Reisebrev - til USA og rød sone, med SAS Plus fra CPH til EWR

Tråd i 'Reisebrev' startet av tstone, 07. aug 2020.

 1. tstone

  tstone Aktivt Medlem

  Innlegg:
  350
  Likes mottatt:
  1,025
  Bonuspoeng:
  93
  Det er ikke så mange som flyr langt om dagen.

  Ellers reiseglade/reisegale bonusjegere møter stengte grenser, kansellerte fly og karantene i alle retninger.

  Noen må allikevel fly - og reise. Om det er strengt nødvendig eller ikke er jo en vurdering, men denne reisens mål er et sabbatical/forskningsopphold ved et universitet i USA.

  USA er for tiden stengt for nordmenn, med mindre du har visum og unntak fra innreisereglene. Fordi det skal forskes på Covid-19 har vi, etter å ha forsynt ambassaden med all nødvendig informasjon, fått innvilget en "national interest exception" og derfor et visst håp om å kunne tilbringe tid i USA i høst.

  I prosessen har jeg forsøkt å finne ut hvordan det faktisk er å fly longhaul nå. SAS er litt vage på sidene sine - de sier du får servert 2 måltider, at loungene er stengt og at upgrade ikke er mulig - men bortsett fra det klarte jeg ikke å finne noen beskrivelser av hva selve turen går ut på.

  Så vær så god - her er en førstepersonsbeskrivelse av en reise fra Norge, via CPH og derfra SK909 til Newark for noen dager siden.

  Innenlands SAS Plus er beskrevet hyppig allerede. Munnbind, ingen lounge, ingen servering og den eneste fordelen er at du får gå først ut av flyet.

  KASTRUP

  En flyplass de fleste her inne kjenner ut og inn. Nå fremsto den som Gardermoen før det siste flyet går på julaften - nesten tomt for folk, og kun et par serveringssteder - deriblant Gorms og Lagkagehuset - holder åpent. Taxfree og noen andre butikker skal også være tilgjengelige, men vi rakk ikke stort annet enn å spise litt mat og komme oss til gaten.

  IMG_20200806_111017.jpg


  Det sto et par widebodies fra SAS klar til avgang utover C-piren, blant annet gikk flyet til SFO like før vi dro. Dette er vår A330-300, glemte dessverre å legge merke til navnet.

  IMG_20200806_111149.jpg
  Både SAS Lounge og Eventyr lounge er stengt, så det var ikke så mye annet å ta seg til enn å traske ned gjennom folketomme haller til C36.

  IMG_20200806_113735.jpg IMG_20200806_114749.jpg
  Ved gaten satt det et par sjeler rundt omkring, i følge personalet var det totalt 55 passasjerer på flyet. Jeg så kanskje 3 gå inn på biz, det var 7 i plus og resten satt bakover i GO. Social distancing var i alle fall ikke noe problem!

  Før avreise sjekket personalet ved gate at alle hadde gyldige innreisepapirer - enten amerikansk pass eller gyldig visum. Med ESTA kommer du hit - men ikke lenger...


  IMG_20200806_120125.jpg
  SAS plus. Rikelig med vannflasker, puter og tepper for den som ønsker. Nesten som å fly biz...

  IMG_20200806_130910.jpg
  Serveringen fulgte nokså vanlig opplegg på Plus. Først drikke - med beskjed om å bestille alt du trengte. Tilgangen på vann var som nevnt rikelig - vi hentet bare flasker fra setene rundt - så dette var det jeg fikk plass til. Long haul uten bobler går jo ikke an ;)

  IMG_20200806_130912.jpg
  IFE er som før, filmer og spill og utvalget er vel helt greit. Som reisende med barn er det jo morsomt å spille Tic-Tac-Toe mot hverandre, og ha konkurranse i geografispillet.

  SAS Wifi ble ikke skrudd på i det hele tatt - sparetiltak? På forespørsel fikk vi bare vite at det ikke var Wifi nå, ingen beskjed om teknisk feil e.l.

  IMG_20200806_131624.jpg

  Main course - valg mellom laks med spinat og potetstappe - eller kylling m potetstappe. Barnemenyen var kalkunboller med karrisaus og potetstappe. Tilbehøret ellers er en kylling-bulgur-salat (tror jeg) samt en kake med bringebærkrem. Rugbrød og knekkebrød, som smakte rimelig likt de som serveres med løyromen på biz. Gjorde oss mette i alle fall.

