Reisebrev: Hva er det de driver med i Trondheim, tro?

Tråd i 'Reisebrev' startet av jgroneng, 27. nov 2019.

  1. lMartin

    lMartin Jeg var ung og trengte poengene! Moderator

    Innlegg:
    1,977
    Likes mottatt:
    6,312
    Bonuspoeng:
    183
    Blir vel Egon i kveld da? Trondheim store stolthet :D
     
    SAJblue, Sunnfjordingen, Earl and 6 others like this.
  2. jgroneng

    jgroneng Fastboende

    Innlegg:
    5,329
    Likes mottatt:
    17,984
    Bonuspoeng:
    293
    Tror nok en middag på Fagn gir mer poeng enn på Egon :)
     
    Kristian, Hanen, drsyk and 1 other person like this.
  3. jgroneng

    jgroneng Fastboende

    Innlegg:
    5,329
    Likes mottatt:
    17,984
    Bonuspoeng:
    293
    Inn i en trang bakgate i Trondheim, en mørk kveld helt i slutten av november - og hva finner vi der? Oj, se - en stjerne!

    953E3F51-FAE8-48AF-B1F8-9B15D6916A99.jpeg

    0BA20E2A-A910-42C4-B18C-60202D135E25.jpeg


    Fagn er norrønt for å ta i mot med glede, og det er nøyaktig det vi har tenkt å gjøre. Innenfor den litt anonyme døren klatrer vi opp en bratt trapp til 2.etasje, der det er en trivelig liten lobby/bar. Det viser seg at det er restaurantsjefen selv som står bak baren, og han lurer på om vi kanskje kunne tenke oss en liten aperitiff før maten?

    415C1C65-8876-4A74-A18E-C8FF53BCCE9D.jpeg

    Vi takker selvfølgelig ja, en dry martini før middagen føles slett ikke feil. Og restaurantsjefen er trivelig selskap, og forteller litt både om den lokale ginen (Granskauen) og Bob Marley som titter ut på verden fra hjørnet av baren. Sistnevnte har visstnok fulgt gründeren av Fagn i årevis, men samboeren hans synes ikke den er pen nok til å ha i stua hjemme...

    E6ACBA97-CF05-446F-85DC-21514ABCA167.jpeg

    Fagn har to «deler», en bistro innenfor baren i andre etasje der du kan få litt enklere retter til snille priser, og en fine dining restaurant i første etasje der du kan velge mellom liten (10 retter) eller stor (20 retter) smaksmeny. Du får ikke ekstrapoeng for å gjette hvor vi hadde tenkt oss...

    C00C722A-B83B-4827-8DBA-3642C9DBF44D.jpeg

    Da aperitiffen var tømt ble vi hentet ved baren og fulgt ned en ny trapp, til restauranten i første etasje. Her er bordene dekket og klar for kvelden, og hyggelige kelnere smyger seg mellom bordene med viner og nydelige småretter. «Vår» kelner begynner med å fortelle litt om Fagn - og til og med hvor toalettene er, det er første gang vi har opplevd at noen forklarer før man faktisk trenger det og spør etter det. Og så fort vi har fått vår andre aperitiff (selvfølgelig skal vi ha champagne!), en rosé fra Henriot, begynner måltidet.

    79ED634A-AAB3-4844-B79E-4E590AAAC0C3.jpeg
     
    Avixlo, SAJblue, funkenstein and 23 others like this.
  4. drsyk

    drsyk Dr. Bonusnisse

    Innlegg:
    6,825
    Likes mottatt:
    21,415
    Bonuspoeng:
    293
    Dette starter meget bra:)
     
    jgroneng liker dette
  5. Arvid1410

    Arvid1410 Veteran

    Innlegg:
    1,567
    Likes mottatt:
    7,025
    Bonuspoeng:
    183
    I Trondheim heter det vel strengt tatt "veit" og ikke bakgate... ;)
     
  6. RoadKing

    RoadKing Helt hekta

    Innlegg:
    16,310
    Likes mottatt:
    33,881
    Bonuspoeng:
    293
    Utrolig artig å lese om folk som drar til hjembyen min for å ete :)
    Hvor mange Michelen restauranter er det i Bergen @Eddie47 ? ;)
     
    Kristian, Eddie47, drsyk and 3 others like this.
  7. OttoL

    OttoL Veteran

    Innlegg:
    4,364
    Likes mottatt:
    12,513
    Bonuspoeng:
    183
    Restauranttilbudet i Bergen kan beskrives med ett ord: middelmådig. Problemet er at en må dra igang det hele, som i Trondheim og her i Oslo, og det har ikke skjedd i Bergen.
     
    RoadKing liker dette
  8. jgroneng

    jgroneng Fastboende

    Innlegg:
    5,329
    Likes mottatt:
    17,984
    Bonuspoeng:
    293
    Det viser seg at den første retten allerede står på bordet - «borddekorasjonen» med blåskjell er nemlig ikke bare en dekorasjon - det er vår første smakebit! Inni blåskjellene gjemmer det seg nemlig to oransje kuler, små smakseksplosjoner av røkt blåskjell og gulrot! Kjempegodt!

    FCE04DDF-B5CB-4211-9417-902E8AA36F6C.jpeg


    Deretter følger en østersgranité med tynne flak av blomkål og et lite sitrussting av juzu. Østersen (Fine de Claire) kommer helt tydelig frem, og smaken er nydelig - men du verden så lite fotogen rett!

    9C37BE51-EA48-40B1-828B-87ADE7C27946.jpeg

    De to neste smakebitene kommer samtidig, i form av små «puter» med råreker og dill og små terter med hummer fra Fevåg med rognkjeksrogn og persille. Begge er perfekt avstemt med klar og fin smak av råvarene, en virkelig nytelse for smaksløkene.

    6EBCB770-3E39-4BFE-B1B9-A9B044A4912C.jpeg

    Neste rett ut er av det mer odde slaget - reinlav fylt med svineblod og pyntet med pulver av tørket rødbete er nok ikke noe vi hadde funnet på å servere selv, men det smakte jo forsåvidt godt, og teksturen var .... interessant.

    7402BC33-8D44-4AE8-B726-615FA455B7C5.jpeg

    Da neste rett kom på bordet kom det et lett oppgitt sukk fra sjefen sjøl, som er hovedansvarlig for fotodokumentasjonen. Små svarte kuler servert på en svart steinplate? Åssen i all verden skal man klare å ta gode bilder av DET? Kulene viste seg å inneholde andelever, og fylte munnen med deilig, fløyelsmyk og fyldig smak.

    D61228BC-5C74-4BF9-AEC0-0779B92DE25A.jpeg

    Champagneglassene begynte - til tross for påfyll - å tømmes, og til den neste retten fikk vi en musserende fruktcider fra Fruktstereo, F.W.A. - Straight putta Dalby. Den matchet retten - brød og brioche, faktisk - helt strålende. Og selvfølgelig fikk vi smør til - både «vanlig» smør, ramsløksmør og ostesmør (nam!). Og litt spekeskinke.

    8A26AA71-A1FD-4BD6-AE4F-D9B3B23D8BB4.jpeg


    Deretter fikk vi en tørr riesling, Handwerk fra Leiner, til sikrogn fra Aursund med en silkemyk saus laget på fermentert hvit asparges. Denne retten overrasket virkelig positivt - den milde aspargessmaken var perfekt avstemt mot smaken av rogn og gressløk.

    DDE1E332-EE6C-47C3-80B2-48E84D94C1BE.jpeg


    I starten av måltidet hadde vi fått spørsmålet om vi hadde lyst på en liten tilleggsrett, med kaviar og vodka. Nå synes vi kanskje det var ganske unødvendig å spørre oss om det - naturligvis har vi lyst på kaviar! Og nå var tydeligvis tiden kommet. Ingen av oss kan skryte på oss noe særlig kunnskap om vodka, og navnet på flaska stod med bokstaver som ikke finnes på et norsk tastatur - men det stod nå i alle fall under at det var «Russian Standard Vodka». Hva nå enn det betyr... Kaviaren ble servert med pisket rømme, gressløk og små, sprøstekte røstipotetlapper - og joda, dette var nok smaksmessig en bedre presentasjon enn vi har fått på både den ene og den andre førsteklassen opp gjennom tidene. Og så brakte det frem noen fine reiseminner på kjøpet.

    7C2CAD4C-A54D-4CCE-9BAC-91E59AC82AEC.jpeg


    Etter kaviaren fikk vi servert en Muller Thurgau fra en tsjekkisk produsent, Milan Nestarec. Denne fikk følge av en deilig bit stekt breiflabb med broccoli - noe som fikk sjefen sjøl til å utbryte at vi godt kunne spise mer sånn fisk hjemme. Madammen var helt enig, og lurte litt på om det var mulig å låne kokken med hjem?

