Svalbard. Neste tjue grader, vindstille og skyfritt så rimelig varmt å kle på seg scooterdresser. Men for en opplevelse å kjøre innover Adventdalen i sommerværet! Ungene poserer på hver sin ATV, men er egentlig litt sure pga at niåringer ikke får lov til å kjøre selv.... Så flere reinsdyr underveis og kjørte veien opp fjellsiden ved gruve 7 for en strålende utsikt utover dalen og fjorden. På vei tilbake til Longyearbyen stoppet vi innom en av hundegårdene og fikk hilse på noen månedsgamle huskyvalper. Approvaltating fra ungene gikk med ett i været for hele utflukten!
Valpefoto hevar alle reisebrev nokre hakk, så eg forstår godt at ungane vendte tommelen oppover etter å ha møtt eit par slike pelsdottar Herleg å sjå bilete frå Svalbard, hald fram!
Fredag morgen, etter frokost på hotellet, ble vi hentet av Tommy fra Arctic Husky Travellers som skulle ta oss med ut på tur. En kjapp kjøretur ut i Bolterdalen og vi ble kledd opp for hundekjøring, og fikk hilst på bikkjene hans igjen. Været var litt skyer fra morgenen av men klarnet delvis opp utover dagen slik at vi fikk noen flotte inntrykk av naturen. Forventningsfulle hunder klare til å trekke avgårde På vei innover tundraen Nedkjøling og drikkepause for bikkjene underveis Etter en rundtur på ca 12 km var vi tilbake i hytta, hvor vi fikk lapskaus og lysbildeshow fra Iditarod og Nordpolen. Med litt mat og kaffe på tanken tok vi en liten rusletur i nærområdet og tittet på gamle hvalbein fra siste istid, som har blitt vasket ut av bekken. Kom også over denne karen som har vært her vesentlig kortere tid, men dom var en påminnelse på at naturen her i nord kan bære tøff. Før vi vendte tilbake til byen fikk også gutta testet litt blinkskyting med luftgevær og luftpistol, dette var bokstavlig talt midt i blinken! På vei tilbake til byen stoppet vi ved den gamle flystripa og så på vraket av et tysk JU 88 fly som ble ødelagt under 2. Verdenskrig.
Dag tre på Svalbard og vi skulle egentlig ut med båt for å se på hvalross. Tåka har imidlertid seget inn over natten. Fra dette: Til dette: (to reinsdyr gjemmer seg her om noen har skarpe øyne) Så båtturen ble avlyst. Kanskje like greit da vi trolig bare ville hørt og luktet hvalrossen i denne suppa. Så da ble det en rolig formiddag på hotellet i stedet. Følger med på flytrafikken og lurer på om SAS fra Oslo kommer seg ned, de er nå på tredje runde mens de avventer at tåka skal bli lettere (antar det ikke er satt i kø på grunn av trafikkbildet inn til LYR)
Vel råka lettet heldigvis etterhvert ig SAS kom seg på bakken etter fem strafferunder. Vi holdt oss trygt på bakken vi også og tuslet over til Barentz pub for lunch etterhvert. Jeg støttekjøpte en Corono som motvekt mot ufortjent dårlig rykte, og fikk en god porsjon deilige kyllingvinger, mens fruen fikk en gigantisk porsjon kyllingsalat.
Med lunch innabords ruslet vi ned til Svalbard Museum. De to reinsdyrene som tidligere på dagen hadde gresset hadde dessverre flytter seg, så de så vi ikke noe til. Svalbard Museum var fint for en liten innføring i historie, geologi, flora og fauna i området, og vel verd et besøk om en har en times tid å slå ihjel i Longyearbyen.
Været endrer seg fort her u det høye nord, og denne gang heldigvis til vår fordel! Skyene har blåst bort, blå himmel og strålende sol igjen, nå skal vi ut og fiske, blir artig - oppdatering følger
Vi var så heldige at Tommy fra Arctic Husky Travellers kunne ta med familien ut for en fisketur på Isfjorden når tåka hadde lettet. Dresset opp for båttur, selv om det slettes ikke var så kaldt her i nord at det er noe å sutre for. Ungene fikk hver sin fisk, litt forskjell på størrelse men det teller etter sigende ikke så mye Lyren som var dagens største fangst gikk raskt i panna når vi kom på land igjen, kortreist og egenfanget mat smaker ofte best Stor takk til Tommy og Arctic Husky Travellers for uforglemmelige og flotte opplevelser her på Svalbard, om noen skal opp hit og har tenkt seg ut i naturen med bikkjer kan vi på det varmeste anbefale denne gjengen!