Reisebrev: Hva er det de driver med i Trondheim, tro?

Tråd i 'Reisebrev' startet av jgroneng, 27. nov 2019.

  1. MadsVaHa

    MadsVaHa Veteran

    Innlegg:
    2,532
    Likes mottatt:
    5,758
    Bonuspoeng:
    183
    Som alltid herlig levert av dere to!
    Neste gang dere er i byen blir det vin :)
     
    jgroneng liker dette
  2. jgroneng

    jgroneng Fastboende

    Innlegg:
    5,329
    Likes mottatt:
    17,984
    Bonuspoeng:
    293
    Takker! Jepp, må bli vin neste gang ja :)
     
    MadsVaHa liker dette
  3. snus_mumrikken

    snus_mumrikken Eventyrar

    Innlegg:
    2,928
    Likes mottatt:
    12,293
    Bonuspoeng:
    183
    Takk for at dykk delar!
    Flotte bilete og heilt utruleg kor bra dykk klarar og beskrive korleis ting smakar. Ein føler jau nesten at ein er tilstades.
    Og så blir ein svolten og får lyst til og ta seg ein tur til Trondheim :D
     
    jgroneng liker dette
  4. Pingus

    Pingus Senior Medlem

    Innlegg:
    948
    Likes mottatt:
    1,400
    Bonuspoeng:
    93
    Kudos til @jgroneng ! Elegant, deskriptivt, detaljert og engasjerende. Synd jeg ikke rekker å komme tilbake til Fäviken før det er slutt....
     
    jgroneng liker dette
  5. jgroneng

    jgroneng Fastboende

    Innlegg:
    5,329
    Likes mottatt:
    17,984
    Bonuspoeng:
    293
    Takker!

    Vi er ikke helt ferdig med middagen på Fäviken ennå, og siden vi overnattet der, så ble det jo frokost også :)
     
    Kristian and snus_mumrikken like this.
  6. jgroneng

    jgroneng Fastboende

    Innlegg:
    5,329
    Likes mottatt:
    17,984
    Bonuspoeng:
    293
    Så var det klart for kveldens hovednummer - middagen.

    IMG_2672.jpg
     
    Stuttfeiten, MilageRune, Earl and 3 others like this.
  7. jgroneng

    jgroneng Fastboende

    Innlegg:
    5,329
    Likes mottatt:
    17,984
    Bonuspoeng:
    293
    Middagen var i etasjen over, opp en trapp med innlagte feller for alle over 165 cm. Også i etasjen over var takhøyden under bjelkene av det lave slaget, og vi ble sittende og følge med enkelte av våre servitører i en slags fascinert forventning - det kan ikke ha vært snakk om mer enn en millimeter eller to klaring! Sentralt i den ene enden av rommet var det en stor kjøkkenøy, og bordene var plassert med så god avstand at det var nok plass til å gi følelsen av privatliv og samtidig tillate effektiv servering ved bordene. For nettopp det var kanskje det mest slående ved hele kvelden - et så velregissert måltid har vi nok aldri spist før! For hver rett kom det marsjerende 5 servitører med hvert sitt store fat opp trappa, før de svingte inn etter hverandre til kjøkkenøya og fikk satt ned brettene på rad og rekke. Deretter fikk de følge av flere servitører, og på avtalt signal ble fat og skåler hentet fra brettet og spredd ut til bordene. Det hele ble som en slags velkoreografert dans av servering, mat, skåler og fat. Direkte vakkert, til tider!

    IMG_2713.jpg

    Da vi ankom bordet lå det en stor klump smør klart til oss, og snart etter fulgte deilige skiver av nybakt surdeigsbrød - med skorper av det deilige, seige og sprø slaget. Samtidig fikk vi første runde drikke i glasset - en Fäviken Mjød fra Åre Bryggcompagni som var gjæret ut så den var tørr og frisk i smaken. Det er noe veldig nordisk og fint med smør, brød og mjød...

    IMG_2674.jpg

    Men den første retten som kom seilende inn, var store, lubne kamskjell som hadde blitt grillet i skallet over brennende einerkvister og bjørkekull. Skjellene ble spist med fingrene, og var lekre og saftige med lett røyksmak, om enn kanskje litt i største laget for en liten rett. Det beste med denne retten var faktisk den nydelige buljongen som skjellkjøttet lå og badet i - ren essens av kamskjell!

