Sammenlikning SAS, Swiss, Air Malta og Brussel Airlines i økonomi. Advarsel: Subjektivt, tendensiøst

Tråd i 'Øvrige flyselskap' startet av Robert H, 21. juli 2016.

 1. Robert H

  Robert H Senior Medlem

  Innlegg:
  610
  Likes mottatt:
  1,631
  Bonuspoeng:
  93
  Jentejuntaen la på tampen av fjoråret ned reiseforbud for 2016. I siste liten ble jeg uventet reddet av et omtenksomt vennepar som ved påsketider foreslo en fellestur til Malta i sommer. Og når det ikke var jeg som foreslo tur, var det med ett svært stas å reise.. hmmm.. Kan det skyldes at destinasjonen ikke var eksotisk, langt unna eller at flyreisen(e) ikke var på 16 timer + t/r? Ei heller med innslag av businesselementer?

  Første etappe var med SAS fra Oslo til Zurich, og med sølvkort var loungehimmelen svært fristende. Men jeg hadde fått strenge formaninger fra hjemmfronten at det var heeeelt uaktuelt med loungebesøk. For det første hadde ikke venneparret noe statuskort som ga loungetilgang, og for det andre hadde ikke venneparret noe statuskort som ga loungetilgang, og for det tredje var det uhørt å be de om å betale seg inn (som jeg antydet noen få ganger (anslagsvis 7-8 ganger)).

  Glade og fornøyde troppet hele gjengen opp på Gardermoen en tidlig onsdag morgen i midten av juli. Ved forsøk på manuell innsjekk ble jeg bryskt stoppet av en myndig herre på 19-20 år som fortalte at det var obligatorisk å bruke automatene til slikt. Skrankene med tilhørende personell var kun til pynt og for å avlevere bagasjen. Jeg sa, som sant var, at jeg hverken likte automater eller forstod særlig godt hvordan de skulle brukes. Det hjalp ikke - automater er automater, regler er regler, og jeg er en middelaldrende middelmådighet som jaggu bør forstå at automater og regler er til for at skrankene kun skal brukes til pynt og avlevering av bagasjen.

  Etter å ha fomlet med automaten noen minutter, gikk det som det måtte gå. Automaten syntes jeg var en dust, og nektet å snakke mer med meg. Jeg sa høyt at jeg ikke skjønte noenting, hvilket fikk automaten (og reisefølget) til å surne fullstendig. All kommunikasjon ble brutt, og jeg forstod at selv ikke den mest smidige samlivsterapeut kunne redde forholdet.

  [​IMG]
  (Illustrasjonsfoto: Min automat nummer to fra venstre - bildet er lånt fra dinside.no ettersom jeg ikke turte å ta bilde av den faktiske automaten i frykt for at den ville selvdetonere)

  Triumferende og bestemt, og ikke som en slagen mann med ødelagt selvbilde, gikk jeg tilbake til uberstormfuhrer og vokter av de gilde innsjekkingsskrankene. Kanskje han kunne vise meg hvordan automatene faktisk virket? Ha! Ta den, du! Men neida - han skjønte at han han hadde møtt sin overmann - mot uforstand kjemper selv den mest vise 19-åring forgjeves. Slipp gamlingen fram (himling med øynene, dyp sukking og oppgitt hoderisting).

  Etter et par minutter ble vi kjapt og effektivt betjent av innsjekkingspersonalet, og alle fire ble distribuert på randomisert vis rundt omkring i kabinen til SAS på den første delen av reisen. Samboeren forsøkte å forhandle fram en sitteplass ved siden av minstejenta, men selv ikke Sølvkortet kunne fikse det. Gorgon vaktmester kunne ikke forklart det bedre: Automatiske systemer, automater, regler, multplisere, dividere, subtrahere, addere.. he, he, he... Pompel og Pilt! Pompel og Piiiilt!!! He, he, he... Reparere, kontrahere, minimere, grapilere...

  [​IMG]
  (Gorgon vaktmester i midten)

  På den andre siden av sikkerhetskontrollen, og forbi sjokkisfristelsene, kastet jeg et tilfeldig lengselsfullt blikk mot loungenirvana, samtidig som jeg mumlet noe om hvorvidt de andre i reisefølget kanskje hadde sølvkort? Det ble avkreftet, men samtidig ble jeg innstendig oppfordret til å ta en tur på egenhånd siden jeg hadde Sølvkort.

  -"Nei, nei, nei... det kan jeg ikke gjøre hvis ikke dere kan bli med...".
  -"Hvorfor ikke?"
  - "Ok" , og jeg løp avgårde før noen i jentejuntaen rakk å protestere.

  upload_2016-7-21_19-47-23.png
  (Melkeglasset til venstre er arrangert)

  Etter 30 minutters villbass-herjing i loungen tumlet jeg tilbake til gjengen.
  "Der skulle dere vært! Egg, kaviar, grønne og røde ting&tang fra bakken, melk og kaffe, brus mm. fra tappekran, skinke og ost, baguetter og myyye mer.. Og aviser og blader.. Se her!"

  [​IMG]

  Sånn. Dagens helt hos venneparet. Resignert aksept fra jentejuntaen. Blir ikke bedre enn det.
   

  Attached Files:

  Last edited: 22. juli 2016
 2. kiev

  kiev Ex Spært

  Innlegg:
  676
  Likes mottatt:
  1,764
  Bonuspoeng:
  93
  Konge!
  Mer!
   
  Misterix, Blaa and Robert H like this.
 3. Robert H

  Robert H Senior Medlem

  Innlegg:
  610
  Likes mottatt:
  1,631
  Bonuspoeng:
  93
  Del 2: Swiss fra Zurich til Malta.

  Som1/4 tysker likte jeg veldig godt dette:

  [​IMG]

  Fungerer selvsagt aldri, kanskje fordi det nesten alltid er motsatt (det er jenta som går..)

  Ombord på SWISS var jentejuntaen og jeg plassert på samme rad. Det gjør logistikken mye enklere - ikke minst med tanke på serveringen ombord. Flere geriljamedlemmer har bestemt seg for at flymat er djevelens verk, som kan lede til skumle mageproblemer

  [​IMG]

  (lånt av http://theme-me.com/2012/10/31/day-126-halloween/alien-out-of-stomach-costume-what-can-you-do/)

  Dermed ble det mer mat på meg. Swiss serverer gratis mat også i økonomi, med tilhørende drikke. Ikke noe problem å få hva man måtte ønske - med tilsynelatende ubegrenset påfyll av Donaldbrus og te. Jeg var heldig og fikk 2,5 quiche. Veldig, veldig godt spør du meg. Og med et par-tre småflasker vin ble det enda bedre.

  [​IMG]

  Som om ikke det var nok, ble vi også foret med sjokkisfotballer¨

  <a href="https://www.tripadvisor.co.uk/Locat..._International_Air_Lines-World.html#195268925"><img alt="" src="https://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/0b/a3/91/3d/football-chocolate.jpg"/></a><br/>This photo of Swiss International Air Lines is courtesy of TripAdvisor

  Jøje meg... tror jeg har tatt helt feil - økonomiklasse i europa er helt konge, gitt at man velger tyskspråklige kvalitetsselskaper :)
   
 4. anders82

  anders82 Senior Medlem

  Innlegg:
  1,297
  Likes mottatt:
  1,571
  Bonuspoeng:
  113
  :D:D:D:D
  Fantastisk!! Hverken mer eller mindre. Jeg frykter at dette kan bli meg i fremtiden, men foreløpig har kona smaken for lounge og gratis alko. Hva som skjer når avkommet blir større det bet jeg ikke
   
  Robert H liker dette
 5. Berlioz

  Berlioz Gammel? Jeg??

