Guide til Aegean Miles & Bonus – Letteste vei til gullkort

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Dersom du ønsker å oppnå gullstatus i Star Alliance raskest mulig, bør du vurdere å melde deg inn i Aegean Airlines Miles & Bonus. Aegean Airlines er det største flyselskapet i Hellas, og de har vært medlemmer av Star Alliance siden juni 2010. Flyflåten deres består av Airbus A319, A320 og A321, og de har således ingen langruter.

Logo

For den jevne nordmann er det neppe så aktuelt å fly ofte med dette selskapet, så hvis du opptjener bonuspoeng og status ut ifra et lojalitetsperspektiv, er dette bonusprogrammet kanskje ikke så aktuelt for deg. Dersom du derimot er mest opptatt av å oppnå gullstatus hurtig, bør du lese denne artikkelen med stor interesse. Siden Aegean Airlines er med i Star Alliance, gir deres gullkort tilgang til akkurat de samme loungene som for eksempel SAS EuroBonus Gold. Opptjenings- og uttaksmuligheter i dette programmet er heller ikke så dumme, noe vi skal komme tilbake til.

Aegean Airlines IATA-kode er A3. (SAS har SK og Lufthansa har LH.) Derfor vil du ofte se Aegean Airlines omtalt som kun «A3». Hvis du lurer på hvordan Aegean uttales, kan du få høre det her.

Innmelding i Miles & Bonus

Du melder deg enkelt inn ved å klikke her, og fordelene ved dette bonusprogrammet lar ikke vente på seg. Du får nemlig 1000 bonuspoeng som velkomstgave. Det er ikke så uvanlig at lojalitetsprogrammer lokker nye medlemmer med denne type velkomstbonuser, men det uvanlige i dette tilfellet er at disse poengene også er statuspoeng! Det betyr at du allerede er på god vei til å oppnå første statusnivå, som heter Miles & Bonus Blue. Aegean kaller sine bonuspoeng for miles, så heretter gjør vi det samme.

Miles & Bonus Blue

BLUE

Dette medlemsnivået tilsvarer Star Alliance Silver, og oppnås etter 4000 opptjente miles innen 12 måneder. Husk at du allerede har tjent 1000 miles ved å melde deg inn, så da gjenstår bare 3000 miles. Denne statusen gir ikke de helt store fordelene, utover at man får høyere prioritet på ventelister enn de som ikke har status. Men det er ingen grunn til å dvele ved denne statusen når veien raskt går videre til Miles & Bonus Gold!

Miles & Bonus Gold

GOLD

Her kommer rosinen i pølsa. Du oppnår gullstatus etter kun 20.000 miles (19.000 miles siden du allerede har fått 1.000 gratis). Dette er altså det programmet hvor det er lettest å oppnå gullstatus. Den viktigste fordelen med gullkort er nok tilgang til lounger verden over. Andre fordeler er egen dedikert innsjekkskranke, ekstra tillatt bagasje, fast track gjennom sikkerhetskontrollen (ikke alle steder), prioritert ombordstigning og høyeste prioritet på ventelister. Her er en oversikt over fordelene som gjelder i Star Alliance:

Benefits

Statusen har også noen tilleggsfordeler som bare gjelder hos Aegean. De er neppe veldig aktuelle for de fleste av dere, men du kan finne en oversikt over disse her.

Som dere ser så er fordelene med dette gullkortet omtrent det samme som med andre gullkort, MEN det viser seg at dette er en pølse med flere rosiner. Det er nemlig slik at det eneste du trenger å gjøre for å beholde gullstatusen, er å kreditere minst én flight hvert tredje år! Jepp, du leste riktig. Så lenge det er aktivitet på kontoen vil du ikke miste gullstatusen. Dette er mildt sagt oppsiktsvekkende, og det er neppe noe som kommer til å bli videreført inn i evigheten. Før eller siden blir nok disse kriteriene endret, men enn så lenge er du altså «gold for life» med Aegean Miles & Bonus!

Opptjening

Her er en oversikt over hvor mange miles du tjener på de mest relevante flyselskapene for nordmenn, nemlig SAS og Lufthansa. For en komplett oversikt, klikk her.