    IMG_2682.jpg

    IMG_2688.jpg

    Så var tiden kommet for litt vin - en 2017 Pierre-Yves Colin-Morey, Pernand Vergelesses Les Combottes fra Burgund. En frisk og samtidig kompleks hvitvin på chardonnay med toner av citrus og litt eple, balansert med mineralitet og et snev av nøtter. Denne hvitvinene skulle gå til de tre neste rettene. Og først ut var kongekrabbe. Enkelt og greit, med et stort og saftig stykke og en liten smak av nesten-brent fløte. Deilig og smaksrikt, med stor respekt for råvarene.

    IMG_2692.jpg

    Nesten rett var abborfilet, som ble servert med smør smakssatt med garum - gjæret fiskesaus - og buljong. Dette var en rett som nesten kunne blitt litt kjedelig, hadde det ikke vært for smøret...

    IMG_2698.jpg

    Og så kom det grillet østers. Eller, kanskje heller lettskremt østers, varmebehandlet så forsiktig at muskelen så vidt hadde trukket seg sammen. Og bestikket? Nordiske spisepinner. Eller rett og slett småkvist, som noen av oss ville kalt det. Men østers kan jo aldri bli feil, da!

    IMG_2706.jpg

    Før neste rett fikk vi et par glass med en hvitvin fra Kroatia, en Sv. Jakov Malvazija 2016. Dette er en «oransjevin» laget på Malvasia-druen, det vil si at vinen har fått ligge på skall og kjerner slik at den både får en dypere oransje farge og smakselementer og tanniner som vi ellers kjenner fra rødviner. For akkurat denne vinen var det oransje sitrusfrukter og aprikos kombinert med god syre og mineraler som var mest fremtredende, med litt mandler og honning i avslutningen.



    Som følge til denne vinen fikk vi først en bitteliten surdeigspannekake med tørket tang og «kjøttsmør» - en liten smaksbombe full av umami!

    IMG_2716.jpg

    Deretter fulgte lupingrateng. Jadda, lupin. Som i lupiner - de nydelige blomstene som vokser i alle veikanter i Sør-Norge, til tross for at Miljødirektoratet gjerne hadde sett at de ble fjernet fra norsk natur - de fortrenger nemlig lokale arter. Men det viser seg altså at enkelte typer lupiner er spiselige (men ikke de opprinnelige norske, angivelig), og her fikk vi altså som ovnsbakt grateng, pyntet med vakre blomster fra samme art. Veldig morsomt, men ikke nødvendigvis uforglemmelig.

    IMG_2720.jpg


    Vi er vant med at kamskjell ofte presenteres før tilberedning, men denne gangen kom det noen store, runde skjell med tilhørende kjøttfulle biter av skjellmat. Dette viste seg å være velvoksne kuskjell (wow, det navnet hadde vi ikke hørt siden barndommen en gang) som ble servert med frosne tyttebær. Sjefen sjøl, som er evig fan av tyttebær, mente dette var en ypperlig måte å servere skjell på, og madammen kunne ikke annet enn å si seg enig.

    IMG_2730.jpg

    Så fikk vi en liten leksjon i matkonservering igjen - en gammel preserveringsteknikk for egg er å koke det akkurat passe smilende, før det får en runde i smør før det rulles i aske og tørkes. Denne gangen var det ikke et gammelt vaktelegg - bare en dag eller så - men det ga likevel en spesiell følelse å pelle av asken og dyppe egget i ørretdip med ringblomst. Ikke akkurat hverdagskost der heller, med andre ord.

    IMG_2734.jpg

    Så var det tid for en ny vin, og denne gangen kom det (i følge sjefen sjøl) endelig en rødvin. En Jeunes Vignes 2016 Domaine Clos du Rouge fra Côtes Catalanes, Roussillion. En relativt lett rødvin, mørk (nesten lilla) på fargen og med nydelige toner av kirsebær, lakris og fioler. Til denne fikk vi rett og slett en tistel. Jo, faktisk, en tistel. Som i artisjokk… Du visste ikke at en artisjokk er en tistel, kanskje? Det gjorde slett ikke vi heller, men cardoon viser seg å være den «ville» typen av artisjokk. Her fikk vi en bit av stilken, varmebehandlet og lett brent (litt som man gjerne serverer purre), med fløte og finsk kaviar. Og det var kjempegodt…