  IMG_20200806_191354.jpg

  Pre-landing brunch - 2 polarrull med västerbottenost, drikke fra vogna, kaffe/te og en smoothie. Litt skuffet over at det ikke var varme rundstykker, polarrull funker dårlig for unger. Vi hadde med reservemat som kom godt med her.

  Ellers en helt normal flyreise uten de store overraskelsene, flytid omtrent på rute, ingen turbulens og hyggelig betjening. Mange av passasjerene i GO la seg på tvers på midtsetene og fikk sovet en god del. Aldri kø på do, og rikelig med muligheter for å holde seg i bevegelse på flyet gjorde at 8 timer gikk rimelig greit, til tross for manglende internett.


  IMMIGRATION/Ankomst

  På flyet fikk vi utdelt et spørreskjema/info-ark der man må oppgi navn, epost og telefonnummer samt om man har vært i Wuhan/Kina eller Schengen siste 14 dager. Du må også krysse av på om du har feber/føler deg dårlig osv.

  Dette skjemaet sjekkes først av en kontroll like før immigration-hallen på EWR (de sjekker bare at alt er fylt ut), deretter er det temperaturscanning før helserapporten avleveres til en egen kontrollør som samtidig stempler på toll-lappen at alt er OK.

  Jeg tok ikke sjansen på å trosse fotoforbudet i immigration-området, men mange av dere har vært her. Det var merkelig å se dette helt folketomt - vi sto i kø i 30 sekunder før vi ble fordelt til en bås, der en vennlig kontrollør tok i mot oss.

  Pga visumstatus måtte vi videre til "secondary inspection", noe det så ut som alle uten permanent oppholdstillatelse måtte innom. Etter 15 minutter var alt OK, og vi fikk utdelt ekstra informasjon om karanteregelverket samt hvordan vi skulle kontakte helsevesenet hvis vi blir syke.

  Bagasje og toll var - som forventet - helt folketomt og etter få minutter sto vi ute i ankomsthallen, klare for et amerikansk korona-eventyr.....
   
  milehigh, Kalsnes, Mbauer and 58 others like this.
 2. RoadKing

  RoadKing Helt hekta

  Innlegg:
  15,644
  Likes mottatt:
  32,490
  Bonuspoeng:
  293
  Elsker det! Endelig LH reisebrev og jeg har vært kjempenysjerrig på ombord. Bring it on!
   
 3. tstone

  tstone Aktivt Medlem

  Innlegg:
  350
  Likes mottatt:
  1,025
  Bonuspoeng:
  93
  Karantene, munnbind og slikt...

  På forhånd hadde vi prøvd å orientere oss i regelverket rundt karantene.

  Det er føderal karantene for alle som kommer til USA fra utlandet, inkludert oss fra "smitteinfernoet" Schengen. Ved ankomst fikk vi en brosjyre som anbefalte oss å "stay home" samt "monitor your health" i 14 dager. Dette betyr i praksis at de ber deg om å måle feber to ganger daglig, samt å ringe til lege dersom du blir syk.

  Hva som ligger i begrepet "Stay Home" er litt komplisert. Det virker ikke å være noe ris bak speilet her. Ellers i USA er jeg vant til at alle forbud/påbud refererer til aktuelle "code" eller law, men det virker som om det ikke finnes en føderal lov som kan brukes til å pålegge karantene. Anyway - vi holder en lav profil og holder avstand når vi er ute. Det er nemlig lov å "go for a walk" hvis du holder deg unna folk.

  På delstatsnivå er det mer komplisert. Hver delstat har sine regler, og her må man virkelig gjøre hjemmeleksa si og følge tett med på nettet daglig for å holde oversikt. Innreisebegrensninger, obligatorisk registrering på nett, 14 dagers karantene dersom du har vært i "feil" nabostat, inkludert heftige bøter på $2000 hvis du bryter karantenen - er ikke uvanlig. En liten svipptur over til et pent sted eller interessant butikk i nabostaten kan derfor bli relativt kjip. Do your homework! :)

  Munnbind er overalt. Flere butikk- og restaurantkjeder har innført munnbindpåbud. CDC råder oss til å fortsette med sosial distansering og å bruke "cloth face covering" også etter de 14 dagene med karantene.

  Vi får se hvor det bærer. 1 mnd igjen til studie/forsknings/skolestart, så litt ferie kan det vel bli - men alle planer om en helg i Disneyland eller svipptur til Washington DC er lagt på hylla inntil videre...
   
