Sommertid og vintertid avskaffes

Denne siden kan inneholde links til partnere som støtter oss hvis du handler fra dem.

Forrige helg byttet vi fra vintertid til sommertid, og dermed ble det nok en gang utfordringer for mange nordmenn.

Dette var årets aprilspøk og ikke en reell nyhet

Fra 1. januar 2019 avskaffes sommertid og vintertid. Dette skjer etter flere år med stort press, særlig fra flyselskapene. Hvert år opplever de store problemer når det byttes til sommertid eller vintertid, og flyselskapene må endre ruteplanene og fly en time tidligere eller senere. Hvert år ender det med forsinkelser, når mange passasjerer kommer for sent til avgang. Mange opplever på høsten at de kommer alt for tidlig til flyplassen, og innsjekk ikke en gang har åpnet.

Hvert år er det også tilfeller av at piloter eller bestning ikke har hatt helt styr på klokken, og kommer for sent på jobb.

Derfor der det beluttet å fase ut den gamle regelen om sommertid i de 70 landene som pr i dag skifter mellom sommertid og vintertid. Årsaken er at det ikke lenger gir mening å stille klokken to ganger i året for å spare strøm og olje, som var bakgrunnen for at man begynte med sommertid.

National Geographic har undersøkt saken i flere omganger, og deres konklusjon er:

Forskerne fant ut at inngrepet reduserte forbruket av lys og elektrisitet om kvelden, men økte energiforbruket i de mørke morgentimene – noe som utlignet kveldsbesparelsene.

Også utfordringer andre steder

Det gjelder også andre steder. For eksempel mener Ståle Pallesen, professor og søvnforsker ved universitet i Bergen at ordningen med sommertid og vintertid bør avskaffes:

Noe forskning viser at timen vi mister når vi går over til sommertid kan skape helseproblemer. Vintertid er mindre problematisk.

Det blir som å plutselig forflytte seg en tidssone. Det går greit å flytte seg mot vest, når klokken stilles bakover. Hvis du reiser mot øst og klokken stilles framover kan det være slitsomt å tilpasse seg, siden du mister timer og døgnet blir kortere.

Sommertiden forstyrrer søvnmønsteret. De fleste vil klare å omstille seg, men noen vil slite.

Ikke lenger bruk for skiftet mellom sommertid og vintertid

Sommertid ble først fra 1980 fast innført i Nprge, med det formålet å få mest mulig ut av dagslyset på kvelden uten å tenne lyset. Nå kommer ny teknologi og løser den samme utfordringen på andre møter. Nye lyskilder bruker mye mindre strøm enn gamle, og vi ser stadig nye produkter som kan integreres i såkalte smarthus-løsninger.

FAKTA om sommertid og vintertid

Klokken stilles alltid natten mellom lørdag og søndag. Når vi stiller klokken til sommertid går klokken fra å være 01:59 til å bli 03:00. Sommertiden fratar sovende nordmenn en time søvn, men gir i gjengjeld lys senere på kvelden.

Sommertid i Norge:

  • Sommertid ble gjennomført i Norge første gang under første verdenskrig i 1916.
  • Etter dette ble sommertid gjennomført i 1940, 1941, 1942 (permanent fra høsten 1940 til høsten 1942), 1943, 1944, 1945, 1959, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964 og 1965.
  • Spørsmålet om fortsatt gjennomføring av sommertid her i landet var sterkt omstridt, og i mai 1965 vedtok Stortinget at dette året foreløpig skulle være det siste.
  • I 1980 ble sommertid på nytt innført i Norge, og følger nå sommertid i EU.
  • Klokken stilles én time frem kl. 02.00 siste søndag i mars og én time tilbake kl. 03.00 siste søndag i oktober.
  • Reglene om sommertid er fastlagt i EU-direktiv 2000/84/EF. I følge direktivet skal Kommisjonen hvert femte år offentliggjøre start og slutt for sommertid de kommende fem år.
  • Sommertid er innført for å få mest ut av dagslyset på kvelden.

Kilder:

Kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *