Hoveddelen av middagen hos Credo starter med noe så enkelt og godt som varme potetlapper - eller potetlomper som de kaller det (tjukke, sådanne) - med rømme og smør fra Fannremsgården. Madammen sukket fornøyd og kjente på at dette brakte frem minner fra barndommen.
View attachment 66187
View attachment 66182
Deretter fikk vi servert Credo sitt eget øl fra mugge, godt og friskt til surdeigsbrød, rømme, smør og et par skiver med god spekeskinke. En temmelig urnorsk rett, vil vi tro!
View attachment 66184
Kveldens første “ordinære” vin var en italiensk Angelino Maule Masieri 2018, basert på 80% garganega og 20% “andre druer”. Vår vinkelner kunne fortelle at nøyaktig hva de andre druene var, det visste nok ikke vinmakeren, engang. Man tager det man haver. Denne skulle stå til kveldens kamskjell, som ble servert rå i tynne skiver, badet i fermentert tomatjuice. Veldig lekkert, med sødmen fra kamskjellene og en salt umamismak fra tomatene.
View attachment 66186
Vinen holdt også til et lite stykke rå villkveite servert med skiver av pepperrot, fløte og dillolje.
View attachment 66191
Til neste rett fikk vi servert en drink, Credo sin versjon av Sour. Den store forskjellen er at Credo ikke bruker sitrus, men en syrlig versjon av myse. Og jammen funker det, også! Denne drinken fikk vi servert til en lettrøkt røye fra Sæterstad gård, servert på friske agurkstrimler i en god buljong.
View attachment 66193
View attachment 66194
Deretter kom en av kveldens mer spennende viner, en Caravaglio Occhio di Terra rosso non rosso2016. Rød ikke rød? Ja, nettopp. Druene hadde fått gjære hele før pressing, noe som gir en vin som er svært lys på fargen og syrlig på samme måte som en hvitvin, og et godt følge til de neste par rettene. Først fikk vi kålrot, skåret i lange strimler og røkt over peisen i restautanten - med et skum med smak av cheddar og sprø smuler av ristet gjær.
View attachment 66195
Dernest fulgte saftige biter av breiflabb med grønn saus - utrolig lite vakkert på bilder, forøvrig - og ristet kyllingskinn med breiflabblever.
View attachment 66189
Neste sceneskifte kom med et glass Manzoni Bianco Fontasanta Manzoni Bianca 2018, en en norditaliensk hvitvin på en ganske ukjent drue, visstnok en krysning mellom riesling og pinot blanc - kompleks men fortsatt frisk og mineralsk. Denne passet ypperlig til kveldens sjøkreps fra Hitra, servert som kjærlighet-på-pinne med majonesdip og en skål fantastisk sjøkrepskraft ved siden av.
View attachment 66183
Så fulgte det som ble presentert som en av kveldens stjerner. Husker dere Påskøy, melkekua som hadde gått av med pensjon? Her ble hun servert som tartar med biter av beinmarg. I glasset ved siden av fikk vi en lett musserende rødvin, Camillo Donati Rossa della Bindita 2018, en frisk og litt søtlig vin med mye røde frukter. Det skal sies at tartaren nok var litt for nøytral for oss, og med feite “dråper” av beinmarg var det faktisk helt fint med litt bobler i vinen for å renske opp.
View attachment 66185
View attachment 66188
Kveldens store kjøttrett, derimot, var grillet andebryst. Etter en aldri så liten presentasjonsrunde - det ser jo fantastisk ut med helt andebryst rett fra grillen - fikk vi servert sjenerøse skiver med løkterte og en deilig løk- og andekraftbasert saus. Til denne fikk vi en COS Pithos Rosso 2015, en vin laget på riktig gammeldags manér i amforaer laget av leire.
View attachment 66196
Rødvinen holdt forøvrig også til neste rett - nok et barndomsminne; blodpudding. Riktignok mer elegant servert enn barndommens minner tilsier, på løvtynne, sprø toast og med en dråpe tyttebær på toppen.
View attachment 66197
Kveldens første dessert var en enkel og fersk yoghurt servert med rips, friskt og godt etter de mer umamitunge rettene.
View attachment 66180
Etter denne fikk vi servert en japansk plommesake, Suppai Umeshu, som passet som hånd i hanske til en frisk melkeis servert med søt karamell og smaksatt med laurbærblad.
View attachment 66198
View attachment 66190
Omtrent her begynte magen å bli latterlig full. Og det stemte visst sånn omtrent med timingen på menyen også, for vi ble hentet i restauranten og geleidet opp igjen til mezzaninen, der en smilende kelner kom trillende med dessertvogna. Heldigvis for oss var det ikke desserter av det tunge slaget, men små, søte smakebiter av forskjellig slag.
View attachment 66199
Vi fikk bittesmå havrekjeks med trollkrem, små firkanter laget av melkesnerk (!) med fyll av mjødurt og multe, og kunne plukke ut godbiter som bjørnebær i vermouth og sjokolade med lakris. Vi fikk også en stor trøndersk tekake, men der holdt det å smake litt på skorpa. For maken til mett!
View attachment 66192
View attachment 66181
Det begynte å bli på tide å komme seg ut og hjem til hotellrommet igjen. Så vi betalte og fikk bestilt en taxi, og vinkelneren sa seg villig til å være lokal guide og vise oss veien til der taxien skulle hente oss. Og godt var sannelig det, for taxisjåføren var visst like forvirret som oss, og hadde først kjørt til feil sted. Men vi fikk stavret oss gjennom nysnøen og funnet taxien, og plutselig var vi på vei hjemover gjennom vinterlige trondhjemsgater.
Vis alt...