  Last edited: 08. aug 2020
 4. Pingus

  Pingus Senior Medlem

  Innlegg:
  917
  Likes mottatt:
  1,308
  Bonuspoeng:
  93
  Spennende og ENDELIG en situasjonsrapport fra "over there". Objektive spot-oppdateringer underveis vil bli satt umåtelig pris på! :)
   
  ejoa, shadow, kiev and 2 others like this.
 5. ILS2

  ILS2 Senior Medlem

  Innlegg:
  1,107
  Likes mottatt:
  3,177
  Bonuspoeng:
  113
  Takk for årets mest interessante rapport hittil!

  Vi har flere turer booket over dammen fremover (green card + doble statsborgerskap her i gården), men vi ser hele tiden situasjonen an. Tunge avveininger å vurdere smitterisiko + 24 karantenedager opp mot behovet for å treffe sine nærmeste. Ut i fra denne rapporten er det tryggere å fly langt med SAS enn å oppholde seg på Bygdøy, Huk eller Sørenga, så vi får se...

  Med såpass lave bookingtall, er det interessant å se at SAS likevel holder igjen på antallet Business-seter (bonuspoeng) til USA. Muligens for å unngå at de få corporate travelers / essential workers som faktisk flyr, svir av poeng i stedet for sårt tiltrengte titusenlapper...?
   
 6. Aussie74

  Aussie74 United Airlines Million Miler

  Innlegg:
  569
  Likes mottatt:
  1,944
  Bonuspoeng:
  93
  Takk @tstone for rappporten din. Veldig interessant å vite prosessen i det hele.
  Jeg har selv en reise til Miami på slutten av november, men lever nok i falske forhåpninger.:rolleyes:
  Kos deg i USA. Stay safe and corona-free!
   
 7. tstone

  tstone Aktivt Medlem

  Innlegg:
  350
  Likes mottatt:
  1,025
  Bonuspoeng:
  93
  Nå har vi altså vært her i litt over en uke.

  Vi har ikke blitt kontaktet av noen offentlig myndighet.

  Det kan godt være at presidenten ikke ønsker å innføre maskepåbud, men det klarer delstatene - og privatpersoner og firma - fint selv.

  Det henger store plakater med "face mask required" på alle inngangsdører. Du kommer ikke inn på butikker/restauranter uten munnbind eller en eller annen form for maske.

  Akkurat hva slags maske du bruker er ikke så viktig. Mange steder oppfordres til det å "wear a cloth mask". Jevnt over ser jeg enten blå medisinske munnbind med strikk eller større stoff-munnbind. All verdens bling finnes selvfølgelig også, for den som måtte ønske det.

  Når vi er ute av karantene om noen dager bør det være mulig å dra på litt lengre utflukter, museer osv. Det kan jo bli spennende, alle har innført forhåndsbestilling av billetter så de kan kontrollere hvor mange som kommer...
   
 8. LaDuden

  LaDuden Aktivt Medlem

  Innlegg:
  444
  Likes mottatt:
  1,422
  Bonuspoeng:
  93
  Takk for at du deler og lykke til med forskningen. Spennende å overvære hvordan long haul er nå.
   
 9. tstone

  tstone Aktivt Medlem

  Innlegg:
  350
  Likes mottatt:
  1,025
  Bonuspoeng:
  93
  Noen har spurt om forsikring. Å reise til USA uten forsikring er galskap. For oss ble dette løsningen:

  1) Vi kjøpte reiseforsikring for hele oppholdet hos Fremtind for hele familien. Kostnad ca 14k. Denne dekker alle reiserelaterte hendelser - bagasje, tyveri osv - men siden vi har reist til et rødt land dekkes ikke Covid-relaterte hendelser.

  2) Fordi oppholdets formål er forskning for et norsk og et amerikansk universitet, er vi dekket som "utsendte arbeidstakere", og kan derfor beholde medlemsskap i folketrygden. Dette søkte vi om via NAV utland. Når vedtaket om fortsatt medlemsskap kom, tok vi kontakt med Helfo og fikk dokumentasjon på engelsk om at vi var dekket av norsk folketrygd. Dette vedtaket sendte vi så på mail til det amerikanske forsikringsselskapet Equian, som har avtale med Helfo.

  Så nå har vi hvert vårt forsikringskort fra Equian, som dekker all helsehjelp i USA, med samme egenandeler og rettigheter som i Norge.
   

Del denne siden