  Innlegg:
  371
  Likes mottatt:
  646
  Bonuspoeng:
  93
  Jeg bøyer meg i støvet for briljant fremtrylling av visuelle inntrykk som er enda sterkere enn en fysisk tilstedeværelse ville gitt. Her overlates samtidig både alt og intet til leserens fantasi!
   
  Robert H liker dette
 6. geddi

  geddi EBD, CFAP, BAEC Silver, HHonors Diamond, BWD, CCG

  Innlegg:
  937
  Likes mottatt:
  1,357
  Bonuspoeng:
  93
  Fantastisk herlig skrevet! Morsomme formuleringer, sarkasme, selvironi osv.

  Mer, mer, mer! ! ! :D
   
  Robert H liker dette
 7. Are

  Are EBD - Eurobonusekspert? InsideFlyer Ambassadør

  Innlegg:
  8,890
  Likes mottatt:
  9,813
  Bonuspoeng:
  113
  Uskyld min spydighet, men du kan da umulig ha reist mye (om dette ikke er en intern vits).
   
  Robert H liker dette
 8. Robert H

  Robert H Senior Medlem

  Innlegg:
  610
  Likes mottatt:
  1,631
  Bonuspoeng:
  93
  He, he.. riktig antatt - en intern, intern greie. Reising er i denne sammenheng ment i overført betydning ;)
  Men, samtidig, når det er sagt - du har helt rett - jeg er antakeligvis fortsatt en novise i reisesammenheng sammenliknet med deg og de fleste her på forumet. Jeg forsøker å nyte det så lenge som mulig. Faktisk er jeg livredd for at magien skal forsvinne.
   
 9. Robert H

  Robert H Senior Medlem

  Innlegg:
  610
  Likes mottatt:
  1,631
  Bonuspoeng:
  93
  Tusen takk - fortsettelse følger :)
  Mange takk. Og måtte lykken stå deg bi, - så langt høres det ut som du har vært svært heldig :)
  Oj, oj - den setningen der likte jeg godt :) Velformulert og elegant språkføring, og svært hyggelig tilbakemelding. Gir meg lyst til å skrive mer :)
  He, he.. takk, takk - jeg har oppdaget at turen blir myyye morsommere hvis jeg klarer å beholde et visst skråblikk på begivenhetene :)
   
  Ursa, anders82 and kiev like this.
 10. Travellingalf

  Travellingalf Ut på tur - aldri sur InsideFlyer Ambassadør

  Innlegg:
  4,077
  Likes mottatt:
  5,197
  Bonuspoeng:
  113
  Herlig reisebrev med knall humor! Dette kan du! :)
  Men at noen, overhodet og uansett årsak, boikotter lounger og slikt når man er på tur er for meg komplett uforståelig. Og enn så lenge i alle fall, også for min samboer heldigvis ;)
   
  hansomlikerklm and Robert H like this.
 11. Robert H

  Robert H Senior Medlem

  Innlegg:
  610
  Likes mottatt:
  1,631
  Bonuspoeng:
  93
  Helt enig - og godt å høre at det altså ikke er jeg som er en raring... Faktisk er det ingenting av det som det rapporteres om her på forumet som jeg oppfatter som unormal eller aparte adferd (men det tør jeg ikke si høyt) :) Og normalitet er jo tross alt bare avvik fra det unormale.
   
 12. Robert H

  Robert H Senior Medlem

  Innlegg:
  610
  Likes mottatt:
  1,631
  Bonuspoeng:
  93
  Del 3: Air Malta fra Malta til Brussel.

  Malta er syden. Og syden er sol, plasking i vannet, boblende forfriskninger i glasset, god mat, titting på gammel stein stablet i fine formasjoner, samt terrassefilosofering i sene nattetimer mens jentene sover. Et glass eller to for å akkompagnere suset fra havet. Følelsen av letthet. Nesten gripe en tanke som kanskje var litt lur, og selv om den glapp spiller det ingen rolle.