SAS

 

LH

 

Uttak

Prisene for bonusseter er ikke så halvgærne. For eksempel koster tur/retur i Business Class Norge – USA 90.000 miles. God valuta for poengene dersom du skal til vestkysten. Business Class koster bare 50% flere miles enn Economy, og First Class koster kun 33% mer enn Business. For å få mest mulig ut av poengene lønner det seg altså å fly First Class, eventuelt Business Class dersom First Class ikke er tilgjengelig. Å bruke bonuspoeng på økonomibilletter er generelt dårlig bruk av bonuspoeng, og er ikke noe vi anbefaler med mindre du absolutt må. Denne anbefalingen gjelder dog i hovedsak på langruter. Dersom du bare skal en svipptur fra Oslo til Hamburg er det neppe nødvendig med Business Class.

Tabellforklaring: Y = Economy Class, C = Business Class, F = First Class.

Uttak

For å bestille en bonusbillett kan du logge inn på din konto, og klikke på «Request Award Ticket» i kolonnen på høyre side. Du vil da få opp dette vinduet som du må fylle ut.

Redeem

Når skjemaet er innsendt, vil du bli oppringt av en representant fra Aegean som ferdigstiller bookingen. Dette kan ta noen timer, så den raskeste måten er å ringe dem selv på tlf. +30 210 6261000.

Andre fordeler

Det er et par andre fordeler ved dette programmet som er verd å merke seg. Til forskjell fra enkelte andre programmer (for eksempel US Airways Dividend Miles) kan du her booke enveisbilletter. Dette gir økt fleksibilitet i de tilfellene du ikke vet når du skal reise hjem igjen, eller dersom du for eksempel ønsker å booke returen med et annet bonusprogram. Du kan også booke billetter på vegne av andre. Du trenger altså ikke å bruke poengene på deg selv.

Uttakstabellen kategoriserer Europa og Nord-Afrika som samme område, hvilket betyr gunstige bonusbilletter fra Norge til for eksempel Egypt.

Ulemper

Alle bonusprogrammer har sine ulemper, og Aegean Miles & Bonus er intet unntak. Det er for eksempel ikke mulig å endre bonusbilletter etter at de er bestilt. De må da kanselleres. Dersom du ønsker å kansellere en bonusbillett ryker du på et heftig gebyr. Da refunderes nemlig kun 50% av poengene du brukte på bestillingen! Altså bør du ikke bestille bonusreiser med dette programmet før du vet helt sikkert at du kan reise.

Det er heller ikke tillatt med stopovers på bonusbilletter. Så dersom du ønsker å fly til Los Angeles med en stopover i New York, må du bestille to separate billetter, som blir betraktelig dyrere. Bruk derfor Miles & Bonus kun dersom du skal direkte fra A til B. (Denne regelen kan omgås hvis du planlegger ankomst ved f.eks. New York sent på kvelden, og flyet til LA ikke går før neste dag. Dette kalles for øvrig ikke stopover, men layover.)

Det tillates kun én connecting flight på en bonusbillett. Unntaket er dersom denne regelen gjør det umulig å komme seg til valgt destinasjon. Evenes – Honolulu er et eksempel på en slik reiserute. I teorien bør en slik bestilling godtas, men siden vi ikke har testet dette kan vi ikke gå god for det. Fortell oss gjerne om dine egne erfaringer med slike bookinger.

Det er ikke mulig å kjøpe miles i dette programmet, så dersom du mangler noen få miles for en bonusbillett må disse tjenes på vanlig vis.

Konklusjon

Dette er programmet for deg som ønsker gullkort raskest mulig, og ikke flyr ofte nok til å rekvalifisere deg årlig slik du må hos de fleste andre programmer. Når du har opptjent gullkort her kan du fortsette opptjeningen i andre programmer, for eksempel SAS EuroBonus, mens du bruker Miles & Bonus Gold kun til å komme inn i lounger. Du må bare kreditere én flight hvert tredje år for å opprettholde statusen, noen som er en absurd lav pris å betale for privilegiene som kortet gir deg. En grei strategi kan være å samle 25.000 miles på kortet, ta ut disse på en ferie til Sharm El Sheikh og deretter kun bruke kortet til loungetilgang.