    1E3FFE4C-0F10-49F8-B9D8-AC8A34B12299.jpeg


    Den neste smakebiten tok oss med på skogstur, med sopp og grønne einebær i en kraftig soppsjysaus, med soppkrem og småløk. Om ikke akkurat direkte fotovennlig var det i alle fall veldig godt! Her fikk vi en chenin, La Roche Bézignon 2018, i glasset.

    49AF033E-53E7-4FE5-9FF5-BBACFA49C9EE.jpeg

    Deretter fikk vi litt fransk i glasset, en Côtes du Jura 2015 fra Jean Bourdy. Og den neste retten kom med et aldri så lite shownummer - delikate stykker av piggvar på en sirkel av stein i en seng av einerkvister fikk «bade» i tørrisrøyk ved bordet, før de ble plassert i en sjenerøs porsjon jordskokkrem som lå og badet i en nydelig kraft.

    41B632EE-9585-41B3-B8E4-0E0296E4DC67.jpeg

    91051474-7E31-49AA-99C7-BA72915A9E0B.jpeg


    Côtes du Jura’en holdt også til neste smakebit, som ble presentert som «potet som prøver å være pasta». Og ja, det var nettopp det den prøvde - laget som tagliatelle med sopp og urter. Denne retten var nok egentlig mer morsom enn eksepsjonelt god - den var svært forsiktig varmebehandlet for at «pastaen» ikke skulle gå i oppløsning, og litt av smaken av rå potet hang fortsatt igjen.

    9BD143E7-2AB6-4542-93F2-88FC5B87D8D0.jpeg


    En liten hvilerett basert på agurk frisket opp smaksløkene før vi begynte forsiktig på kjøttrettene. En Côtes du Rhône 2014 fra Domaine de Pergaud, Brézème Vieille Serine, skulle få følge to «generasjoner» hjort. Først fjorårets hjort, speket og omskapt til «strø» over bakt og kremet sellerirot - mildt og søtt og salt på én gang. Og deretter årets hjort som så vidt var skremt med en varm steikepanne, servert med biter av bakt rødbete, kantarell og småløk.

    C1C5A376-2D38-477E-8C79-1FE3E6119C4C.jpeg

    ECFDDA6F-2FD6-4D48-B1E2-7F4BF7A34165.jpeg

    9F8ACD79-64EC-4587-9C3F-0460D914E899.jpeg


    Måltidet nærmet seg etterhvert slutten, men man skal jo selvfølgelig innom litt ost på veien. Hos Fagn betyr ikke dette ostefat, men en smeltet ostesaus av Skjenald, en myk kittost fra Orkladal Ysteri, servert med kvedekrem. Masse deilig smak, og servert med en Hattenheim Nussbrunnen Riesling Auslese 1992 fra Rheingau.

    4C9D01A0-E124-4AB9-A698-19FFC17CC76A.jpeg


    Desserttid! Først - fremdeles sammen med rieslingen - en liten skje honningis laget på honning fra Sluppen og servert med risflak smakssatt med trøffel. Deretter fikk vi et par glass med Isplomme 2017 - laget på samme prinsipp som Eiswein på Skott gård - til mjødurtkrem med havresmuler og karamell. Helt nydelig avslutning på måltidet, og nå var vi virkelig sprekkmette.

    73466AFA-127F-4340-8115-867D0E17A5E2.jpeg

    82DAFAD6-8417-4C05-A3E5-0CCE0527DF94.jpeg


    Og selvfølgelig - helt til sist, når man egentlig ikke orker mer - et lite «tre» med konfektbiter. Madammen klarte ikke motstå fristelsen og måtte smake litt, men sjefen sjøl tenkte nok mer på den Monty Python-sketsjen med han som spiste så mye. Care for a mint, sir?

    0D2F8868-0573-4DB6-AA02-02219983A471.jpeg
     
  9. Eddie47

    Eddie47 1D

    Innlegg:
    15,027
    Likes mottatt:
    875,506
    Bonuspoeng:
    293
    0
     
    OttoL, jgroneng and RoadKing like this.
  10. jgroneng

    jgroneng Fastboende

    Innlegg:
    5,329
    Likes mottatt:
    17,984
    Bonuspoeng:
    293
    Litt vinbilder for de som er interessert i sånt :)

    9D9CFDBD-FCA6-42C0-8AE6-1C9F44F1216F.jpeg F22D8489-E5B1-4F48-9AAF-6C38EC9FC467.jpeg 4B1BD324-21A6-441C-9008-EFA9BCBCD2BF.jpeg BAE87710-1940-4BF7-A88F-86293AE2B76E.jpeg 8CFD163E-7991-4810-98D5-5D6026535A39.jpeg 2159717B-347F-40C2-B835-981B5C01C52D.jpeg EACC1374-2A8A-4952-8117-56F7B2CEC59E.jpeg A2A3A948-2561-40A1-BBE8-DE679B152638.jpeg
     
    chipcampden, Kristian, drsyk and 10 others like this.
  11. RoadKing

    RoadKing Helt hekta

    Innlegg:
    16,310
    Likes mottatt:
    33,881
    Bonuspoeng:
    293
    Fantastisk. Hvor lang tid i forveien måtte dere bestille?
     
    jgroneng liker dette
  12. Eddie47

    Eddie47 1D

    Innlegg:
    15,027
    Likes mottatt:
    875,506
    Bonuspoeng:
    293
    Prøvde å få bord der sist vi var i Trondheim endte opp på NordØst ...deilig sted det også.
    Blir svært sulten av dette så nå er det rakfisk alene på hytten.

    Neste år tenker jeg at vi må samles til rakfisk i Valdres (@ValdresBjarne )
     
    drsyk, RoadKing and jgroneng like this.
  13. jgroneng

    jgroneng Fastboende

    Innlegg:
    5,329
    Likes mottatt:
    17,984
    Bonuspoeng:
    293
    Vi bestilte når de åpnet for reservasjoner i november, så var vel i begynnelsen av august vi bestilte. Ukedagene er greie å få bord på, men helgen bør man nok være tidlig ute.
     
    RoadKing liker dette
  14. anders82

    anders82 Veteran

    Innlegg:
    2,913
    Likes mottatt:
    9,422
    Bonuspoeng:
    183
    Jeg ser at tiden er overmoden for en tur til Trondheim. Har fortsatt en plass i hjertet mitt, seøv om det er 10 år siden jeg flyttet
    Og lommeboken i dag tilsier at keg har råd til noe mer enn nudler fra first price :)
     
    Kristian, RoadKing and jgroneng like this.
  15. jgroneng

    jgroneng Fastboende

    Innlegg:
    5,329
    Likes mottatt:
    17,984
    Bonuspoeng:
    293
    Må ha middag i kveld også

    91656F97-0ED7-4445-8F0D-66A670EBF6B0.jpeg
     
    Hilde, Kristian, Earl and 15 others like this.
  16. lMartin

    lMartin Jeg var ung og trengte poengene! Moderator

    Innlegg:
    1,977
    Likes mottatt:
    6,312
    Bonuspoeng:
    183
    Jeg tror nesten dette topper Egon! Tilogmed den som ligger i tårnet ;) Ser helt fantastisk ut!
     
    Travellingalf, Earl, drsyk and 2 others like this.
  17. paron

    paron Senior Medlem

    Innlegg:
    537
    Likes mottatt:
    2,826
    Bonuspoeng:
    93
    Fantastisk rapport som vanlig fra dere!
    Ser de har byttet litt på menyen siden jeg var der i sommer.
     
    jgroneng liker dette
  18. RoadKing

    RoadKing Helt hekta

    Innlegg:
    16,310
    Likes mottatt:
    33,881
    Bonuspoeng:
    293
    Credo har jeg vært på :)
     
    Kristian and jgroneng like this.
  19. RoadKing

    RoadKing Helt hekta

    Innlegg:
    16,310
    Likes mottatt:
    33,881
    Bonuspoeng:
    293
    Støttes!
     
  20. hifiman

    hifiman Veteran

    Innlegg:
    1,508
    Likes mottatt:
    516
    Bonuspoeng:
    113
    Anbefaler en tur innom Spontan Vinbar :)
    Vært der to ganger, bare for et glass vin og noen snacks.
    Men maten skal også være god og hyggelig priset.
    Anbefaler å bestille bord på forhånd da lokalet er veldig lite
     
    jgroneng liker dette

Del denne siden