  Fine hoteller har de også; vi bodde på Kempinski og Westin Dragonara - sistnevnte klart best hvis man liker saltvann og god mat.

  Synes også det står respekt av at malteserne har innrettet seg med et eget flyselskap. Kul logo har de også

  [​IMG]

  (lånt fra Air Malta på Google+)

  Ombord på flyet ble jentene og jeg ble plassert på rad 4, og hadde en stund flott utsikt til utsøkt kunst på veggene i fremre del av kabinen.

  [​IMG]

  Flyet og besetningen framstod med moden verdighet, og begge deler syntes å være godt vedlikeholdt. Legg eksempelvis merke til purseren som står i døråpningen til cockpit - han viste seg å være en stødig kar med både et godt smil og et glimt i øyet. Han påpekte rolig og hyggelig alle småting som måtte ordnes før avgang til glemsomme passasjerer: "Sir, may you please fasten your seatbelt?" "Madam - please put your chair in an upright position." Slike ting. Men måten det ble sagt og fremført på utgjorde forskjellen.

  Sikkerhetsvideo hadde de også. Og selv om riddere er utrustet med tunge rustninger, kan det være lurt å holde seg fastspent i tilfelle urolig luft.

  [​IMG]

  Underveis fikk vi utdelt en gratis flaske vann, og en baguett med ost og skinke. Fjernet man den ene halvdelen av brødet ble det ikke så verst. Om de også hadde tilbudt et glass vin eller tre, og kanskje litt sjokkis, ville det vært fullkomment.
   
  RoadKing, Kristian, geddi and 4 others like this.
 13. Robert H

  Robert H Senior Medlem

  Innlegg:
  610
  Likes mottatt:
  1,631
  Bonuspoeng:
  93
  Del 4: Brussel Airlines fra Brussel til Oslo.

  "Hold grisepraten Deres for Dem selv" (sitat fra gjentakende internhumor på side tre i Dagbladet for mange år siden).

  Vi ble plassert bakerst i kabinen, og der var det koselig og fint. Det ene medlemmet av jentejunaten mente at knyttnevetesten ble bestått med gull, glitter og ekeblader.

  [​IMG]

  Imidlertid vil jo testens troverdighet avhenge av forsøkspersonens fysiske beskaffenhet. I dette tilfellet kan det være av interesse å sammenlikne erfaringen til det nevnte medlemmet fra jentejuntaen med min opplevelse. Jeg er jo en gigantosaur på 177 cm (i passet skrytes det med 180 cm), og 85 kg (nettonetto, dvs. netto og før pre-departure champis og nøtter), og da ser det slik ut

  [​IMG]

  [​IMG]

  Ikke noe å klage på når det gjaldt gratisserveringen. På omtenksomt vis var det pre-departure utplassert (stryk det som ikke passer) tyggegummi/ørepropper til passasjerene (tror dette muligens kun var ekstraservice for VIP-class på bakerste rad).

  [​IMG]
   
  Ursa, Kjakan, Kristian and 10 others like this.
 14. Robert H

  Robert H Senior Medlem

  Innlegg:
  610
  Likes mottatt:
  1,631
  Bonuspoeng:
  93
  Del 4: Brussel Airlines fra Brussel til Oslo (avslutning)

  Flyselskapet har også lagt ned mye arbeid i å skape en troverdig retrostemning i kabinen (legg merke til at moderne klistremerker er fjernet fra øverste del av seteryggen, og at man nennsomt har valgt å løsne deler av sømmene som holder det hele sammen, samt litt generell plukking på ymse deler).


  [​IMG]


  HMS-arbeidet er også upåklagelig - på finurlig vis er iallefall noen av setene konstruert slik at sittestillingen er avgjort på forhånd. Med andre ord ingen muligheter for å pådra seg ryggproblemer ved en slapp og holdningsløs posisjonering av kroppen i setet.

  [​IMG]
   
  RoadKing, Kjakan, Kristian and 5 others like this.
 15. Robert H

  Robert H Senior Medlem

  Innlegg:
  610
  Likes mottatt:
  1,631
  Bonuspoeng:
  93
  Konklusjon og rangering av SAS, Swiss, Malta Airlines og Brussel Airlines.

  Poengskala fra 1 til 10 med vurdering av tre ulike dimensjoner, hvilket innebærer at det egentlig ikke gir noen mening å summere poengene - men slike trivielle innvendinger bryr jeg meg ikke om (jeg er ikke på jobb nå):


  Crew (subjektivt og tendensiøst - generaliseringer er meningsløst (man kan ikke trekke generelle slutninger fra spesielle tilfeller, og bla, bla, bla...))

  SAS: 7

  Swiss: 8

  Air Malta: 8

  Brussel Airlines: 7  Mat og drikke:

  SAS: 2

  Swiss: 8

  Air Malta: 6

  Brussel Airlines: 0  Kabin:

  SAS: 6

  Swiss: 8

  Air Malta: 8

  Brussel Airlines: 2  Konklusjon:

  1. plass: Swiss (24 poeng)

  2. plass: Air Malta (22 poeng)

  3. plass: SAS (15 poeng)

  4. plass: Brussel Airlines (9 poeng)
   
  RoadKing, mathiasfe, chrt and 11 others like this.
 16. Berlioz

  Berlioz Gammel? Jeg??

  Innlegg:
  371
  Likes mottatt:
  646
  Bonuspoeng:
  93
  En svært interessant oppsummering og konklusjon. Forsåvidt også beroligende, siden jeg allerede har valgt Swiss på neste tur til BKK. Litt mindre beroligende er det at på mitt ellers eminente lesebrett (som også har bildevisning) er del 1 SAS Selve Flyturen helt usynlig, også når jeg sjekker ekstra nøye på baksiden. Ikke at jeg mistenker forfatteren for å underslå viktige detaljer for deretter å kunne stille helt fritt under oppsummeringen. Selvfølgelig ikke. Men der undres. Uansett: Mer, mer!
   
  Robert H and kaijoar like this.
 17. Robert H

  Robert H Senior Medlem

  Innlegg:
  610
  Likes mottatt:
  1,631
  Bonuspoeng:
  93
  Underslag av data og hemmelighold av forskningsdesign er undervurderte metoder for å nå valide resultater hvis undersøkelsen er litt vrien (eller hvis man er litt lat). Men akkurat i dette tilfellet er forklaringen enklere: Jeg glemte å ta bilder. Til gjengjeld gjengir jeg et bilde fra en annen tur der jeg, uten at det var planlagt, fikk sjansen til å teste SAS Plus.

  [​IMG]

  Og så håper jeg du kan rapportere fra din kommende tur med Swiss til Bangkok. Reiser du i økonomi eller business? Uansett: God tur!
   
  Kristian liker dette
 18. Kristian

  Kristian 'Bittelitt' bonussamledilla

  Innlegg:
  1,119
  Likes mottatt:
  3,504
  Bonuspoeng:
  113
  Faderullan, dette var herlig lesning :D:D:D
   
  Robert H liker dette
 19. Berlioz

  Berlioz Gammel? Jeg??

  Innlegg:
  371
  Likes mottatt:
  646
  Bonuspoeng:
  93
  Med forbehold at det blir en rapportverdig tur kan det kanskje bli en setning eller to. Jeg har valgt å sitte like bak cockpit.
   
  Travellingalf and Robert H like this.
 20. Robert H

  Robert H Senior Medlem

  Innlegg:
  610
  Likes mottatt:
  1,631
  Bonuspoeng:
  93
  Meget godt valg. Forhåpentligvis starter serveringen forfra. Og jeg vil sette stor pris på minst tre setninger fra turen (hvis du ikke er så nøye meg tegnsettingen kan likevel rapporten bli svært detaljert og omfangsrik).
   
  Travellingalf liker dette

Del denne siden