    IMG_2744.jpg

    Ny vin og nye muligheter, denne gangen en Turris 2013 fra Niepoort, Duoro. Masse rød frukt og sorte bær, og mengder av smak! Til denne fantastiske vinen fikk vi helgens andre pensjonerte melkeku - denne gangen navnløs - i form av et saftig og lettskremt stykke med ekstra stekekraft og en liten «dært» med «Tasty Paste» - en ekstra umamirik pasta laget på fermenterte grønnsaker og god kraft. En liten knert sånn kan få hva som helst til å smake godt, og kua må ha levd glade dager helt opp til en verdig avslutning!

    IMG_2753.jpg

    Omtrent på dette tidspunktet begynte vi å nærme oss farlig sprekkmette. Og dermed var det selvfølgelig tid for desserter. Først ut var kalvedans (råmelkspudding laget av den første melken etter at kua kalver) med mjødurt. Nydelig og rundt og mildt i smaken - og for sjefen sjøl ga dette gode minner.

    IMG_2757.jpg

    Deretter fikk vi skriver av rå jordskokk med hardt ristet korn, en litt mer forglemmelig smakebit.

    IMG_2758.jpg

    Underveis i løpet av de siste rettene hadde det stått en «bøtte» på den store kjøkkenøya, og litt nysgjerrighet avslørte dette som en gammeldags ismaskin. Og ut av denne fikk vi alle en skje med hjemmelaget is på fermentert høy - sånt som kommer ut av en silo. Og jammen var det godt, det også.

    IMG_2763.jpg

    Så kom pene små «kaker», laget av potet som ble redusert til bare sukkeret var igjen, og så blandet med mel for å lage kaker. Med et karamellaktig fyll av potet, selvsagt!

    IMG_2765.jpg

    På dette tidspunktet fikk vi også servert kveldens siste offisielle drikke. I løpet av hele kvelden, fra ganske tidlig, hadde det stått en presse midt på kjøkkenøya. Og med jevne mellomrom hadde noen dreiet en kvart eller en halv omdreining, mens noe gyldent dryppet sakte ned i et stort leirfat. Nå skulle vi altså endelig få høre hva dette var… Eplejuice! Epler som var frosset ned i august ble presset mens de fortsatt var frosne - og selvfølgelig er det sukkeret som tiner først, så resultatet var en fantastisk rik eplejuice med mengder av smak og sødme. Kanskje ikke så rart likevel, at Magnus vil bli eplebonde?


    Og så kom kveldens kanskje mest fantastiske rett - rimfrost med sukker laget fra sukkerroer eller sukkerbeter. Og ja, det ER faktisk rimfrost. «Vår» kelner var en av de stakkars utskremte som hadde fått jobben med å riste rimfrosten ned av trærne. Under lå det en eller annen slags lett krem. Og til sammen var det verdens letteste, luftigste og nydeligste dessert!

    IMG_2772.jpg

    Selvfølgelig var vi ikke ferdige med dessertene ennå, og neste smakebit ut var rett og slett en halv katrinplomme som hadde fått tørke litt inn og ble servert med fersk cottage cheese - milevis unna det stoffet Tine selger i butikkene her.

    IMG_2776.jpg
     

    Attached Files:

  8. jgroneng

    jgroneng Fastboende

    Innlegg:
    5,329
    Likes mottatt:
    17,984
    Bonuspoeng:
    293
    Litt vin må også til ....

    IMG_2691.jpg IMG_2708.jpg IMG_2738.jpg IMG_2748.jpg
     
  9. Eddie47

    Eddie47 1D

    Innlegg:
    15,027
    Likes mottatt:
    875,506
    Bonuspoeng:
    293
    Fantastisk .. mye virker sært, men jeg tviler ikke på at det er godt.
     
    jgroneng liker dette
  10. Pingus

    Pingus Senior Medlem

    Innlegg:
    948
    Likes mottatt:
    1,400
    Bonuspoeng:
    93
    CKG and jgroneng like this.
  11. paron

    paron Senior Medlem

    Innlegg:
    537
    Likes mottatt:
    2,826
    Bonuspoeng:
    93
    Takk for en vidunderlig beskrivelse av dette fantastiske sted. Lengter tilbake, og husker spesielt den nydelige isen smaksatt med silo! :D
    Her er det stor fokus på eldre konserveringsmetoder med gjæring og fermentering.
    Og en liten detalj som svensker har forstått, smørkniver skal være av tre!

    Gleder meg til frokosten allerede:)
     
    jgroneng liker dette
  12. drsyk

    drsyk Dr. Bonusnisse

    Innlegg:
    6,825
    Likes mottatt:
    21,415
    Bonuspoeng:
    293
    Bare helt:
    Wunderbar,
    素晴らしく
    чудесно
    رائعة
    csodálatosan
    wonderlijk
    frábærlega

    Kort fortalt, stående applause for, en helt vidunderlig reise in i mat galaksens universe, med @jgroneng og fruen:)
     
    holmen and jgroneng like this.
  13. Kristian

    Kristian 'Bittelitt' bonussamledilla

    Innlegg:
    6,657
    Likes mottatt:
    38,489
    Bonuspoeng:
    293
    Ofte les eg reisebreva frå herren medan eg sjølv trykker mat i trynet. Kontrastane kunne ikkje ha vore større....! Men du verda, nydeleg skildra :) Takk!
     
    jgroneng and holmen like this.
  14. jgroneng

    jgroneng Fastboende

    Innlegg:
    5,329
    Likes mottatt:
    17,984
    Bonuspoeng:
    293
    Etter dette var det på tide å flytte ned igjen i «stua», der vi igjen satt sammen med det svenske paret og kunne utveksle tanker og erfaringer. Men selvfølgelig ikke helt uten nye smakebiter! Små kuler med villbringebæris ble servert som godteri pakket inn i små papirkuler - de smeltet naturligvis på tungen og måtte spises så fort som mulig.

    IMG_2779.jpg

    Deretter fikk vi margpudding - til forveksling lik créme brulée - flambert ved bordet og slukket med en stor klump melkeis.

    IMG_2783.jpg

    IMG_2784.jpg

    Og så dukket det opp et lite snacksfat med syltede og halvtørkede rotfrukter overstrødd med sukker - den organiske versjonen av hjemmelagde seigmenn, sånn omtrent.

    IMG_2785.jpg

    En litt mer overraskende dessertsnacks kom i form av en ørliten pai med bjørkesirup og tørket røkt reinsdyrkjøtt, men litt salt blant alt det søte var definitivt velkomment.

    IMG_2787.jpg

    Underveis et sted i desserten fikk vi også 4 flasker med det som kanskje best kan beskrives som likør på bordet - laget på andeegg, kefir og to sorter bær. Vi skjems, men her fikk vi altså ikke med oss noe bildebevis. Likevel - vi smakte på alt! Og det var nok egg og kefir som smakte best, merkelig nok. Som luksusutgaven av eggelikør og baileys uten sjokolade…


    Helt mot slutten fikk vi en skuff full av små smakebiter med ulike smaker, men nå hadde vi nesten ikke plass igjen. Dermed kan vi konstatere at vi til sammen smakte på nesten alle av tjærepastiller, mjødurtkarameller, tørket kvann, solsikkenougat, røkt knekk og tørkede solbær. Og så kom det en liten eske til, med små kandiserte frø - koriander, sennep, anis, peppermynte og muligens bringebær eller solbær - og så husker vi ikke hva det siste kan ha vært…

    IMG_2789.jpg

    IMG_2791.jpg

    Dermed var altså matgildet over. For de som ville (madammen stod over, men sjefen sjøl var tøff nok) ble det også tilbudt en pris snus - eller som de sa på nabobordet: nordisk crack. Og med det tok vi kvelden…

    IMG_2792.jpg
     
  15. paron

    paron Senior Medlem

    Innlegg:
    537
    Likes mottatt:
    2,826
    Bonuspoeng:
    93
    Den snusen gjorde virkelig susen! Også den er laget der, og smaker fortreffelig.
    Tro meg, jeg vet hva jeg snakker om, jeg har brukt snus siden ungdomskolen;)
     
    Grooo and jgroneng like this.
  16. drsyk

    drsyk Dr. Bonusnisse

    Innlegg:
    6,825
    Likes mottatt:
    21,415
    Bonuspoeng:
    293
    Jeg skulle gjerne klikket like, men av etiske retningslinjer har jeg ikke lov å ytre meninger om at avhengighets skapende midler er fantastisk(Champagne er unntak):rolleyes:
     
    paron and jgroneng like this.
  17. Travellingalf

    Travellingalf Ut på tur - aldri sur Moderator

    Innlegg:
    5,701
    Likes mottatt:
    10,255
    Bonuspoeng:
    293
    Jeg blir skrubbsulten av å lese dette her og kan ikke annet enn å bøye meg i støvet over detaljene og kunnskapsnivået! Rett og slett imponerende - takk for at du (dere) deler!

    Denne ser jo veldig morsom ut ja! Skal en tur til Trondheim i januar med madamen og vurderer sterkt å reservere ett bord her. Kan du fortelle litt mer om bula?
     
    jgroneng liker dette
  18. kjeeli

    kjeeli Veteran

    Innlegg:
    2,502
    Likes mottatt:
    27,550
    Bonuspoeng:
    183
    Hils Kona og si: Tusen takk for flotte beskrivelser av de herligste måltider.
     
    jgroneng liker dette
  19. jgroneng

    jgroneng Fastboende

    Innlegg:
    5,329
    Likes mottatt:
    17,984
    Bonuspoeng:
    293
    Takk for det, skal sørge for hilsninger ...
     
    kjeeli liker dette
  20. jgroneng

    jgroneng Fastboende

    Innlegg:
    5,329
    Likes mottatt:
    17,984
    Bonuspoeng:
    293
    Det har tatt litt med siste del, vi får legge skylden på julestria som kommer før man aner …



    Morgenstund har gull i munn’, i alle fall på Fäviken. For selv om vi har spist noen flotte hotellfrokoster oppigjennom, var Fäviken en opplevelse for seg selv.

    IMG_2796.jpg

    Frokost serveres klokken 9, og de som kom for sent mistet rytmen i serveringen. For her var bordet dekket og klart. Her lå det perfekt bløtkokte egg i et lite rede av strå, og på et fat på bordet lå det en halvfast ostebit fra Oviken, lekker skinke og røkt reinsdyrhjerte og ventet, sammen med rause skiver av det samme surdeigsbrødet og smøret vi hadde spist til middagen dagen før. Til egget ble det anbefalt å prøve litt av den røkte kaviaren og et lite strø grønt urtesalt, noe som ga en helt ny dimensjon til det bløtkokte egget. Frokostens drikke var også hentet fra kvelden før, den friske og fine eplejuicen fra desserten. Også kaffe, selvfølgelig - rik og god og nykokt!

    IMG_2798.jpg

    IMG_2797.jpg

    Tre små skåler havnet også raskt på bordet, med rik paté av lever fra villfugl, røkt ørret under et lokk av brunet smør og ferskost på myse som var ferskere enn vi noen gang hadde spist før - akkurat denne hadde visst vært flytende myse så sent som dagen før.


    Vi fikk også grøt, men ikke i form av noen standard havregrøt, akkurat. Flere typer korn og frø gav en grov og spennende munnfølelse, og med en god klatt multesyltetøy på toppen var selv madammen fornøyd med grøt til frokost - noe som normalt ikke er en vinner i heimen.



    En annen ny opplevelse var fersk yoghurt, som hadde stått og varmet seg i ovnen siden i går for å bli ferdig i tide til frokost - også denne smakte ekstra godt med litt multesyltetøy som følge.

    IMG_2799.jpg

    Og helt til slutt vanket det nystekte småkaker med bringebærsyltetøy - «hallongrotta». Et helt perfekt, søtt punktum for en av de beste frokoster vi noensinne har spist.

    IMG_2800.jpg

    Snipp snapp snute, så var dette eventyret ute. Det samme med Fäviken. Men vi er rimelig sikre på at Magnus kommer til å kjede seg med å ikke gjøre noe :)

    IMG_2851.jpg

    Litt interiørbilder fra Fäviken.

    IMG_2801.jpg

    IMG_2669.jpg

    IMG_2670.jpg

    IMG_2747.jpg

    IMG_2671.jpg

    IMG_2793.jpg

    IMG_2795.jpg

    Da vi var i Hunter Valley i Australias, så var vi å spiste på EXP, hvor sjefen der, Josh, hadde jobber på Fäviken :)

    https://insideflyer.no/forums/threads/down-under-mat-og-drikke.12014/page-3#post-239053
     
    drsyk, Bolle, kjeeli and 10 others like this.

Del denne siden