Fordelene ved dette programmet mer enn oppveier ulempene, så vår klare anbefaling er: Dersom du ønsker gullkort raskt, meld deg inn i Aegean Airlines Miles & Bonus!

OPPDATERING: Det kommer endringer til dette bonusprogrammet 24. november. Klikk her for å lese hva det innebærer.

Har du spørsmål eller kommentarer til denne artikkelen? La oss høre fra deg i vårt forum.

 

Kommentar

 1. Fredrik sier

  Flott artikkel Henning, dette er jo glimrende!
  Driver med seriøs procrastination her, har en drøss med eksamner om kort tid, men dette går under sjangeren «andre viktige gjøremål». Meldte meg inn i Aegan men lurer på et par ting. (sikkert helt basic) Vil jeg få tilsendt kort til den adressen jeg oppga eller bruker jeg kun mitt medlemsnummer når jeg skal reise?
  Finnes det noe som heter miles calculator slik at jeg kan se hvor mange miles jeg vil opparbeide meg på de forskjellige flyvningene?

  Må bare berømme hele bonusfebergjengen, dere skriver meget interessante artikler og som rett og slett er fornøyelig å lese. Fortsett det gode arbeidet!

  mvh

  Fredrik bonusfeberfan!

 2. Henning sier

  Hei Fredrik!

  Godt å høre at artikkelen falt i smak.
  Du vil få tilsendt kort til adressen du oppga, men du trenger kun medlemsnummeret ditt når du skal reise. Legg dette nummeret inn i bookingen, eller gi nummeret når du sjekker inn, så kommer poengene automagisk.
  Denne kalkulatoren er veldig bra, og fungerer for hele Star Alliance: http://www.owenrudge.net/utils/starcalc/
  Takk for rosende ord! 🙂

  Henning

 3. Frode sier

  Njaaa Sannhet med modifikasjoner at du får tilsendt kort….jeg har vært medlem i 3 år, og har ennå ikke sett snurten av noe kort. Har ikke opptjent noe status heller,ei heller kreditert en eneste flight til A3, men det skyldes familiære årsaker( ha’kke hatt tid serru,har produsert unger… 😉 )

 4. Henning sier

  Godt poeng Frode. Jeg fikk tilsendt kort, men dette var Miles & Bonus Blue. (Jeg oppnådde Blue like etter at jeg meldte meg inn.) Så antakeligvis sender de ikke ut kort før du oppnår Blue.

 5. Henrik sier

  En annen fin ting med Miles&Bonus Blue er at enkelte selskaper gir gratis bagasje til Silver-medlemmer. Jeg fløy nylig US Airways fra vest- til østkysten, og sparte vel en hundrelapp eller to. Ikke veldig mye å skryte av, men kan være kjekt å ha med seg videre.

  Noen som vet hvor lang tid det tar før fysiske kort kommer i posten, etter at statusen endres? Med mine siste flyturer oppnådde jeg Gold, så venter spent på at de registreres og at kortet kommer i posten.

 6. Henning sier

  Jeg husker ikke nøyaktig hvor lang tid det tok å få kortet, men jeg tror det var 2-4 uker. Andre som nylig har fått sine kort kan kanskje svare bedre på dette?

 7. Henrik sier

  Kan rapportere tilbake når mitt kommer ihvertfall, i dag dukket mailen om at jeg har fått gullstatus opp, så får se når det fysiske kortet kommer. 🙂

 8. Gisle sier

  Takk for en flott artikkel! 🙂

  Et lite spørsmål jeg har er hvor lang tid har man på seg til å oppnå gullstatus?

 9. Henning sier

  Hei Gisle!
  Godt spørsmål. Slik det er nå, så har du 24 måneder på deg til å gå fra Basic til Blue, og deretter 36 måneder på å gå fra Blue til Gold. Disse tidsfristene gjelder fra siste aktivitet på kontoen, så for alle praktiske formål har du ingen tidsfrist på å oppnå gull så lenge du klarer å ha aktivitet på kontoen innenfor henholdsvis 24 og 36 måneder.

  • Bjørn Espen sier

   Da kan det se ut som de har strammet litt inn, for under Blue Card Privileges står det at:
   «»Once you have collected 4,000 miles within a period of twelve (12) months counting from the former, valid, registered miles.»»
   … og under Gold Card Privileges sier de nå:
   «»Once you have collected 16,000 miles within one year from the date which you qualified to the Blue status, you will receive the Gold Card.»»

   Samtidig skjønner jeg at poengene kun er gyldige i 12 måneder etter at de er opptjent.

   Takk for mange flotte og informative artikler som er en fryd å lese 🙂

 10. Tom sier

  Hvordan bruker du dette kortet til å få loungeaksess samtidig som du opptjener poeng på f.eks. Eurobonus? Jeg trodde du måtte registrere gullkortet for reisen og ha *G indikert på boardingpass for å få loungeaksess.

 11. Henning sier

  Hei Tom!
  Det går helt fint å tjene poeng på ett kort og få loungeaksess på et annet. Jeg har selv gjort det flere ganger. Man viser bare gullkortet sammen med boardingkortet når man går inn i loungen. Dersom du ikke har fått kortet enda (det tok 4 uker før jeg fikk mitt) så kan du printe ut skjermbilde av statusen din og vise frem ved loungen. Det bør gå greit.

 12. Tom sier

  Hei Henning.
  Takk for svaret. Har prøvd dette selv på Gardermoen, men der reagerte både innsjekkingspersonell på Business Class innsjekk og de på loungen på at jeg hadde registrert et annet kort enn gullkortet på reisen, og de måtte registrere gullkortet for å gi meg aksess. Kan nok være det er forskjellig i forhold til hvor man er og hvem man møter.

 13. Henning sier

  Ja, Gardermoen går dessverre inn under kategorien «ikke alle steder» som nevnt i artikkelen, enn så lenge.

 14. Td sier

  Aegean er nå ute av Star allianse og gullkort et vil ikke gi fordeler i *A.

  Synd for meg som var på god vei mot 20000 miles.

 15. Anita sier

  Hei, vi er en familie på 6 , hvorav 3 av oss må ha voksenbillett. Får man miles for alle billetter man kjøper i en familie, eller kun for kortinnehaver sin reise?

  • Henning sier

   Hei Anita. Noen bonusprogrammer lar deg samle hele familiens bonuspoeng på én konto, men Aegean Miles & Bonus er dessverre ikke et av disse. Du bør opprette 6 kontoer, én til hvert familiemedlem, slik at alle kan tjene poeng 🙂

 16. Roger sier

  Hei, jeg lurer på et par ting. Kan du få ført over poeng i fra din sas eurobonus til aegean og får du bare reg poeng på utenlandsturer eller får du poeng til aegean for innenlands turer i Norge? Spør sined jeg flyr fast i Norge 4 ganger i mnd. Hilsen Roger

 17. Emil sier

  Har akkuratt fått meg gullkortet nå:) Før jeg fikk gullkortet så sto det at poengene mine utløp I Mars neste år. Denne infoen er nå borte fra kontoen min. Er det virkelig slik at poengen ikke går ut på dato når man har fått gullkort?

  • Henning sier

   Gratulerer med gullkort! 🙂 Jeg ser at denne infoen også er borte fra min konto. Enn så lenge ser det ut til at poengene ikke utløper, men husk å kreditere en flight minst hvert 3. år for å beholde gullkortet, og sjekk innom kontoen din jevnlig for å se at alt er som det skal være.

 18. Jens sier

  Tjener man bonuspoeng på innenriksreiser med Aegan? Jeg brukte kalkulatoren linket til litt over, og den viser at man tjener 1000 poeng OSL-TRD (det er også dobbelt så mye som man tjener med EB).

 19. talfheim sier

  Det ser ut for at det nå er vanskelig her for å opptjene gullkort. hva med en ny guide om hva som nå er raskeste selskap og ordning for å få gullkort.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *